Itsetuntemus

Kuolemantaitovalmentaja Jade Heng auttaa ihmisiä varautumaan kuolemaan – 5 käytännön asiaa, joita jokaisen kannattaisi pohtia

Kuolemantaitovalmentajana työskentelevä Jade Heng haluaa auttaa ihmisiä varautumaan kuolemaan käytännön keinoin.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
iStock, Kaleva

Kuolemasta puhuminen on monelle hankalaa, ja se on yhä yhteiskunnassamme tabu.

Kuolemantaitovalmentajana työskentelevä Jade Heng haluaa auttaa ihmisiä varautumaan kuolemaan käytännön keinoin.

Jade Hengillä, 33, on ainutlaatuinen titteli. Hän on kuolemantaitovalmentaja. Hän työskentelee henkivakuutusyhtiö Kalevassa.

– Työtehtävässäni ideana on auttaa ihmisiä varautumaan kuolemaan ja pienentämään sen negatiivisia vaikutuksia, Heng kertoo.

Heng on koulutukseltaan filosofian maisteri, ja hän on tehnyt töitä viestinnän parissa. Hän kiinnostui kuoleman tematiikasta kirjallisuustieteitä opiskellessaan. Kuolemantaitovalmentajana Heng tuottaa kuolemaan liittyvää sisältöä työnantajansa verkkosivuille ja sosiaaliseen mediaan.

– Itse ajattelen, että kuolema on luonnollinen osa elämää. Me kaikki kuolemme joskus. Tietysti se on myös suuri ja tuntematon asia, joka voi aiheuttaa pelon tunteita.

Kuolemantaitovalmentaja Jade Heng
Kuolemantaitovalmentaja Jade Heng ajattelee, että kuolema on luonnollinen osa elämää.

Kuolemasta puhuminen on monelle hankalaa, ja se on yhä yhteiskunnassamme tabu. Kalevan teettämän tutkimuksen mukaan noin 60 prosenttia suomalaisista ei ole ottanut asiaa puheeksi kumppaninsa kanssa.

Olennaista Hengin työssä on herätellä ihmisiä puhumaan kuolemasta ja siihen varautumisesta lähimmäistensä kanssa. Keskustelu kannattaa Hengin mukaan avata sillä tavoin kuin sen uskoo läheisellensä parhaiten sopivan.

– Toiselle voi sopia aloittaa keskustelu kuolemasta suoraan, mutta toinen voi reagoida defensiivisesti eikä halua ajatellakaan koko asiaa, jos joku kysyy siitä päin naamaa. Tällöin voi olla parempi laittaa ensin viestiä ja kysyä, milloin voitaisiin jutella tällaisesta asiasta. Myös huumoria voi käyttää apuna.

Mutta miten omaan tai läheisensä kuolemaan kannattaa käytännössä varautua? Kuolemantaitovalmentaja antaa viisi vinkkiä.

1. Kuolemantaitovalmentaja neuvoo: Pidä omalla tililläsi rahaa

Jos puoliso kuolee, olisi hyvä, että itsellä on omalla tilillä rahaa. Pelkästä yhteisestä taloustilistä voi seurata hankaluuksia.

– Kun ihminen kuolee, pankki jäädyttää rahat perinnönjakoa varten. Jos pariskunnalla on ollut vain yhteinen taloustili, joka on vielä kuolleen ihmisen nimissä, niin toinen osapuoli ei pääse käyttämään tilin rahoja ja esimerkiksi maksamaan tililtä sähkölaskua, kuolemantaitovalmentaja Heng selittää.

Lue myös: Tuulin, 33, puoliso kuoli sydänkohtaukseen urheilutreeneistä palatessaan: ”Lohduttaa, että saan muistella Mikkoa ystävilleni”

2. Pohdi, miten kuolemasi vaikuttaa taloudellisesti läheisiisi

Raha ei tuo onnea, mutta rahan puute voi johtaa ongelmiin.

– Jos lapsiperheessä toinen vanhemmista kuolee, leski ja lapset ovat oikeutettuja leskeneläkkeeseen, mutta se ei ole yhtä suuri summa kuin kuolleen vanhemman tulot olisivat olleet.

