Liikunta

Maantiepyöräily on matalan kynnyksen harrastus, jossa piilee hurahtamisen ihana vaara – 7 vinkkiä aloittamiseen

Maantiepyöräily niittää mainetta trikoohifistelijöiden välineurheiluna. Tosiasiassa kyseessä on lähes kaikille sopiva ulkoiluharrastus. Lue, miten pääset alkuun.

Teksti:
Satu Virtanen
Kuvat:
iStock

Maantiepyöräily voi olla koko ajan pikku hiljaa syvemmälle imaiseva harrastus – aloita vaikka työmatkoista tai kauppareissuista.

Maantiepyöräily niittää mainetta trikoohifistelijöiden välineurheiluna. Tosiasiassa kyseessä on lähes kaikille sopiva ulkoiluharrastus. Lue, miten pääset alkuun.

Missä kunnossa minun tulee olla?

Maantiepyöräily on armollinen laji, sillä sen voi aloittaa heikommallakin pohjakunnolla. Kunto kasvaa nopeasti, kunhan muistat ajaa riittävän rauhallisesti.

Sykkeen olisi alussa hyvä pysyä peruskuntoalueella, eli sinun tulisi pystyä puhumaan puuskuttamatta mahdollisen ajokaverin kanssa. Jos sinulla on sykemittari, voit helpommin huolehtia siitä, että syke pysyy aisoissa.

Paras vinkki: Ylämäissä sykkeet karkaavat helposti pilviin. Älä lähde voittamaan ylämäkiä, vaan ota ne rauhallisesti, vaikka vauhti putoaisikin.

Millaisen pyörän tarvitsen?

Maantiepyöräily ei vaadi tuhansien eurojen varusteita, vaan alkuun pääsee peruspyörälläkin. Into saattaa kuitenkin tyssätä alkuunsa, jos pyöräily on raskasta. Siksi maantieajoon suunniteltu pyörä on paras valinta.

Käytettynä löytää hykerryttävän kevyesti rullaavan pyörän alle tonnilla, usein muutamilla satasilla. Tärkeintä on, että pyörä on sopivan kokoinen ja toimii hyvin.

Paras vinkki: Satula vaikuttaa merkittävästi ajomukavuuteen, joten kokeile sitä ennen ostopäätöstä. Jos satula osoittautuu myöhemmin epäsopivaksi, etsi kärsivällisesti sitä oikeaa.

Mitä muita varusteita maantiepyöräily vaatii?

Kypärän lisäksi kannattaa hankkia lukkopolkimet ja pyöräilykengät. Ne tekevät polkemisesta sujuvampaa ja tehokkaampaa, sillä voimantuottoon osallistuvat etureiden lisäksi lonkankoukistaja, takareisi ja pakaralihakset.

Alussa voi tuntua pelottavalta ajaa kenkä polkimeen lukittuna, mutta totut siihen nopeasti ja muistat irrottaa kengän hyvissä ajoin esimerkiksi liikennevaloihin saapuessasi.

Paras vinkki: Hommaa myös pehmustetut ajohousut. Niitä löytyy monessa mallissa, ja kokeilemalla löydät istuvimmat. Takamuksesi kiittää!

Mikä on sopiva matkatavoite?

Aloittelijan ei välttämättä kannata tavoitella tietyn pituista matkaa, vaan ottaa tavoitteeksi tietty lenkin kesto. Kokeile ensin, miten esimerkiksi tunnin pyöräily sujuu. Jos jaksat ajaa tunnin, voit ottaa tavoitteeksi kahden tunnin lenkin.

Pidennä lenkkiä vartti kerrallaan, jotta totut pidempään ajoon hiljalleen. Maantiepyöräily kehittää kuntoa nopeasti, ja pian huomaat jaksavasi pidempään.

Paras vinkki: Ota tavoitteeksi jokin kiva kohde, jonne pääsee mukavasti pyörällä. Aikatavoite on helpompi saavuttaa, kun määränpää itsessään on palkinto.

Aloittelijoiden ryhmälenkit ovat antoista tapa tavata ihmisiä ja saada treenikavereita.

Miten saan vaihtelua pyörälenkkeihin?

Pyöräilyyn saa vaihtelua suunnittelemalla erilaisia reittejä. Aja korkeuseroiltaan ja maisemiltaan erilaisia lenkkejä tai suunnittele reitti vaikkapa läheisen järven ympäri.

Kun maantieajo on sinulle jo tutumpaa, voit välillä ajaa myös vauhdiltaan kovempia ja kestoltaan hieman lyhyempiä lenkkejä.

Paras vinkki: Yhdistä pyöräilyharrastus lähimatkailuun ja ota pyörä mukaan junan kyytiin. Hyppää pyörän selkään vaikka jo seuraavalta asemalta ja saat vaihtelua pyöräilymaastoon helposti!

Eikö maantiepyöräily ole yksinäistä?

Monesti ajatusten tuulettaminen pyörän selässä tekee hyvää, mutta jos kaipaat sosiaalisempaa ajelua, lähde mukaan ryhmälenkeille.

Urheiluseurat järjestävät ryhmäajoja maltillisemmallakin vauhdilla. Myös pyöräilyaiheisissa Facebook-ryhmissä voi huhuilla ajoseuraa. Ystävän saattaa saada mukaan pyöräilyharrastukseen jo pienellä innostamisella.

Paras vinkki: Lähde rohkeasti mukaan pyöräilyporukoihin. Moni kokenut harrastaja auttaa aloittelijaa mielellään, ja heiltä saat opastusta ja täsmävinkkejä lajiin.

Mistä tiedän hurahtaneeni lajiin?

Alat katsella uutta pyörää, vaikka autotallissa odottaa jo pari yksilöä. Eteisen kaappisi täyttyy uhkaavasti erilaisista pyöräilyvaatteista ja -varusteista.

Käytät aikaasi katsellen YouTube-videoita pyörän optimaalisesta puhdistuksesta ja huollosta. Ostat harjoitusvastuksen, jotta maantiepyöräily onnistuu neljän seinän sisällä talvellakin.

Paras vinkki: Anna palaa! Pyöräily on erittäin hyvä kuntoilumuoto. Se kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistön suoristuskykyä, alaraajojen lihaskuntoa ja nivelten liikkuvuutta. Pieni hurahdus siis sallittakoon.

Kirjoittaja on neljä vuotta sitten maantiepyöräilyyn hurahtanut harrastaja. Lähteenä on käytetty myös Suomen Pyöräily ry:n viestinnän asiantuntijan Essi Niskakankaan haastattelua.

Lue myös: Pyöräilyn hyödyt voi saada pyöräilemällä lyhyitäkin matkoja – ”Jokainen polkaisu on kotiinpäin”

Kotiliesi.fi: Jos puolison harrastaminen vie liikaa aikaa, kannattaa kaivaa esiin kynä ja paperia

X