Itsetuntemus

Vastaus yhteen kysymykseen paljastaa, palaudutko vapaalla riittävästi työstäsi

Psykologi kertoo, mistä tietää palautuneensa työhön liittyvästä kuormituksesta – ja vinkkaa, millä keinoilla omaa palautumistaan voi parantaa.

Teksti:
Viivi Aaltovesi
Kuvat:
Istock

Houkutteleeko paluu työn ääreen? Vastaus kertoo paljon.

Psykologi kertoo, mistä tietää palautuneensa työhön liittyvästä kuormituksesta – ja vinkkaa, millä keinoilla omaa palautumistaan voi parantaa.

Työstä palautumista voi mitata monin eri tavoin, ja viime vuosina erityisesti fyysistä palautumista tarkkailevat mittarit ovat kehittyneet. Markkinoilla on sovelluksia, kelloja ja sormuksia, jotka mittaavat esimerkiksi unen laatua ja leposykettä. Uni- ja syketuloksista voi älylaitteiden avulla koettaa päätellä myös henkisen palautumisen tilaa.

Olennaisen tiedon palautumisesta saa kuitenkin vähemmälläkin teknologialla, kertoo psykologiseen palautumiseen keskittyvä tutkija Anniina Virtanen Työterveyslaitokselta. Hän kehottaa kuuntelemaan omaa oloa vapaan illan tai viikonlopun tai loman jälkeen.

– Onko vapaan jälkeen sellainen olo, että on virkistynyt ja valmis palaamaan töihin?

Vastaus paljastaa, millä tolalla oma palautuminen on.

– Jos olo on aina vain sellainen, että töiden aloitus tuntuu vastenmieliseltä, se on usein merkki ongelmista työoloissa tai siitä, ettei ole onnistunut palautumaan.

Oikein hyvä loma vai palautumisen ongelmia?

Heti ei tosin tarvitse huolestua, jos lomaltapaluu tuntuu nihkeältä. Virtasen mukaan se voi olla myös merkki oikein onnistuneesta, palauttavasta lomasta tai siitä, että rutiinien muutos takaisin arkiasentoon on haastavaa. Jos nihkeä olo kuitenkin jatkuu, eivätkä hommat tunnu lähtevän vauhtiin päivissä tai viikoissakaan, vika saattaa olla palautumisessa tai työoloissa.

– Töihinpaluu loman jälkeen voi olla hyvä hetki tarkastella omaa jaksamista ja omia tunteita siitä, miltä työhön palaaminen tuntuu.

Kaksi naista kyynärpäätervehtii toisiaan maskit kasvoilla.
Mukava kanssakäyminen muiden ihmisten kanssa, töissä tai vapaalla, edesauttaa palautumista.

Onko vika sittenkin työpaikassa?

Palautumista käsitellään usein yksilön haasteena, aivan kuin työntekijöiden velvollisuus olisi käyttää vapaa-aikansa palauttaviin toimiin työtehon terästämiseksi. Palautumisen mahdollisuudet ovat kuitenkin merkittävästi kiinni siitä, millaista töissä on.

Mistä tietää, johtuuko henkinen väsymys ja haluttomuus työhön palautumisen ongelmista vai työoloista?

– Usein sitä ei pysty täysin erottamaan. Työpaikan ongelmat, kuten kestämätön ilmapiiri tai työpaikkakiusaaminen, voivat johtaa siihen, että vatvoo ongelmia vapaa-ajalla eikä pysty päästämään niistä irti, Virtanen sanoo.

X