Laihdutus

Vatsalihakset esiin -dieetti – Polta ylimääräinen rasva pois

Kuuden viikon mittainen Vatsalihakset esiin -dieetti lupaa joka naisen unelman: litteän vatsan ja keinot pysyä timmissä kuosissa tästä ikuisuuteen. 

Teksti:
Anna.fi
Kuvat:
Istock

Kuuden viikon mittainen Vatsalihakset esiin -dieetti lupaa joka naisen unelman: litteän vatsan ja keinot pysyä timmissä kuosissa tästä ikuisuuteen. 

Men’s Health -lehden päätoimittaja David Zinczenco kirjoitti vuonna 2004 The Abs Diet -nimisen kirjan, joka kipusi nopeasti New York Times -lehden bestseller-listalle. Nii-in, kaikki keinot on otettava käyttöön, kun tavoitteena on tuo maaginen litteä vatsa –  joka monella jää valitettavasti vain haaveeksi.

Kolme ateriaa ja kolme välipalaa

Nälkää tällä dieetillä ei ainakaan tarvitse nähdä, sillä päivittäin nautitaan kolme ateriaa ja kolme välipalaa. Yhteensä päivittäin syödään 1900 kcal, joista osa kulutetaan dieettiin kuuluvalla liikuntaohjelmalla. Välipalat tulisi syödä aina kaksi tuntia ennen varsinaisia aterioita.

Laita rasva palamaan luonnon keinoin

Nauti jokaisella aterialla ainakin kahta ruoka-ainetta seuraavasta listasta:

 • Manteleita ja pähkinöitä
 • Papuja ja palkokasveja
 • Pinaattia ja muita vihreitä lehtivihanneksia
 • Maitotuotteita (rasvatonta tai kevytmaitoa, jogurttia ja juustoa)
 • Maustamatonta pikapuuroa
 • Kananmunia
 • Kalkkunaa ja muuta vähärasvaista lihaa
 • Maapähkinävoita
 • Oliiviöljyä
 • Kokojyväleipää ja -hiutaleita
 • Heraproteiinijauhetta
 • Vadelmia ja muita marjoja

Kun nautit näitä ruokia, dieetin mukaan rasva palaa luonnollisesti: proteiinia nautitaan paljon (kaksi grammaa jokaista painokiloa kohti) ja tämän ansiosta aineenvaihduntaa kiihdyttävä terminen vaikutus lisääntyy eli elimistö tuottaa tavallista enemmän lämpöä proteiinia sulattaessaan.

Vatsalihasliikkeitä ja hiilareiden välttelyä

Dieetillä rajoitetaan hiilihydraattien, tyydyttyneiden ja transrasvojen, alkoholin ja paljon fruktoosia sisältävän maissisiirapin määrää. Yhdellä aterialla viikossa saa syödä mitä haluaa. Ensimmäisillä viikoilla urheilu on vapaaehtoista, mutta viikoilla 3-6 laihduttajan tulee tehdä 30 minuutin kunto-ohjelma kolmesti viikossa. Siihen kuuluu voimaharjoittelua, reipasta kävelyä ja erilaisia vatsalihasliikkeitä. Kannattaa muistaa, että myös syviä vatsalihaksia täytyy voimistaa pinnallisten lisäksi, jotta korsetti vahvistuisi.

Vinkkejä vatsalihasliikkeisiin:

1. Korkkiruuvi (suora vatsalihas): Asetu selinmakuulle ja nosta jalat ylös. Kädet ovat niskan takana. Hengitä rauhallisesti ulos ja piirrä jaloilla ilmassa pientä ympyrää. Tee liikettä molempiin suuntiin. Pidä ristiselkä kiinni alustassa ja vedä napaa kohti selkärankaa. Hae itsellesi sopiva hengitysrytmi.

2. Lankku (syvät vatsalihakset): mene päinmakuulle, nosta itsesi irti alustasta kyynärvarsiesi varaan siten, että vain kyynärvarret ja varpaat tukevat maahan (aloittelija voi pitää polvet maassa). Aktivoi koko vatsan alue eli vedä napaa voimakkaasti kohti selkärankaa. Tarkasta, että vartalo on aivan suora, äläkä päästä selkää notkolle. Hengitä koko ajan rauhallisesti ja pysy asennossa vähintään 5 sekuntia, lepää hetki ja toista useamman kerran. Voit myös kokeilla pysyä asennossa 90 sekuntia ja toistaa tämä 2-3 kertaa.

3. Pyöräily (vinot vatsalihakset): asetu selinmakuulle, kädet niskan takana ja polvet koukussa vatsasi päällä. Ojenna vuoroin vasenta, vuoroin oikeaa jalkaasi suoraksi eteenpäin kuin polkisit pyörää. Kierrä samalla vastakkaista kyynärpäätä koukistuvaa polvea kohden. Tee liike rauhallisesti ja rutista vatsalihakset koko ajan tiukaksi.

Dieetin plussat

 • Dieetistä saa kaikki tarvittavat ravinto-aineet ja se ei itse asiassa ole vain ihmedieetti vaan elämäntapa, joka lupaa saada sinut  pysymään huippukunnossa.
 • Ohjelmaan kuuluu myös liikuntaa: pelkällä ruokavaliolla vatsalihakset eivät tule esiin. Toisaalta ilman terveellistä ruokavaliota pelkällä liikunnallakaan ne eivät tule näkyviin. Molempia, sekä ruokavaliota että liikuntaa, siis tarvitaan!

Dieetin miinukset

 • Paikallinen rasvanpoltto vain vatsan päältä ei ole mahdollista – rasva palaa tasaisesti koko kehosta, kun kulutettujen kaloreiden määrä on suurempi kuin nautittujen.
 • Joskus käy niin, että vaikka ylipainoa ei enää olisikaan, vatsa ei näytä tiukalta ja litteältä. Tämä voi johtua esimerkiksi siitä, että vatsalihaksia keskeltä yhdistävä kalvo, linea alba, on venynyt raskauden tai runsaan lihomisen ja laihtumisen myötä. Tällöin vatsan voi saada tiukaksi vain kirurgisesti.

Lue lisää: The Abs Diet

Teksti: Pinja Kääriäinen

X