Ruoka

Tomaattikastike x 5 – näin teet täydellisen tomaattikastikkeen pastalle

Kun kaapissa on tölkki tomaatteja ja pussi pastaa, on arkiruoka valmistamista vaille valmiina. Näillä vinkeillä valmistuu täydellinen tomaattikastike pastalle.

Teksti:
Hanna Kuusisalo
Kuvat:
Om-Arkisto

Tomaattikastike pastalle valmistuu parhaimmillaan vain kourallisesta aineksia.

Kun kaapissa on tölkki tomaatteja ja pussi pastaa, on arkiruoka valmistamista vaille valmiina. Näillä vinkeillä valmistuu täydellinen tomaattikastike pastalle.

Yksinkertainen mutta maukas tomaattikastike on arjen pelastus. Voit käyttää kastiketta myös pizzakastikkeena tai vaikka keittopohjana.

Lue myös: Parhaat pastareseptit! Oletko jo testannut näitä 10 helppoa, nopeaa ja ihanan maukasta pastaa?

Panosta raaka-aineisiin

Tomaattikastikkeeseen tarvitaan vain kourallinen raaka-aineita, joten niiden laatuun kannatta panostaa. Satsaa erityisesti ruoan pääraaka-aineeseen eli tomaattisäilykkeeseen ja kierrä alelaarit kaukaa.

Tomaattisäilykkeissä on eroja, sillä niiden makuun vaikuttaa muun muassa se, onko tomaatit poimittu täysin kypsinä vai onko joukkoon eksynyt myös raakoja yksilöitä.

Suosi kokonaisia säilyketomaatteja paseerattujen sijaan, niissä on yleensä eniten makua ja vähiten kitkeryyttä sekä karvautta. Myös laadukas tomaattimurska sopii tomaattikastikkeen raaka-aineeksi. 

Tomaattikastike syntyy myös tuoreista tomaateista säilykkeiden sijaan, kun tarjolla on pullean punaisia, auringon kypsyttämiä tomaatteja. Ei haittaa, vaikka tomaatit olisivat jo hieman pehmenneet. Aavistuksen ylikypsissä tomaateissa makeus on yleensä entistä tiiviimpi. Halkaise tomaatit ja paahda ne uunissa oliiviöljytilkan kanssa ja surauta sitten sauvasekoittimella mausteiden kera soseeksi.

Ei mitään pikaruokaa

Hyvän tomaattikastikkeen valmistus vaatii aikaa. Jos lisäät tomaattikastikkeeseen sipulia, kuullota se rauhassa raukeaksi, jottei raa’an sipulin maku puske esiin valmiista kastikkeesta. Myös itse tomaattikastiketta haudutetaan pitkään, yleensä puolesta tunnista tuntiin, jolloin sen maku tukevoituu ja tiivistyy. 

Koska tomaattikastike ei ole mitään pikaruokaa, kannattaa sitä valmistaa myös varastoon. Kauho valmis tomaattikastike puhtaisiin purkkeihin, jäähdytä ja säilytä jääkaapissa. Kastike säilyy jääkaapissa yleensä viikosta kahteen ja sen voi halutessaan myös pakastaa.

Valkosipulia, yrttejä tai chiliä mausteeksi

Kun raaka-aineet ovat laadukkaita, ei mausteeksi välttämättä tarvita kuin rouhaisu suolaa ja mustapippuria, tilkka happamuutta esimerkiksi punaviini- tai balsamiviinietikasta sekä ripaus makeutta sokerista. 

Tomaattikastikkeeseen sopivat hyvin myös valkosipuli sekä yrtit, kuten basilika, timjami sekä rosmariini joko tuoreena tai kuivattuina. Potkua kastikkeeseen saa chilistä tai cayennepippurista. Jos kaipaat kastikkeeseen uutta jujua, lisää mausteeksi kanelia tai ripaus neilikkaa.

Muista, että ohjeessa annetut maustemäärät ovat aina suuntaa antavia. Lopullinen makujen tasapaino löytyy vain ahkerasti maistelemalla. Oma suu kyllä kertoo, tarvitseeko tomaattikastike ripauksen suolaa, hitusen happoa vai kenties aavistuksen makeutta. 

Tomaattikastikkeen makua voi halutessaan pyöristää myös kermalorauksella, piristää oliiveilla, kapriksilla tai aurinkokuivatuilla tomaateilla tai napakoittaa paahdetuilla paprikoilla sekä piparjuurella. 

Tomaattikastike pastalle 

Tämä maukas kastike on kokkiammattilaisten Serko Rantasen ja Joonas Hämäläisen kirjasta Isät kokkaa. Tomaattikastiketta haudutetaan hartaasti ja nesteenä käytetään veden sijaan tomaattimehua, joten maku on intensiivinen ja täysi kymppi.

Tomaattikastike
Tätä tomaattikastiketta haudutetaan pitkään ja hartaasti, joten maku on täysi kymppi.

Ohje perustomaattikastikkeeseen löytyy tästä.

Kermainen tomaattikastike

Jos kaipaat tomaattien hapokkuuden rinnalle pehmeää täyteläisyyttä, kermainen kastike on sinua varten. Hurmaavaa lisämakua tuovat kaneli ja neilikka.

Tomaattikastike_ja_Kasvispyorykat
Tilkka kermaa pyöristää tomaattien hapokkuutta ja tekee mausta lempeän.

Ohje: Kermainen tomaattipastakastike

Napakka paprika-piparjuuri-tomaattikastike 

Itse tehty paahdetuista paprikoista ja tomaattisäilykkeestä napakasti piparjuurella maustettu paprika-tomaattikastike on jääkaapin monitoimihätävara. Se sopii pastakastikkeen lisäksi myös pizzapohjalle tai mausteeksi keittoihin ja patoihin. Kokeile vaikka!

paprika-piparjuuri-tomaattikastike
Itse tehty napakasti piparjuurella maustettu kastike on jääkaapin monitoimihätävara.

Ohje: Napakka paprika-piparjuuri-tomaattikastike

Kastike, jossa on tomaattia kolmessa eri muodossa

Tämän kastikkeen tuhdin tomaattinen maku syntyy hyödyntämällä tomaatteja kolmessa eri muodossa: kokonaisina säilyketomaatteina, pyreenä sekä aurinkokuivattuina. Kolmen tomaatin kastike maustetaan tuoreella basilikalla ja surautetaan sauvasekoittimella soseeksi.

tomattikastike melkein mille vain
Kun kastikkeessa on tomaatteja kolmessa eri muodossa, maku on taatusti tuhti ja täyteläinen.

Ohje kolmen tomaatin kastikkeelle löytyy tästä.

Tölkitetty tomaattikastike

Tölkitetty kastike tehdään säilykkeiden sijaan tuoreista, uunipaahdetuista tomaateista ja surautetaan sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää lopuksi mausteeksi vielä chiliä, savupaprikaa, kanelia sekä rosmariinia.

Kuten nimikin kertoo, tölkitetyn tomaattikastikkeen voi tehdä valmiiksi jo ennakkoon ja säilöä puhtaaseen lasipurkkiin, kunnes nälkä yllättää.

tölkitetty tomaattikastike
Säilöttyä tomaattikastiketta kannattaa pitää aina jääkaapissa varalla.

Ohje tölkitettyyn tomaattikastikkeeseen löytyy tästä.

X