Itsetuntemus

Etkö muista uniasi? Unitutkija vinkkaa: näin voit yrittää parantaa kykyäsi muistaa näkemäsi unet

Unitutkijan mukaan unten muistamista on mahdollista treenata. Pieni osa ihmisistä ei kuitenkaan muista uniaan, vaikka unten muistamiselle luotaisiin kuinka otolliset olosuhteet.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Jos ihminen ei herää uneen, uni ei yleensä siirry lyhytkestoisesta muistista pitkäkestoiseen muistiin.

Unitutkijan mukaan unten muistamista on mahdollista treenata. Pieni osa ihmisistä ei kuitenkaan muista uniaan, vaikka unten muistamiselle luotaisiin kuinka otolliset olosuhteet.

– Se, miten hyvin ihmiset muistavat näkemänsä unet, vaihtelee hirveästi, unitutkija Katja Valli Turun yliopistosta sanoo.

Suurin osa unista unohdetaan. Tämä johtuu siitä, että jos ihminen ei herää uneen, uni ei yleensä siirry lyhytkestoisesta muistista pitkäkestoiseen muistiin.

– Ihmisen muisti ei siirrä nukkumisen aikana asioita pitkäkestoiseen muistiin samalla tavalla kuin valveilla. Periaatteessa unen muistaa parhaiten, jos siihen herää, Valli kertoo.

Kiinnostus unia kohtaan voi auttaa unien muistamisessa. Mutta mistä lopulta johtuu, että jotkut muistavat unensa paremmin kuin toiset?

– Itse asiassa yksi suurimmista tekijöistä näyttäisi olevan se, onko ylipäätään kiinnostunut omista unistaan, Valli toteaa.

Hänen mukaansa kykyä muistaa unia on näin ollen mahdollista harjoittaa esimerkiksi unipäiväkirjaa pitämällä. Unipäiväkirjan pitäminen on varsin yksinkertaista: aamulla vietetään heti heräämisen jälkeen hetki edellisyön unia muistellen ja unipäiväkirjaan kirjoitetaan ylös kaikki, mitä unista muistaa. Jos heräämisen jälkeen alkaa puuhata aamutoimia, unet unohtuvat Vallin mukaan nopeasti.

– Unien muistamista pystyy siis treenaamaan, kun tahdonalaisesti alkaa kiinnittää uniin enemmän huomiota. Tutkimusten mukaan unien muistamiskyky kehittyy huomattavasti, kun unia alkaa kirjata ylös systemaattisesti.

”Tutkimusten mukaan unien muistamiskyky kehittyy huomattavasti, kun unia alkaa kirjata ylös systemaattisesti.”

Unien muistaminen helpottuu, jos herää oikealla hetkellä

Nukkumisen ja unennäön tutkimus elää Vallin mukaan tällä hetkellä uutta renessanssia. Sitä tehdään paljon ja unesta ollaan kiinnostuneita.

– Parissa tutkimuksessa on kartoitettu sitä, onko ylipäätään olemassa ihmisiä, jotka eivät ole ikinä elämässään, edes lapsena, muistaneet uniaan. Tällaisia ihmisiä näyttäisi olevan, mutta heitä on todella vähän, Valli kertoo.

Eräässä tutkimuksessa keskityttiin juuri näiden ihmisten tutkimiseen.

– Unilaboratoriossa tällaisia ihmisiä herätettiin vilkeuni- eli REM-univaiheesta, josta unia muistetaan parhaiten ja jonka aikana näemme kaikista voimakkaimmat ja elävimmät unet. Pieni osa heistä ei silloinkaan muistanut mitään näkemistään unistaan, Valli kertoo.

Suurin osa suoraan REM-unesta herätetyista muisti kuitenkin nähneensä unta.

– Eli on siis olemassa ihmisiä, jotka sanovat, että he eivät koskaan näe unia eivätkä ole koskaan nähneetkään, mutta kun heitä herätellään sopivasti, niin hekin muistavat.

On olemassa ihmisiä, jotka eivät ole ikinä elämässään, edes lapsena, muistaneet uniaan. Unien muistaminen voi kuitenkin olla myös treenikohde.
On olemassa ihmisiä, jotka eivät ole ikinä elämässään, edes lapsena, muistaneet uniaan. Unien muistaminen voi kuitenkin olla myös treenikohde.

Noin 0,3 prosenttia ihmisistä ei pääse lainkaan kiinni unikokemukseen

Tutkimuksien mukaan siis pieni osa ihmisistä todella on niitä, jotka eivät edes oikealla hetkellä herättelyn seurauksena muista uniaan.

– Noin 0,3 prosenttia ihmisistä saattaisi olla sellaisia, jotka eivät oikeasti pääse kiinni unikokemukseen, Valli arvioi.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tämä pieni osa ei näkisi unia.

– Ajattelemme, että heillä on silti unen näkemistä. Ihmisen aivot kyllä tuottavat unia, mutta osalla unikokemus vain ei millään painu pitkäkestoiseen muistiin, Valli selventää.

Lue myös:

Saman unen näkeminen uudestaan ja uudestaan – mistä toistuva uni johtuu ja voiko siitä päästä eroon? Kysyimme unitutkijalta

Mitä tapahtuu, jos ihminen saa toistuvasti liian vähän REM-unta? Unitutkija kertoo

Pihi nukkuja kaivaa itselleen kuoppaa – jos olet aina väsynyt, et arvosta unilääkärin mukaan tarpeeksi nukkumista: ”Se on jonkinlaista masokismia”

X