Terveys

Hajusteellisia kuukautissuojia? Ei kiitos! Listasimme 10 asiaa, joita gynekologi ei itse tekisi – ja mitä hän niiden sijaan suosittelee

Kysyimme naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Katja Kerolta, mitä hän ei koskaan itse tekisi. Näin hän vastasi.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
iStock

Gynekologi ei jättäisi runsaita kuukautisia hoitamatta.

Kysyimme naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Katja Kerolta, mitä hän ei koskaan itse tekisi. Näin hän vastasi.

1. En jättäisi antamatta HPV-rokotusta lapselle

Tunnetuin HPV-liitännäinen ja pahanlaatuinen sairaus on kohdun­kaulansyöpä. Sen taustalta lähes 100 prosentissa tautitapauksista on löydetty jokin suuren riskin HPV-tyyppi. HPV-infektio aiheuttaa sukuelinalueella kohdunkaulan syövän lisäksi myös muita syöpiä: 70 prosenttia ulkosynnytinten syövistä, 75–80 prosenttia emättimen syövistä, yli 60 prosenttia peniksen syövistä ja yli 90 prosenttia peräaukon syövistä. Näille ei ole olemassa seulontoja.

Sukuelinalueen sekä suun ja nielun syöpien hoidot ovat potilaille raskaita ja usein niillä on voimakasta vaikutusta myös syöpähoitojen jälkeiseen elämänlaatuun. Syövän esiasteidenkin kohdalla hoidot ovat psyykkisesti kuormittavia.

HPV-rokotuksen tarkoitus on ehkäistä koko HPV-infektion tarttuminen. Rokotetta on annettu maailmanlaajuisesti yli 500 miljoonaa annosta, ja niiden teho ja turvallisuus on osoitettu. HPV-rokotus tarjotaan Suomen rokotusohjelmassa 5.–6. luokkalaisille lapsille. Suurin hyöty rokotteesta saadaankin, kun se annetaan nuorella iällä, ennen seksielämän alkamista. Myös aikuiset voivat hyötyä HPV-rokotteesta.

2. En jättäisi käymättä joukkoseulonnoissa

Poikkeavia, seurantaa vaativia papa-löydöksiä todetaan Suomessa vuosittain 34 000 naisella, kun taas hoitoa vaativia solumuutoksia löydetään lähes 3 000 vuosittain. Jos on saanut HPV-infektion, seulonta voi löytää syövän esiasteen tai varhaisen syövän, jolloin hoidot ovat kevyempiä. Se löytää myös HPV-positiiviset henkilöt, joita seurataan, kunnes aktiivinen HPV-infektio sammuu elimistössä ja riski syövän esiasteiden ja syövän synnylle väistyy.

Seulonta soveltuu hyvin kohdunkaulasyövän kohdalle, koska kohdunkaulasyöpä syntyy hitaasti vuosien saatossa pitkittyneen HPV-infektion vuoksi. Tästä syystä sen esiasteet ehditään usein tunnistaa ja hoitaa jo ennen syövän syntyä, kunhan niistä ollaan tietoisia.

3. En unohtaisi tutkia omia rintojani

Tutkin omat rintani säännöllisesti ja opetan myös potilaitani tutkimaan rintansa. Tutkiminen tehdään kahdessa vaiheessa: ensin katsellaan ja sitten tunnustellaan.

Ensin rintoja katsellaan peilistä sekä kädet alhaalla että ylös nostettuina, suoraan edestä ja lopuksi molemmilta sivuilta. Katso myös rintojen alle. Kiinnitä huomiota rintojen kokoon ja muotoon sekä muutoksiin ihossa ja nänneissä. Kokeile puristamalla, tuleeko nännistä eritettä. Tunnustelu tehdään makuuasennossa. Siinä laakealla otteella sormilla käydään rinnat läpi sektoreittain unohtamatta nännin alustaa ja kainaloita. Jos rinnoista löytyy kuoppa tai kyhmy, ihottumaa tai jos nänni vetäytyy sisään, pitää hakeutua lääkärin vastaanotolle.

4. En aliarvioisi omaa nautintoani

Halu on myös sitä, että haluaa toiselle hyvää, mutta naisen haluttomuuden hoito lähtee aina oman hyvän olon ymmärtämisestä ja ilosta. 

