Vinkit

Vesikrassi

Teksti: Sirpa Hammarberg

Mehevälehtinen vesikrassi antaa raikasta ja kirpeää makua salaatteihin ja kalaruokiin.

vesikrassi

Vesikrassi sisältää runsaasti sinappiöljyjä, jotka antavat sille kirpeyttä. Sen maku onkin herkullisen ryytimäinen ja sopii parhaiten salaatteihin, kala-, muna- ja rahkaruokiin sekä kasvisruokiin. Vesikrassi sopii voileipien täytteeksi, pestoihin ja keittojen mausteeksi.

Vesikrassin mehukkaat lehdet käytetään aina tuoreena ja kypsentämättömänä, kovat varret jätetään käyttämättä. Krassin maku heikkenee, jos sitä keittää. Koristeelliset lehdet ovat kauniita sellaisenaan valmiin ruoka-annoksen päällä.

Terveellinen ja vitamiinipitoinen vesikrassi on perinteinen lääkeyrtti. Se sisältää myös paljon rautaa ja hivenaineita. Se edistää ruoansulatusta, ja sillä on torjuttu erilaisia sairauksia sekä muiden muassa anemiaa.

Vesikrassi on suosittu vihannes- ja maustekasvi Keski-Euroopassa, jossa se kasvaa luonnonvaraisena virtaavissa vesissä. Sitä myös viljellään siellä runsaasti. Suomessa vesikrassin sukulaisen vihanneskrassin kasvatus on helpompaa.

Kokeile näitä herkkuja:

Kuhaa ja vesikrassikastiketta
Päärynä-vesikrassikeitto
Vihannessalaatti ja piparjuuri-kirvelikerma
Yrtticanneloneja sieniliemessä

kuva: Norman Ojanen

X