Itsetuntemus

”Hikitys” on Eija Kantolan oire, johon moni nainen voi samaistua – ”Vaivoja ei tarvitse jäädä pohtimaan itsekseen”

Eija Kantola kiitollinen siitä, että on perinyt äitinsä geenit ja elää vaihdevuosiaan lievin oirein.

Teksti:
Terhi Harper
Kuvat:
Sampo Korhonen

Iskelmälaulaja Eija Kantola, 58, on löytänyt apua vaihdevuosiin liikunnasta ja estrogeenihoidosta.

Eija Kantola kiitollinen siitä, että on perinyt äitinsä geenit ja elää vaihdevuosiaan lievin oirein.

Viime vuoden lopulla laulaja Eija Kantola oli pelaamassa lentopalloa, kun peukalon nivelside napsahti poikki. Lopputuloksena käsi oli kuukauden kipsissä. Kun kipsi vihdoin poistettiin, Eijaan iski korona.

– En päässyt urheilemaan kahteen kuukauteen, mikä sai arjen tuntumaan tavallista raskaammalta.

Eijalle on tärkeää tuntea, että keho pystyy ja taipuu vaihdevuosissakin vielä moneen asiaan.

– Niin kauan kuin pärjään lentopallossa itseäni nuorempien kanssa, en ajattele, että kauheaa, kun minusta on tullut vanha. Palautuminen tosin vie enemmän aikaa kuin ennen.

Eija on kiitollinen siitä, että on perinyt äitinsä geenit ja elää vaihdevuosiaan lievin oirein. Toisinkin olisi voinut olla, sillä isän suvun naiset ovat kärsineet voimakkaista kuumista aalloista.

Näin kävi usein silloin, kun kuukautisten olisi ollut määrä alkaa.

Näkyvin oire omalla kohdalla on ollut ”hikitys”, joksi Eija kuumia aaltojaan nimittää. Ne ilmoittivat itsestään ensimmäisen kerran, kun Eija oli täyttänyt 52.

– Jouduin välillä poistumaan aamiaiselta terassille löyhyttelemään, mutta muutoin ne eivät juuri elämääni häirinneet. Näin kävi usein silloin, kun kuukautisten olisi ollut määrä alkaa.

Liikunnan lisäksi lääkärin määräämä estrogeenihoito on helpottanut oireita. Ennen lääkkeen aloittamista Eija etsi tietoa hoitoon liittyvistä riskeistä, mutta luottaa siihen, että terveelliset elämäntavat peittoavat mahdolliset haittavaikutukset.

Estrogeeni vahvistaa myös luustoa, mitä Eija aktiivisena liikkujana pitää hyvänä.

Monella on hyvä gynekologi, jota ei vaihtaisi toiseen, ja Eijakin arvostaa sitä, että hänellä on mahdollisuus kääntyä luottolääkärin puoleen vaihdevuosi­asioissa.

– Olen käynyt samalla gynekologilla vuosikymmeniä. On ihanaa, että vastassa on tuttu lääkäri, joka tuntee historiani.

”Vaihdevuodet luetaan edelleen epämääräiseksi ’naisten jutuksi’”

Vaikka vaihdevuodet kuuluvat luonnollisena osana naisen elämänkaareen, Eija Kantola harmittelee, että aihe tuntuu olevan jonkinlainen tabu.

– Minusta tuntuu, että vaihdevuodet luetaan edelleen joksikin epämääräiseksi ”naisten jutuksi” kuten kuukautiset. Hikoilusta tai limakalvojen kuivumisesta ääneen puhuminen ei toki ole monelle helppoa, eiväthän ne varsinaisesti kohota itsetuntoa.

Vaikka ikäkriisin merkkejä Eija ei olekaan tunnistanut itsessään missään elämänvaiheessa, vanheneminen tuo silti mukanaan luopumisia.

– Oman äitini voinnin heikkenemistä on ollut haikeaa seurata vierestä. Hänen viisas neuvonsa minulle on ollut ”menkää te nuoret niin kauan kuin pääsette”. Tätä ajatusta vasten iloitsen siitä, että olen edelleen hyvässä kunnossa keikkailun ja liikkumisen suhteen.

Juttu on julkaistu Annan numerossa 7/2023.

X