Vastaanotollani hoidetaan paljon seksuaalista vähähaluisuutta, jolla tarkoitetaan tilannetta, jossa pidempiaikainen haluttomuus haittaa ihmistä itseään. On hyvä muistaa, että jokainen on joskus haluton. Jos taustalla ei ole väkivaltaa tai traumaa, voi lähteä miettimään, mitä ihminen ei halua. Onko halua haluta? Mitä jos lähtisi mukaan leikkiin, olisiko silloin kuitenkin mukavaa.

Vulvallisen halu noudattaa usein kehämäistä mallia, jossa kehälle voi lähteä, vaikka alussa ei olisikaan halua, sillä halu voi syttyä missä tahansa vaiheessa seksuaalivastetta. Tärkeintä olisi lähteä mukaan kehälle. Oman seksuaalisuuden ja ilon arvostus ruokkii itseään. Moni hyötyy seksuaalineuvonnasta tai tarvittaessa seksuaaliterapiasta.

5. En jättäisi hedelmällisessä iässä hormonaalista ehkäisyä pois

Oma elämänlaatuni parani voimakkaasti 19-vuotiaana, kun sain yhdistelmäehkäisypillerit: akne parantui, mieli tasaantui, runsaat vuodot helpottuivat ja sain luotettavan ehkäisyn.

Lähes jokaiselle löytyy nykyään sopiva ehkäisy. Ovulaation estoon perustuvia ehkäisymenetelmiä ovat tabletit, renkaat, laastarit ja kapseli. Paikallisia valmisteita, joissa ovulaatio yleensä säilyy, ovat hormonikierukat ja kuparikierukat. Estemenetelmiä ovat kondomit ja pessaarit.

Hormonaalisiin valmisteisiin liittyy usein niin sanottu nosebovaikutuksen mahdollisuus: ihminen menee nettiin ja lukee negatiivista menetelmästä ja alkaa itsekin elää samaa tarinaa. Kaikki ei kuitenkaan aina ole kiinni hormoneista. Kaikki eivät myöskään pidä luomukierrosta pms-oireineen ja hormonaalisine vaihteluineen. Erityisesti drospirenonia sisältävällä pilleriehkäisyllä voidaan saada pms-oireet kuriin. Vasteet ovat kuitenkin yksilöllisiä.

Kondomiehkäisy on aina tarpeen, jos kumppaneita on useita tai jos harrastaa satunnaista seksiä. Jos ehkäisee pelkällä kondomilla, sen pettäessä pitää ottaa jälkiehkäisy, ellei halua tulla raskaaksi.

6. En jättäisi hakematta apua vaihdevuosioireisiin

Ihminen tarvitsee unta, limakalvojen hoito antaa elämänlaatua ja kurjat vasomotoriset oireet saavat kyytiä hormonikorvaushoidoilla.

Suomalaisen vulvallisen keskimääräinen menopaussi-ikä on 51–52-vuotiaana. Menopaussin ympärillä on noin 10 vuoden ajanjakso, jota kutsutaan vaihdevuosiksi. Estrogeenin puute aiheuttaa huonoa unta ja unen laatua, hikoilua, sydämen tykyttelyä, nivelkipuja, mielialavaihteluita ja limakalvovaivoja eli yhdyntäkipuja, tulehduksia, virtsatieinfektioita ja virtsankarkailua.

Lähes kaikki tarvitsevat paikallista estrogeenihoitoa, joka on turvallista ja terveellistä. Kannattaa varata aika gynekologille, jos epäilee vaihdevuosioireita.

7. En käyttäisi hajusteellisia kuukautissuojia

Hengittämättömät, hyvin imukykyiset, hajusteelliset suojat voivat ärsyttää genitaalialuetta. Erilaiset kemikaalit voivat pahentaa ärsytysoireita. Intiimialueen hoidossa liiallista pesua pitäisi välttää ja emättimen pesua tai pyyhkimistä ei tulisi harrastaa, sillä normaali laktobasillifloora voi häiriintyä.

Hengittävät, mukavat vaatteet ja vesi- tai perusvoidepesu pitävät limakalvot kunnossa. Kuukautissuojina kannattaa käyttää puuvillaisia ihoystävällisiä siteitä tai vaikka ekologista kuukuppia. Monien hormonaalisten ehkäisyjen kanssa voi päästä vuodottomaksi, ja siitä voi rauhassa nauttia.

