Ruokajutut

Näin teet täydellisen kuohkean vispipuuron – kokeile myös mustaherukka-, vadelma- tai tyrnivispipuuroa

Vispipuuro eli lappapuuro maistuu koko perheelle välipalana tai jälkiruokana maidon ja sokerin kera. Kokosimme vinkit samettisen ja kuohkean vispipuuron valmistukseen sekä sivustomme makoisimmat ohjeet.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Täydellinen vispipuuro on samettista ja kuohkeaa, maultaan marjaisan makeaa.

Vispipuuro eli lappapuuro maistuu koko perheelle välipalana tai jälkiruokana maidon ja sokerin kera. Kokosimme vinkit samettisen ja kuohkean vispipuuron valmistukseen sekä sivustomme makoisimmat ohjeet.

Vispipuuro on suomalainen perinneherkku. Sen valmistukseen tarvitset vain kourallisen raaka-aineita, kattilan, vispilän ja sähkövatkaimen sekä hitusen malttia ja aikaa.

Lue myös: Kaurapuuro aloittaa päivän lempeästi – 5 ohjetta, jotka saavat sinut odottamaan aamua vesi kielellä

Vispipuuro on rakenteeltaan kuohkea ja maultaan marjaisan makea, aavistuksen hapan. Perinteinen vispipuuro keitetään mannasuurimoista sekä puolukoista tai herukoista. Tuoreiden tai pakastemarjojen sijaan vispipuuro onnistuu myös valmiista mehusta, soseesta tai vaikkapa hillosta.

Jos keität vispipuuron kokonaisista marjoista, mittaa marjat, sokeri sekä vesi kattilaan ja keitä keskilämmöllä 5–15 minuuttia, kunnes marjat mehustuvat. Pakastemarjat pehmenevät nopeasti, joten viiden minuutin kiehautus riittää. 

Jotta puuron rakenne olisi samettinen ja pehmeä, kannattaa marjat keittämisen jälkeen painella tiheän siivilän läpi kulhoon eli ”paseerata” niin, että kuoret jäävät siivilään. Yli jääneitä marjoja ei kannata heittää pois, sillä ne ovat mainio makulisä vaikkapa jogurtin päälle. 

Mannasuurimot sekoitetaan kiehuvaan marjamehuun samalla koko ajan voimakkaasti vispaten, jotta suurimot eivät tartu toisiinsa eikä puuroon muodostu kokkareita. Mannasuurimoiden mittauksessa kannattaa olla tarkkana. Lisää suurimoita mieluummin hieman liian vähän, jotta rakenteesta syntyy varmasti kuohkea.

Keitä puuroa miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Sekoita huolellisesti keittämisen aikana, jotta vispipuuro ei pala pohjaan.

vispipuuro ja mascarponekerma
Perinteinen vispipuuro saa jujua, kun se maustetaan kardemummalla ja tarjoillaan kerrosmaljoiksi rakennettuna mascarponekerman kera.

Kuohkean rakenteen takana on huolellinen vatkaus

Kuten nimikin kertoo, vispipuuron kuohkea rakenne syntyy huolellisella vatkauksella. Kuuma vispipuuro ei vatkaudu, joten siirrä puuro kattilasta kulhoon ja jäähdytä se huolella vesihauteessa tai jääkaapissa. Peitä kulho kelmulla, se estää kuoren muodostumisen puuron pinnalle. Jos haluat puuron rakenteesta pumpulinpehmeän ja mausta samettisen täyteläisen, sekoita puuron joukkoon loraus kuohukermaa.

Vatkaa jäähtynyt puuro lopuksi sähkövatkaimella tai yleiskoneella vaahdoksi. Jos käytät yleiskonetta, kannattaa puuroa keittää kerralla reilu annos. Ole kärsivällinen, sillä kuohkea rakenne ei synny hetkessä, vaan vaatii yleensä aikaa vähintään vartin verran. Vatkaa jäähdytettyä puuroa mieluummin pitkään matalalla teholla kuin nopeasti kovalla teholla. Näin puurosta tulee varmasti ilmavaa.

Tarjoa vispipuuro perinteiseen tapaan kylmän maidon ja sokerin kera tai jälkkäriherkkuna vaikka kermavaahdon kera.

Vispipuuro saa helposti uutta makua

Vispipuuro onnistuu puolukoiden tai herukoiden sijaan myös vadelmista, mustikoista, mansikoista, omenasoseesta, karviaisista, raparperin varsista tai joulun aikaan vaikka glögistä. 

Sokeria kannattaa lisätä maun ja tarpeen mukaan. Esimerkiksi vadelmista tai mansikoista keitetty puuro on luonnollisesti happamista puolukoista keitettyä makeampaa, joten vain pieni sokerilisä lienee paikallaan. Hillosta tai valmiista mehusta keitetty puuro ei välttämättä kaipaa sokerilisää lainkaan.

Jos kaipaat puuroon lisämakua, mausta mehu esimerkiksi vaniljalla tai ripauksella kardemummaa.

Myös suurimoissa riittää valinnan varaa. Perinteisten mannasuurimoiden lisäksi tarjolla on esimerkiksi tummia mannasuurimoita, joiden kuitupitoisuus on perinteisiä suurimoita suurempi. Kokeile vispipuuroa myös speltti- tai kauramannasuurimoista valmistettuna.

Vispipuuro taipuu niin aamupalaksi kuin välipalaksikin sekä luksusluokan jälkiruoaksi esimerkiksi täyteläisen mascarponekerman kera tarjottuna. 

Katso myös Kotiliesi.fi: Uunipuuro on herkkusuun valinta – näillä resepteillä haudutat puurosta täyteläisen ja pehmeän

X