Halaaminen tuottaa hyvää oloa ja edistää terveyttä: 10 halaamisen terveyshyötyä
Halaaminen tuottaa hyvän olon hormoneja.
Terveys

Halataanko sinua tarpeeksi? Halauksen 10 konkreettista terveyshyötyä

Kosketuksi tuleminen on yksi ihmisen perustarpeista. Se saa aikaan hyvää oloa, mikä edistää myös terveyttä. Listasimme 10 syytä, miksi kannattaa halata useammin.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Jokainen tarvitsee läheisyyttä ja kosketusta. Kosketus saa meidät konkreettisesti voimaan paremmin, sillä kosketuksella on monia tutkittuja terveyshyötyjä.

Halaus on yksi helpoimmista tavoista koskettaa ja tulla kosketuksi. Seuraavat 10 syytä kertovat, miksi halaaminen todellakin kannattaa!

1. Halaaminen tuottaa hyvän olon hormonia

Oksitosiini, jota kutsutaan myös rakkaushormoniksi, saa olon tuntumaan onnelliselta ja autuaalta. Koska halaaminen vapauttaa oksitosiinia, olo on halauksen jälkeen välittömästi parempi.

2. Vastustuskyky paranee

Halaaminen saa ihmisen tuntemaan olonsa turvalliseksi. Halaus antaa myös konkreettista suojaa sairauksia vastaan, koska sillä on kehon vastustuskykyä parantavia vaikutuksia.

3. Lihakset rentoutuvat

Lempeä halaus sulattaa kireänkin kehon. Halaaminen auttaa lihaksia rentoutumaan ja voimaan paremmin.

4. Kipu lievittyy

Halaukset lisäävät verenkiertoa pehmytkudoksissa ja vapauttavat oksitosiinia ja endorfiinia, mikä voi helpottaa kipua.

5. Verenpaine laskee

Halaaminen tekee sydämen terveydelle hyvää ja voi jopa laskea sydäntautien riskiä. Halaaminen saa verenpaineen laskemaan ja sykkeen tasaantumaan.

6. Stressi vähenee

Lämmin halaus saa huolet ja murheet ainakin hetkeksi kaikkoamaan. Halaaminen voi myös auttaa laskemaan stressihormonin eli kortisolin tasoa.

7. Nukut paremmin

Halailu ennen nukkumaanmenoa kannattaa. Koska halaaminen rentouttaa kehoa, saa aikaan hyvän olon tunnetta ja laskee sykettä, se auttaa ihmistä nukahtamaan ja saamaan paremmat yöunet.

8. Mieliala nousee

Pitkä halaus voi saada serotoniinitason nousemaan. Tällöin mieliala kohenee ja olo on iloisempi.

9. Ahdistus vähenee

Halaaminen voi lisätä mielihyvää tuottavan dopamiini-hormonin tasoa eli vähentää alakuloa ja nostaa mielialaa. Lisäksi oksitosiinin vapautuminen inspiroi positiiviseen ajatteluun.

10. Ihmissuhde syvenee

Ihminen voi paremmin, kun hänen ihmissuhteensa ovat kunnossa. Koskettaminen on olennainen ja tärkeä osa ihmissuhdetta. Halaaminen voi lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta, empatiaa ja ymmärrystä kahden ihmisen välillä.

Lähteet: David Wolfe, Lifehack, Mindbodygreen

X