Liikunta

Saako kyykkäys näyttää tältä vastoin kaikkia varoituksia? Asiantuntijalta selkeä vastaus

Takavuosien jumppatunneilla käyneillä on jäänyt takaraivoon vanha totuus, jonka mukaan polvi ei saisi ylittää varvaslinjaa kyykätessä. Asiantuntija kertoo, miksi uskomus on nyt viimeistäänkin aika unohtaa.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
Paula Kesäläinen

Moni tekee kyykkäämisestä itselleen turhan vaikeaa, uskoo valmentaja.

Takavuosien jumppatunneilla käyneillä on jäänyt takaraivoon vanha totuus, jonka mukaan polvi ei saisi ylittää varvaslinjaa kyykätessä. Asiantuntija kertoo, miksi uskomus on nyt viimeistäänkin aika unohtaa.

Moni keskittyy kyykätessään etenkin yhteen seikkaan: siihen, että polvi ei missään nimessä ylitä varvaslinjaa. Voimaharjoitteluvalmentaja Anu Marin uskoo, että sitkeästi elävä käsitys on iskostunut meihin jo vuosikymmeniä sitten.

– 1950–60-luvuilla pääteltiin tutkimusten varjolla, että juuri polven kuormittuminen olisi merkittävä syy monen polvivaivoihin, Marin taustoittaa.

Tuolloin ajateltiin myös, että esimerkiksi kyykätessä polvi kuormittuisi haitallisesti – etenkin, jos kyykyssä polvi liukuisi varvaslinjan yli.

Marinin mukaan näin ei kuitenkaan ole. Myös muita alan vaikuttajia on ollut julkisuudessa puhumassa asiasta ja rikkomassa myyttiä.

– On luonnollista, että kyykätessä tietyt voimat polven alueella ja ympärillä lisääntyvät. Jos liike tehdään hallitusti ja oikein, siitä ei ole mitään haittaa – päinvastoin sillä on jopa polven rakennetta vahvistava vaikutus.

Kyykkääminen ei ole niin vakavaa

Marinin mukaan vanha varoitus on tehnyt monen kyykkäyksestä tahattoman hankalaa.

– Moni ajattelee ihan turhaan, että kyykkääminen on vaikeaa – kunhan menet sinne vaan! Kyykkäämisetä tulee hauskempaa ja helpompaa, jos annat liikkeen mennä, miten se menee. Ei se ole niin vakavaa, Marin kannustaa.

Polvi siis tosiaankin saa mennä varvaslinjan yli, eikä se ole vaarallista. Marin kehottaa lähestymään asiaa arkisen tilanteen näkökulmasta:

– Polvi ylittää varvaslinjan joka kerta, kun laskeudumme portaita alas. Kyseessä on siis aivan luonnollinen liikerata, Marin sanoo.

Polvi saa ylittää varvaslinjan myös askelkyykyssä, valmentaja Anu Marin ohjeistaa.

On myös huomioitava, että liikeradat – kyykätessäkin – voivat näyttää erilaisilta jonkun toisen tekemänä. Liike voi olla silti yhtä lailla oikein.

– Toisella meistä on lyhyempi torso tai pidempi reisiluu kuin toisella – jo siksi liike voi näyttää erilaiselta, Marin sanoo.

Varvaslinjan ylityksen lisäksi myös jalkojen väliin jätettävä leveys aiheuttaa monille päänvaivaa. Siihenkään ei Marinin mukaan ole olemassa yhtä oikeaa mittaa.

– Kokeile rohkeasti erilaisia vaihtoehtoja ja testaa mikä tuntuu sopivalta. Tärkeintä on, että kyykky tuntuu luontevalta.

Jos kyykkäämisen aikana tai sen jälkeen ilmaantuu kipua, täytyy aina selvittää, mistä se johtuu. Kipu voi johtua esimerkiksi liikehallinnan tai liikkuvuuden puutteesta, jolloin liikettä ei pysty tekemään puhtaasti.

Jännittääkö kyykkäys? Näin pääset alkuun

Polviin ja varpaisiin liittyy kuitenkin tänä päivänäkin yksi tärkeä ohjenuora, jota tulisi noudattaa. Jos se ei liity varvaslinjan ylittämiseen, niin mihin sitten?

– Varmista aina, että polvi-varvas-linja menee samaan suuntaan koko liikkeen ajan – eli että polvet menevät samaan suuntaa kuin varpaat ovat menossa, Marin ohjeistaa.

Hän myös ohjeistaa aloittamaan harjoittelun maltilla.

– Jos polven vieminen varvaslinjan yli jännittää, voi kokeilla esimerkiksi tehdä askelkyykkyjä niin, että polvea eteenpäin liu’uttamalla vie sen tietoisesti varvaslinjan yli. Sitten liu’uttaa polvea hallitusti taakse ennen kuin oikaisee jalan. Kuormitusta ja liikerataa voi opettaa ja lisätä pikkuhiljaa, Marin sanoo.

Aloittelijalle Marinilla on takataskussaan tehokas täsmäliike: maljakyykky.

Maljakyykky suorilla käsillä pienen painon kanssa on mukaan hyvä liike jokaiselle. Lähes kaikki osaavat tehdä liikkeen oikein ilman sen tarkempia ohjeita, kunhan valitsee tarpeeksi pienet painot.

Maljakyykky pienen painon kanssa on hyvä liike aloittelijalle. Valmentaja Anu Marin näyttää, kuinka se tehdään.
Polvet saavat ylittää varvaslinjan.

Toiset saavat treeniin itsevarmuutta, jos tekniikkaa käy läpi yhdessä ammattilaisen, kuten personal trainerin tai fysioterapeutin kanssa.

– Se voi tuoda lisää varmuutta, kun tietää, että liikkeen tekee oikein. On kuitenkin muistettava, että kyseessä on taloudellisesti iso satsaus, johon jokaisella ei ole mahdollisuutta. Alkuun pääsee kyllä myös omin avuin, Marin kannustaa.

Marinin mukaan moni pelkääkin saliharjoittelun aloittamista turhaan.

– Kyseessä on yleisesti melko turvallinen harrastus. On kuitenkin tärkeää rakentaa liikehallinta ja liikkuvuus sille tasolle, että painoja voi lisätä turvallisesti. Lähde siis liikkeelle maltilla, Marin summaa.

X