8. En jättäisi hoitamatta runsaita kuukautisia

Jos kärsisin raudanpuuteanemiasta, en koskaan jättäisi selvittämättä runsaiden vuotojen syytä tai hoitamatta runsaita vuotoja samalla, kun tankkaisin rautaa. Hana pitää sulkea ensin – eli hoitaa vuodon syy – ja sitten kerätä rautavarastoja. Runsaisiin kuukautisiin auttaa esimerkiksi hormonikierukka, ehkäisypillerit, -laastarit ja -renkaat sekä -kapselit. Pohjoismaalaisen vulvallisen ei tarvitse kärsiä raudanpuuteanemiasta.

Toisilla kuukautiset voivat olla luonnostaan runsaat. Lisäksi niitä voivat aiheuttaa esimerkiksi myoomat ja polyypit, jotka ovat molemmat hyvänlaatuisia muutoksia. Myös hedelmällisen iän molemmissa päissä tapahtuu kuukautiskiertoja, jossa ovulaatiota ei tapahdu ja tällöin keltarauhasta ei muodosta. Tämä johtaa siihen, että alkukierron estrogeeni kasvattaa ja kasvattaa kohdun limakalvoa, joka lopulta vuotaa runsaina kuukautisina.

Runsaiden kuukautisten mittaamiseen on erilaisia kaavioita ja kuukupilla saa jonkinlaista arviota vuodosta. Nyrkkisääntönä on, että vuoto on silloin runsasta, jos joutuu koko ajan vaihtamaan sidettä tai tamponia tai tyhjentämään kuukuppia. Myös silloin, kun vuoto aiheuttaa raudanpuuteanemiaa, kyseessä on runsaat kuukautiset.

9. En koskaan unohtaisi, että aikuisviihde on aikuisten satua

Todellisessa elämässä seksissä tärkeintä on kaikkien suostumus. Jos joku ei tunnu hyvältä, silloin kokeillaan jotain muuta. Vain mielikuvitus – ja tietenkin lainsäädäntö – ovat suostumuksen lisäksi rajana. 

Työskentelen seksuaalirikoksen kokeneiden lääkärinä Seri-tukikeskuksessa. Minusta tarvitsisimme kunnollista ammattimaista seksuaalikasvatusta läpi elämän. Seksuaalikasvatuksella voitaisiin vaikuttaa positiivisesti moniin asioihin: seksuaalirikosten vähentämiseen, seksitautien ehkäisyyn ja ei-toivottujen raskauksien vähentämiseen, mutta myös oman kehon kunnioittamiseen, iloon ja nautintoon, jotka ehkäisisivät seksuaalihäiriöitä kuten kiihottumishäiriöitä, orgasmihäiriöitä, seksuaalista kipua ja seksuaalista vähähaluisuutta. Ihan kaiken ikäisten olisi hyvä oppia, että pornon temput eivät aina ole sitä, mitä kumppani toivoisi.

Seksuaalisuudessa omien ja toisten rajojen hahmottaminen on tärkeää. Omia rajoja kannatta pohtia ja vaikka etukäteen opetalla sanoittamaan niitä.

10. En koskaan aloittaisi tupakointia

Tupakointi altistaa bakteerivaginoosille, kaikille seksuaalihäiriöille, vuotohäiriöille, rintasyövälle ja muillekin pahanlaatuisille muutoksille. Lisäksi tupakointi vähentää hedelmällisyyttä, altistaa raskaudessa sikiön kehityshäiriöille, varhaistaa vaihdevuosia ja pidentää HPV-infektiota altistaen näin solumuutoksille.

Tupakoinnin lopettaminen ei usein ole helppoa, mutta siinä voi onnistua ja siihen saa tukea. Lopettamisessa tärkeintä on oma sisäinen motivaatio. Sairaaloissa ja työterveydessä voi saada apua esimerkiksi vieroitushoitajalta. Omahoito-ohjeita tarjoaa esimerkiksi Terveyskylän nettisivut. Vieroituksen tukena voidaan käyttää nikotiinikorvausvalmisteita, kuten laastaria, purukumia, imeskelytablettia, inhalaattoria, suusumutetta tai reseptivalmisteita.

X