Laihdutus

Kärsitkö näistä yleisistä vaivoista? Syynä voikin olla proteiinin puute

Nukutko huonosti, käyvätkö ajatuksesi hitaalla tai ovatko hiuksesi ohentuneet? Syynä voi olla proteiinin puute.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
123Rf

Nukutko huonosti, käyvätkö ajatuksesi hitaalla tai ovatko hiuksesi ohentuneet? Syynä voi olla proteiinin puute.

Suurin osa suomalaisista saa ruokavaliostaan riittävästi proteiinia. Jos ruokavalio sisältää eläinkunnan tuotteita, päivittäinen proteiiniannos tulee helposti täyteen. Esimerkiksi kasvissyöjien ja vegaanista ruokavaliota noudattavien on kuitenkin syytä olla proteiinin saantinsa suhteen tarkempia. Jos kasviksia syö yksipuolisesti, elimistö ei saa kaikkia tarvitsemiaan aminohappoja. Listasimme 7 yleistä oiretta, jotka proteiinin puute voi aiheuttaa.

1. Väsymys ja uupumus vaivaavat

Voimattomuus ja väsymys voivat johtua proteiinin puutteesta. Proteeini pitää verensokerin tasaisena ja kehon virkeänä. Keho voi alkaa vähitellen jopa hajottaa lihaskudosta, jos se ei saa ravinnosta riittävästi proteiinia. Myös tämä johtaa uupumukseen.

Vaikka proteiininpuute tekee väsyneeksi, uni ei välttämättä tule. Proteiinivaje voi nimittäin aiheuttaa uniongelmia.

2. Sokerinhimo iskee

Jos aamupala koostuu vain hedelmästä ja kupillisesta kahvia, verensokeri ehtii laskea alas jo ennen lounasta. Ja kun verensokeri on alhaalla, alkaa helposti tehdä mieli karkkia.

Yksi proteiinin tehtävistä on pitää verensokeri tasaisena. Jos karkkihammastasi kolottaa jatkuvasti, et välttämättä saa tarpeeksi proteiinia.

3. Hiukset ja kynnet oireilevat

Hiustenlähtö, hiusten ohentuminen, kynsitikut, kynsien haurastuminen ja valkoiset viirut kynsissä ovat merkkejä siitä, ettei elimistö saa riittävästi tarvitsemiaan aminohappoja. Proteiini toimii solujen rakennusaineena, ja kynnet ja hiukset koostuvat pääosin proteiinista. Proteiinin puute voi johtaa myös ihon hilseilyyn.

4. Päässä humisee

Jos elimistö ei saa proteiinia riittävästi, ajatukset voivat alkaa takkuilla. Aivot tarvitsevat energiaa pysyäkseen virkeinä. Hiilihydraattipitoinen välipala saattaa nostaa energiatasoa nopeasti, mutta nopeaa nousua seuraa myös nopea lasku ja väsymys. Proteiini puolestaan pitää verensokerin tasaisena ja ihmisen keskittymiskykyisenä.

5. Lihakset tuntuvat heikoilta

Proteiini on lihaskasvulle välttämätöntä, ja urheilu kasvattaa hieman proteiinin tarvetta. Jos lihakset tuntuvat voimattomilta eikä salitreeni enää kulje, et välttämättä saa tarpeeksi proteiinia.

6. Jatkuvaa sairastelua

Proteiinit ovat myös kehon suoja-aineita ja vaikuttavat elimistön vastustuskykyyn. Jos siis sairastut jatkuvasti flunssaan, syynä voi olla proteiinin puute.

7. Jalkojen turvotusta

Turvotusta syntyy, kun nestettä kertyy ihonalaisiin kudoksiin. Proteiinit ylläpitävät kehon nestetasapainoa ja estävät nestettä varastoitumasta kudoksiin. Ilman proteiineja kehoon voi siis syntyä turvotusta. Turvotukselle erityisen alttiita ovat jalat.

Lähteet: RuokatietoWomen’s Health ja LoveToKnow

Lue myös:

Fitness-tähti Mari Valosaari: Näin kiihdytät aineenvaihduntaa – 5 vinkkiä

Laihduta läskit, älä lihaksia – Syö näitä 11 vähärasvaista proteiinin lähdettä

Nyhtökaura ja 4 muuta liikkujan parasta kasviproteiinia

Miten vältän lounaan jälkeisen väsymyksen? Näillä vinkeillä toimistotyöläinen pysyy virkeänä koko päivän

X