Vinkit

Fines herbes

Teksti: Sirpa Hammarberg

Fines herbes on silputtu yrttisekoitus, joka antaa loppusilauksen miedoille ruoille. Nimensä mukaisesti siinä on ”hienoja” yrttejä, joiden aromit haihtuvat herkästi.

kukkivia ruohosipuleita

Toisin kuin bouquet garni  -maustekimppu, fines herbes ei kestä kypsennystä. Parhaimmillaan se on tuoreena juuri ennen tarjoilua ruoan päälle ripoteltuna. Sitä voi käyttää myös kuivattuna.

Mausteseokseen käytetään ruohosipulia, persiljaa, kirveliä ja rakuunaa pilkottuna, joskus myös meiramia, krassia tai sitruunamelissaa. Maut käyvät hyvin miedonmakuisiin munaruokiin ja salaatteihin.

Yrttiseosta käytetään voipohjaisten kastikkeiden mausteena, esimerkiksi hollandaise- ja bearnaisekastikkeissa. Nopea kastike syntyy sekoittamalla sulatettuun voihin hieman sitruunamehua ja fines herbes  -sekoitusta. Tämä kastike sopii erinomaisesti grillatun kalan ja lihan kanssa.

Kuva: Suvi Laine
 

X