Liikunta

Oletko jo kokeillut? Uusi tapa lankuttaa tekee lankusta entistä tehokkaamman

Lankku on erinomainen kehonpainoliike – kunhan se tehdään oikein. Personal trainerin mukaan uudenlainen tekniikka tekee lankutuksesta vielä astetta tehokkaampaa.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Tavallisessa lankussa oikea lantion asento ja hyvä lapatuki ovat kaiken A ja O.

Lankku on erinomainen kehonpainoliike – kunhan se tehdään oikein. Personal trainerin mukaan uudenlainen tekniikka tekee lankutuksesta vielä astetta tehokkaampaa.

Lankutus ei ole passiivinen lihaskuntoliike, jossa tavallisen kuntoilijan pitäisi pystyä pysymään useiden minuuttien ajan. Jos lankutus ei tunnu missään, asento voi olla väärä. Ota haltuun oikeaoppinen ja tehokas lankku!

Lue myös: 6 liikeen lankutushaaste: Keskivartalon pito kuntoon muutamalla tehokkaalla liikkeellä

Lankutus aktivoi ja vahvistaa vain oikein tehtynä

Oikein tehtynä lankutus aktivoi ja vahvistaa samaan aikaan sekä vatsalihaksia, pakaroita, reisiä että olkapäitä, mikä tarkoittaa sitä, että lankutus on keholle kovaa treeniä.

Yhdysvaltalaisen personal trainer Max Loweryn mukaan lankusta saa vielä entistä tehokkaamman ja tuloksellisemman liikkeen pienellä tekniikkamuutoksella. Hän kertoo Business Insider -lehden artikkelissa, että uudella tavalla tehty lankku on intensiivinen liike, jossa tarvitsee pysyä vain puoli minuuttia.

Näin teet lankun uudella tavalla

Max Lowery opettaa YouTube-videollaan lankutustekniikkansa. Tee lankutus hänen tavallaan:

  1. Käy tavalliseen lankkuasentoon kyynärpäiden varaan.
  2. Aktivoi vatsalihaksesi niin hyvin kuin pystyt. Voit kuvitella, että joku löisi sinua vatsaan.
  3. Vie vartaloa eteenpäin niin, että leukasi tulee kämmeniesi yläpuolelle ja kyynärpäät jäävät taakse. Käännä samalla häntäluuta alaspäin ja jännitä pakarat. Alaselkä jää melko korkealle ja yläselkä on pyöreä.
  4. Pysy asennossa 30 sekuntia ja laskeudu rauhallisesti alas.
lankutus
Max Loweryn lankussa yläselkä on pyöristynyt, kyynärpäät ovat takana ja vatsalihakset ovat hyvin aktiiviset. Kuvakaappaus Loweryn 2 Meal Day -YouTube-kanavalta.

Tee perinteinen lankku oikein

Lowery muistuttaa, että tavallinenkin lankutus on erinomainen kehonpainoliike, kunhan se on tehty oikein. Oikeaoppisessa lankussa ei myöskään tarvitse pysyä ikuisuuksia. On parempi tehdä kolme 30 sekunnin lankkua kunnolla kuin yksi 1,5 minuutin lankku, jossa tekniikka hajoaa.

Lankun voi tehdä joko polvet tai varpaat maassa ja joko kämmenet tai kyynärvarret maassa.

Tarkista lankustasi seuraavat asiat:

1. Vartalon linja: Lankutus on oikeaoppinen silloin, kun olkapäät, lantio, polvet ja nilkat ovat samassa linjassa. Tarkista asentosi peilistä tai pyydä kaveria ottamaan sinusta kuva.

2. Lantion asento: On erityisen tärkeää, ettei alaselkä ole notkolla eli lantio ei ole kääntynyt vääränlaiseen asentoon. Kuvittele, että sinulla olisi häntä, jota käännät jalkojesi väliin. Näin syvät vatsalihakset aktivoituvat.

3. Lapatuki: Lankussa ei ole tarkoitus roikkua olkapäiden varassa, eivätkä lapaluut saa törröttää. Kun lapatuki on kohdallaan, lapojen välissä on tilaa. Yläselkä saa jopa hieman pyöristyä.

3. Aktiiviset lihakset: Lankussa sekä vatsalihakset, reidet ja pakarat tekevät aktiivisesti töitä. Jännitä etureidet, purista pakaroita yhteen ja tunne polte vatsalihaksissa.

Lankutus kyynärvarsien varassa oikein:

Lankutus kyynärpäiden varassa
Vartalo on oikein tehdyssä lankussa suorassa linjassa.

Väärin:

Virhe lankkuasennossa.
Väärin tehdyssä lankussa alaselkä on notkolla ja lantio virheasennossa, eivätkä syvät vatsalihakset aktivoidu.

Lankku suorin käsivarsin oikein:

Lankku suorin käsivarsin.
Oikein tehdyssä lankussa vartalon linja on suora. Lisäksi vatsalihakset, pakarat ja reidet ovat vahvat ja aktiiviset.

Väärin:

 

Väärin tehty lankku.
Virheellisessä lankkuasennossa selkä on notkolla.

 

Lähteet: Business InsiderThe GuardianHuffington Post, Self

X