Tulotason tippuminen voi aiheuttaa stressiä ja rahahuolia, koska perheen tulot ja menot on mitoitettu kahden aikuisen palkkatuloille. Surun murtamalla ihmisellä voi olla myös vaikeuksia käydä töissä.

– On monia ihmisiä, joihin oma kuolema voi vaikuttaa radikaalisti, kuolemantaitovalmentaja Heng muistuttaa.

Esimerkiksi henkivakuutus on konkreettinen tapa varautua kuolemaan.

Lue myös: Uusi leskeneläke: Kuka on oikeutettu leskeneläkkeeseen vuoden 2022 uudistuksen jälkeen? Kaksi keskeistä asiaa muuttui

3. Tallenna hoitotahto Omakantaan

Hoitotahto eli se, miten kukin haluaa tulla hoidetuksi elämänsä loppuvaiheessa, kannattaa käydä merkitsemässä Omakantaan.

– Jos työikäinen suomalainen kuolee, kuolinsyy on yleensä sairaus. Harva kuolee äkillisissä tapaturmissa. Ennen kuolemaa on siis usein aikaa tehdä järjestelyjä. Mutta ei ole mitään haittaa tehdä hoitotahdosta ilmoitus Omakantaan jo vaikka heti täysi-ikäiseksi tultuaan.

Hoitotahdossa voi muun muassa kertoa, haluaako elämän loppuvaiheessa välttää kärsimystä vai pitkittää elämää mahdollisimman pitkään.

Lue myös: Minna Lindgrenillä on ankara hoitotahto, ja osa siitä on tatuoitu hänen rintaansa: ”Haluan hyvän elämän”

4. Kuolemantaitovalmentaja neuvoo: mieti sometiliesi kohtalo

Kuolleen ihmisen sometilin sulkeminen ei välttämättä ole yksinkertaista. Palveluntarjoaja, kuten Facebookin ja Instagramin tapauksessa Meta, voi vaatia kuolintodistusta tilin sulkemista tai muistotiliksi muuttamista varten.

Suurin osa someyhtiöistä on englanninkielisiä, joten se tekee tilien sulkemisesta vielä astetta kuormittavampaa suomalaisille omaisille.

– Omaan kuolemaan voi valmistautua jättämällä omat sometunnukset ja salasanat ohjeistuksineen läheiselleen. Läheisen tulee kuitenkin huomioida, että toisen tunnuksilla kirjautuminen on yleensä käyttöehtojen vastaista.

Jokaisen tulisi siis miettiä, miten haluaa asian hoitaa.

– Itse en koe, että vainajan tilin sulkeminen kuoleman jälkeen vainajan omasta pyynnöstä olisi niitä pahimpia identiteettivarkauksia.

Jos olet yksineläjä, myös silloin kannattaa pohtia ja keskustella, kuka voisi kuolemasi jälkeen vastata sometiliesi tai vaikka Tinderin sulkemisesta.

Lue myös Seuran juttu: Läheisten tukeminen on tärkeää, kun kuolema lähestyy ja saattohoito alkaa – Selvitimme, millaista tukea kuolevan läheisille on tarjolla

5. Käykää läpi pienetkin arkeen vaikuttavat yksityiskohdat

Omasta tai puolison kuolemasta voi seurata paljon erilaisia muutoksia arkeen. Yksineläjien on hyvä pohtia esimerkiksi sitä, mitä tapahtuu omalle lemmikille, jos itselle käy jotain.

Monia muutoksista ei välttämättä tule edes ajatelleeksi.

– Useimmilla perheillä on esimerkiksi suoratoistopalveluita käytössä, ja niissä on usein yksi pääkäyttäjä, jonka luottokortilta lasku menee. Kuoleman jälkeen pankki kuitenkin jäädyttää tilit ja lopettaa kortit, jolloin maksut eivät enää mene läpi.

Kuolemantaitovalmentaja Heng kehottaakin listaamaan perheen yhteiset palvelut ja niiden tunnukset sekä keskustelemaan siitä, saako toinen puolisoista ottaa ne haltuun toisen kuoleman jälkeen.

– Näin voidaan välttää esimerkiksi sellainen ikävä tilanne, että lapset haluaisivat katsoa ohjelmaa, mutta se ei onnistuisikaan, kun tunnukset eivät enää toimi.

X