Terveys

Sarin, 50, alavatsakipu paljastui divertikuloosiksi – tulehduskierre vaikutti arkeen vuosien ajan: ”Paksusuolileikkaus antoi uuden elämän”

Kova alavatsakipu vei Sari Sillanmäki-Kuokkasen päivystykseen vuosia sitten. Diagnoosi oli divertikuloosi. Sari yritti pitkään ehkäistä suolen umpipussien tulehtumista elintavoilla, mutta paksusuolileikkaus toi lopulta avun.

Teksti:
Maria Lieto 
Kuvat:
Sampo Korhonen

Divertikuloosi ei estä Sari Sillanmäki-Kuokkasta elämästä melko tavallista arkea.

Kova alavatsakipu vei Sari Sillanmäki-Kuokkasen päivystykseen vuosia sitten. Diagnoosi oli divertikuloosi. Sari yritti pitkään ehkäistä suolen umpipussien tulehtumista elintavoilla, mutta paksusuolileikkaus toi lopulta avun.

Sari Sillanmäki-Kuokkanen, 50: ”Olen sairastanut divertikuloosia yli viisitoista vuotta. Divertikuloosi huomattiin, kun useita päiviä jatkunut, viiltävä alavatsakipu pakotti minut päivystykseen kesken mökkireissun. Ensin oireitani luultiin kohtu- tai munasarjaperäisiksi. Lopulta tähystystutkimuksessa selvisi, että paksusuolessani oli kymmeniä umpipusseja, joista osa oli tulehtunut.

Umpipussit eivät itsessään aiheuta ongelmia, mutta tekevät tulehtues­saan alavatsastani kipeän ja olostani kuumeisen. Kärsin myös pahoinvoinnista ja ruokahaluttomuudesta. Suolistoni umpipussit ovat koko sairauteni ajan tulehtuneet vähintään kerran vuodessa, joskus useamminkin. Olen yrittänyt ehkäistä tulehdusten syntymistä liikunnan, runsaskuituisen ruokavalion, painonpudotuksen ja vyöhyketerapian avulla. Koen, etten pysty vaikuttamaan siihen, tulehtuvatko umpipussit vai eivät.

Ummetus voi altistaa umpipusseille, minkä vuoksi pyrin edistämään suolistoni toimintaa syömällä viisi pientä ateriaa päivittäin. Pyöräilen ja vesijuoksen viikoittain. Lihansyönti, siemenet, pähkinät, popcorn sekä monet marjat ovat jääneet pois ruokavaliostani. Kiire ja stressi lisäävät ummetusta.”

Divertikuloosi lopulta hallintaan leikkauksella

”Keväällä 2020 minulle tehtiin tähystysleikkaus yksityisessä sairaalassa. Paksusuolestani poistettiin se osa, jossa umpipussit tulehtuivat. Koska suolestani säästettiin noin puolet, avannetta ei tarvittu. Toipuminen sujui hyvin. 50-vuotisjuhlissani skoolasimme sille, että leikkaus antoi minulle uuden elämän.

Vähän yli vuosi leikkauksen jälkeen tuli takapakkia, kun voimakkaat vatsakivut yllättivät taas. Jäljellä olevasta paksusuolenpätkästäni löytyi tutkimuksissa uusi, tulehtunut alue. Uutinen oli pettymys, mutta onneksi tilanne saatiin kuriin antibioottikuurilla.”

Lenkit Helga- ja Dora-koirien kanssa pitävät Sari Sillanmäki-Kuokkasen aktiivisena ympäri vuoden.
Lenkit Helga- ja Dora-koirien kanssa pitävät Sari Sillanmäki-Kuokkasen aktiivisena ympäri vuoden.

Leikkaus vapautti matkustamaan

”Divertikuloosi ei onneksi estä minua elämästä melko tavallista arkea. Kiireinen erityisopettajan työni kannustaa minut liikkeelle myös huonoina päivinä. Erityislasten kanssa on oltava täysin läsnä, eikä omille huolille ole töissä sijaa. Ulkoilu villakoirieni Helgan ja Doran kanssa auttaa palautumaan työstä ja pitää minut aktiivisena.

Heinäkuussa lähdin ystäväporukkani kanssa Lapin-vaellukselle. Oli hienoa, että leikkauksen ansiosta pystyin kävelemään jo kymmeniä kilometrejä. Aiemmin jännitin pitkiä matkoja, koska pelkäsin tulehduksia ja sitä, pääsenkö tarvittaessa nopeasti hoitoon. Tulehduskierre on pakottanut minut jäämään välillä kotiin perheen lomamatkoilta ja ottamaan sairauslomaa töistä.

Olen kova touhuamaan. Välillä mietin, pitäisikö hidastaa tahtia. Minut leikannut kirurgi kuitenkin sanoi, etten olisi voinut omilla elintavoillani ehkäistä tulehduskierteeseen joutumista.”

X