Ravinto

Viisi kotimaista superruokaa, joita kannattaa syödä juuri nyt

Juuri nyt kannattaa syödä kotimaisia, tuoreita superruokia eli ruoka-aineita, joilla on erityisen hyvä ravitsemusarvo. Niistä saa runsaasti vitamiineja ja hivenaineita. Listasimme viisi huipputuotetta.

Teksti:
Minna Nevalainen
Kuvat:
Istock

Suomen metsät ovat pullollaan hyvää tekeviä supertuotteita – kuten mustikoita.

Juuri nyt kannattaa syödä kotimaisia, tuoreita superruokia eli ruoka-aineita, joilla on erityisen hyvä ravitsemusarvo. Niistä saa runsaasti vitamiineja ja hivenaineita. Listasimme viisi huipputuotetta.

Suomesta löytyy upeita superraaka-aineita, joiden on tutkitustikin osoitettu edistävän terveyttä. Esimerkiksi kotimaiset marjat ehkäisevät muun muassa elimistön matala-asteista tulehdustilaa, joka on monien kroonisten tautien, kuten sydän- ja verisuonitautien ja kakkostyypin diabeteksen riskitekijä.

Kotimaisia marjoja ja muita kasvikunnan tuotteita kannattaakin nauttia kuusi kourallista joka päivä. Lisää nämä viisi kotimaista superraaka-ainetta ruokavalioosi:

1. Mustikka

Mustikat sisältävät enemmän sairauksia torjuvia antioksidantteja kuin mikään muu hedelmä tai vihannes. Mustikoissa on C- ja E-vitamiineja ja runsaasti ravintokuituja.

Uusimpien tutkimusten mukaan mustikka sisältää runsaasti aineita, jotka todennäköisesti ovat hyväksi muistille ja näytepäätetyötä tekevän rasittuneille silmille. Poimi siis mustikoita suoraan suuhun tai käytä niitä leivontaan, pirtelöihin, marjakeittoihin, puuroihin ja mehuihin.

Erityistä superruokaa on mustikasta ja ruisjauhoista tehty mustikkakukko. Kokeile esimerkiksi tätä hurmaavaa Mummon mustikkakukkoa tai mustikkapiirakkaa.

2. Kantarelli

Kantarelli sisältää runsaasti D-vitamiinia ja on hyvä kaliumin, raudan ja seleenin lähde. Kantarelli sisältää vain vähän rasvaa, mutta runsaasti veteen liukenemattomia kuituja, jotka edistävät ruoansulatuksen toimintaa.

Kantarellit ovat parhaimmillaan heti poimimisen jälkeen ja pannulla paistettuna. Sopii myös keittoihin, munakkaisiin tai pitsoihin. Kantarellit voidaan myös kuivata, pakastaa ja säilöä suolaliemeen.

Kokeile esimerkiksi kantarelli-lehtikaalispagettia tai kantarellirisottoa.

3. Nokkonen

Nokkonen sisältää viisinkertaisen määrän C-vitamiinia appelsiiniin verrattuna. Se sisältää myös merkittäviä määriä folaattia sekä A- ja E-vitamiineja.

Nokkonen on ravintoaineiltaan varsinainen tehoraaka-aine. Se sisältää runsaasti proteiinia ja ravintokuitua sekä merkittäviä määriä myös kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, fosforia ja rautaa. Nokkonen onkin hyvä kalsiumin lähde kasvisruokavaliota noudattavalle.

Nokkosta käytetään pinaatin tavoin. Siitä voidaan tehdä keittoja, nokkossipsejä, piirakoita, ohukaisia ja leipää. Nokkosta voi myös kuivattaa tai ryöpätä ja pakastaa.

Kokeile herkullisia nokkoslettuja tai nokkosjuomaa.

4. Mustaherukka

Mustaherukat sisältävät suuren määrän C- ja E-vitamiinia sekä flavonoideja, jotka vahvistavat suonia. Mustaherukan siemenissä on gammalinoleenihappoa, joka on elimistölle tärkeä Omega-6-rasvahappo. Mustaherukan vaikutusta atooppiseen ihottumaan sekä silmäsairauksien vaurioihin on tutkittu.

Mustaherukat sopivat käytettäväksi sellaisenaan tai pakastettavaksi talven varalle. Niitä kannattaa käyttää niin pirtelöihin, kiisseleihin kuin leivontaan. Mustaherukan lehdistä voidaan tehdä Louhisaaren juomaa tai teetä.

Kokeile myös mustaherukkatuorepuuroa.

5. Hampunsiemenet

Kotimaiset öljyhampunsiemenet sisältävät runsaasti elimistölle välttämättömiä omega-6-, omega-9- ja omega-3-rasvahappoja sekä arvokkaita gammalinoleenihappoja, jotka auttavat tulehduksien ja ihosairauksien hoidoissa. Hampunsiemenet sisältävät myös E-vitamiinia ja klorofylliä eli lehtivihreää.

Hampunsiemen on lähes täydellinen ruoka-aine. Niitä kannattaa popsia sellaisenaan tai lisätä pirtelöihin, mysliin tai leipätaikinan joukkoon. Siemeniä voi myös paahtaa kuivalla pannulla ja syödä niitä salaatin seassa muiden siementen tapaan.

Kokeile esimerkiksi hampunsiemen-palsternakkasalaattia.

Lähde: arktisetaromit.fi, sitra.fi, suomenluonto.fi, ruohonjuuri.fi

Lue myös:

Ilmaiset hittiherkut: Voikukkakaprikset ja parsan korvaava maitohorsma – 5 parasta villiyrttiä

Näillä ruoka-aineilla parannat muistiasi

Kananmuna on oikea superruoka

Voikukanlehtiä ja nokkosta syövä Kirsi Salo: ”Villiyrtit ovat ilmainen tapa nostaa ruoan ravintoarvoa”

X