Laihdutus

Laihdutus jätti löysän ihon – mikä avuksi?

Liian painon pudottaminen on aina terveydelle hyvä asia. Suuri painonpudotus voi kuitenkin vaikuttaa negatiivisesti ulkonäköön, jos iho jää roikkumaan häiritsevästi ympäri kehoa.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Colourbox

Liian painon pudottaminen on aina terveydelle hyvä asia. Suuri painonpudotus voi kuitenkin vaikuttaa negatiivisesti ulkonäköön, jos iho jää roikkumaan häiritsevästi ympäri kehoa.

Vaikutusta ihoon on vaikeaa arvioida ennalta

On hyvin vaikea arvioida etukäteen, kenen vartaloon jää laihduttamisen seurauksena ylimääräistä ihoa ja kenen ei. Niin moni asia vaikuttaa: perinnölliset tekijät, ihon laatu, pudotettujen kilojen määrä, laihdutukseen käytetty aika ja laihduttajan ikä. Mitä vanhempi ihminen on, sitä huonommin iho palautuu.

Myös yksilölliset erot ihon palautumisen välillä ovat suuria. Toisen ihoon 20–30 kilon painonpudotus ei jätä suuria jälkiä, kun taas toisen ihossa jo 10 kilon laihduttaminen näkyy selvästi.

Jos muistoksi laihduttamisesta jää runsaasti löysää ihoa, on kyse tyypillisesti massiivisesta painonpudotuksesta, joka voi olla seurausta esimerkiksi elämäntapamuutoksesta tai laihdutusleikkauksesta. Rinnoissa sen sijaan saattaa näkyä jo pienempikin painon tippuminen, sillä vain lievästi ylipainoisten ollessa laihdutuskuurilla vatsan tai reisien sijaan usein ensimmäisenä pienenevät rinnat. Jos DD-kuppi vaihtuu yhtäkkiä B:ksi, saattaa rinnoista tulla roikkuvat, vaikka painoa ei olisikaan lähtenyt runsaasti.

Lue myös: Tiedätkö, mikä on nopein ja halvin rintojen “kohotusleikkaus”?

Voit itse vaikuttaa ihosi palautumiseen

Jotta roikkuvan ihon määrä saataisiin minimoitua, kannattaa muistaa terveelliset elämäntavat, laihduttaa maltilliseen tahtiin ja harrastaa liikuntaa.

Kun ihminen liikkuu, verenkierto ja lymfanestekierto paranevat. Ne taas voivat auttaa ihon palautumisessa. Tupakointia on ehdottomasti vältettävä, sillä se heikentää sekä ihon verenkiertoa että lymfanestekiertoa – ja myös huonontaa ihon laatua merkittävästi.

Ihon säännöllisestä kosteuttamisesta saattaa olla hyötyä ihon palautumisessa, mutta lääketieteellistä näyttöä asiasta ei toistaiseksi ole.

Lue myös: Haluatko eroon selluliitista, rypyistä ja läskeistä?

Ylimääräistä ihoa ei pysty jumppaamaan pois

Liikunta vaikuttaa muun muassa lihaksiin, nivelten liikkuvuuteen ja hapenottokykyyn, jotka kaikki parantavat yleistä hyvinvointia. Kymmenien kilojen laihtumisen myötä löystynyttä, roikkuvaa ihoa ei kuitenkaan pysty jumppaamaan pois jälkikäteen.

Jos laihduttamisesta jää muistoksi paljon ylimääräistä nahkaa, on ainoa hoitokeino usein isot leikkaukset, joissa ylimääräistä ihoa poistetaan kirurgisesti. Lievemmissä tapauksissa vartalon ja raajojen löystynyttä ihoa voidaan yrittää hoitaa erilaisilla kiinteyttävillä laitehoidoilla. Kasvojen alueelle voidaan lisäksi tehdä täyteaine- tai botuliinitoksiiniini-injektiohoitoja.

Lue myös: Voisiko ihoa kiinteyttää ilman leikkausta?

Korjaustoimia ei tehdä vain turhamaisuudesta

Riippuva iho ei näytä kauniilta, mutta korjaustoimenpiteisiin harvoin ryhdytään pelkästään turhamaisin perustein. Kun iho on löystynyt laihduttamisen seurauksena, voi peilistä näkyvä vartalo tuntua vieraalta ja aiheuttaa psyykkistä kärsimystä sekä sosiaalista estyneisyyttä.

Roikkuva iho voi aiheuttaa henkisen taakan lisäksi myös ihan käytännön ongelmia. Löysänä vaatteiden alla roikkuva iho saattaa hiertää, hiostaa ja mennä helposti rikki. Kaupoista voi olla mahdotonta löytää esimerkiksi istuvia farkkuja. Liikkuminen saattaa olla vaikeaa, jos kehossa heiluu useita kiloja ylimääräistä nahkaa.

Lue myös: Painonhallinta – Totta vai tarua?

Leikkaukset ovat isoja ja kalliita

Jos löysää nahkaa haluaa poistaa kehosta leikkauksen avulla, on päätös asiasta tehtävä harkiten. Leikkaukset ovat suuria, ja niistä jää isoja arpia.

Toipumiseen on varattava runsaasti aikaa. Riippuu leikkauksesta, kuinka pitkä toipumisaika on ja millaisia liikuntarajoitteita leikkauksesta seuraa. Usein kestää 2–3 kuukautta, että liikkuminen onnistuu täysin normaalisti. Saavutettua lopputulosta voidaan arvioida kunnolla vasta noin vuosi leikkauksen jälkeen, jolloin kudokset ovat yleensä toipuneet leikkauksesta ja arvet asettuneet.

Leikkauksia tehdään sekä yksityisellä että julkisella puolella. Ylilihavuus on merkittävä kansanterveydellinen ongelma, ja laihdutusleikkausten määrä lisääntyy koko ajan. Siksi myös laihduttajille tehtävien korjausleikkausten määrä saattaa tulevaisuudessa lisääntyä julkisella puolella.

Yksityisellä puolella tehtävien toimenpiteiden hinta määräytyy hyvin yksilöllisesti. Kirurgisten toimenpiteiden kohdalla puhutaan useimmiten useista tuhansista euroista per leikkaus. Suositeltavat toimenpiteet, niiden aikataulun ja kustannusarvion saa plastiikkakirurgin konsultaatiossa. Monesti koko vartalon kuntoon saaminen vaatii useita eri leikkauksia.

Lue myös: Yhdeksän kysymystä kauneusleikkauksista – Plastiikkakirurgi vastaa

Asiantuntijana Sairaala Siluetin plastiikkakirurgi Katja Puumanen.

X