Vinkit

Suositut superfoodit: Raaka kaakao, hyvän mielen herkku

Teksti:
Johanna Nikama

Raaka kaakao sisältää paljon keholle hyödyllisiä antioksidantteja. Se sisältää myös paljon magnesiumia sekä rautaa, kromia ja sinkkiä. Raaka kaakao on myös hyvä kuitujen lähde ja se sisältää mielialaa kohottavia välittäjäaineita.

Kaakaomassa

Kaakaomassa on kokonaisista kaakaopavuista muussattua kiinteää massaa, joka ei sisällä lisä- tai makeutusaineita.

Jos pidät tummasta suklaasta, voit syödä kaakaomassaa sellaisenaan tai dipata sitä hunajaan. Muuten kaakaomassa sopii raastettuna jälkiruokien koristeluun sekä ainesosana itse tehdyn raakasuklaan valmistukseen.

Kaakaojauhe

Kun kaakaomassasta kylmäpuristetaan irti kaakaon rasva, jäljelle jää kuivaa raaka-ainetta, joka jauhetaan kaakaojauheeksi.

Lisää raakakaakaojauhetta puuroon, jogurttiin tai pirtelöön. Voit myös valmistaa kaakaojauheesta erilaisia juomia ja käyttää sitä raakasuklaan ainesosana.

Kaakaonibsit

Kaakaonibsit ovat kuorituista kaakaopavuista murskattua rouhetta, jota on usein helpompi käyttää kuin kokonaisia papuja. Kuorimalla ja murskaamalla kokonaisia kaakaopapuja voit valmistaa itse tuoreita kaakaonibsejä.

Kaakaovoi

Kaakaovoi on kokonaisista kaakaopavuista uutettua öljyä, jonka maku on mieto ja pehmeä.

Käytä kaakaovoita raakasuklaan valmistukseen tai ulkoisesti ihovoiteena, varsinkin ihon ohuille alueille (huulet, silmänaluset).

Raakasuklaa

Tavallinen suklaa valmistetaan korkeassa lämpötilassa, jolloin iso osa kaakaon arvokkaista ainesosista tuhoutuu.

Raakasuklaata ei kuumenneta yli 45 asteen, jolloin kaikki kaakaon aktiiviset aineet säilyvät elimistölle käyttökelpoisessa muodossa. Raakasuklaan kaakaopitoisuus on noin 70 prosenttia, eikä siinä ole lisäaineita.

Poimi tästä herkulliset raakasuklaareseptit appelsiini-aprikoosi raakasuklaa ja raakasuklaamousse.

Kaakao on kaakaopuun pavuista valmistettua raaka-ainetta, jota käytetään muun muassa suklaan ja kaakaojuomien valmistukseen. Kaakaopuu kasvaa luonnonvaraisena trooppisessa Amerikassa ja viljeltynä kaikkialla tropiikissa.

Lähde: livestrong.com, cocovi, nutritionfacts.com
Kuvat: Colorbox, SKOY

X