Terveys

Jalkapohjan kipu johtuu usein jostain näistä syistä – fysioterapeutti kertoo, miten toimia

Jalkapohjan kipu voi syntyä esimerkiksi liikarasituksesta, rakenteellisesta poikkeavuudesta tai olla vamman aiheuttama. Vaivan kanssa ei kannata jäädä yksin.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
iStock

Jalkapohjan kipu on yleinen vaiva.

Jalkapohjan kipu voi syntyä esimerkiksi liikarasituksesta, rakenteellisesta poikkeavuudesta tai olla vamman aiheuttama. Vaivan kanssa ei kannata jäädä yksin.

Lähes jokainen ihminen kärsii jossain kohtaa elämäänsä jalkapohjan kivusta. Tavallisimmin jalkapohjan kipu tuntuu kantapään alueella. Yleisin syy jalkapohjan kivun taustalla on plantaarifaskiitti eli jalkapohjan jännekalvon rappeuma. Tällöin kipu on pitkäkestoista ja tuntuu kantapään etupuolella tai jalkaterän sisäreunassa erityisesti aamuisin liikkeelle lähtiessä. 

– Taustalla on usein jalkapohjan ylirasitus, jolloin kudoksen sietokyky on ylittynyt. Siksi esimerkiksi liikuntaharrastus tulisikin aina aloittaa maltilla. Lisäksi muun muassa ylipaino ja jalkapohjan asentovirheet altistavat vaivalle, fysioterapeutti Petteri Toivonen Fysios Mehiläisestä kertoo. 

Muita syitä sille, että jalkapohjan kipu alkaa vaivata, voivat olla rakenteelliset syyt, kuten pitkittäisen holvikaaren laskeutuminen eli niin sanottu lättäjalkaisuus. Aikuisiällä kehittyvän lättäjalkaisuuden taustalla on nilkan sisäsyrjällä kulkevan jänteen pettäminen. Lättäjalkaisuus on osin perinnöllistä, mutta jänne voi pettää myös tapaturman seurauksena tai hormonaalisista syistä esimerkiksi raskauden myötä. Lättäjalkaisuus voi jalkapohjan kipuilun lisäksi aiheuttaa myös muun muassa polvi- ja selkävaivoja. 

– Rakenteellisesti matalakaarista jalkaa on luonnollisesti hankala saada korkeakaariseksi. Fyysistä kuntoa ja lihasvoimaa vahvistamalla voidaan tila kuitenkin saada oireettomaksi. Myös tukipohjallisilla asentoa voidaan korjata.

Myös huonosti istuvien jalkineiden käyttö tai erilaiset perussairaudet, kuten diabetes tai reuma voivat olla syitä jalkapohjan kivulle. Yhtäkkiä alkava jalkapohjan kipu voi kieliä myös vammasta, kuten venähdyksestä. 

Näin jalkapohjan kipu lievittyy kotikonstein

Mikäli jalkapohjan kipu ei liity vammaan, voi kipua kokeilla hoitaa aluksi kotona. Tärkeintä on antaa kipeän jalkapohjan levätä ja keventää kuormitusta. Tämä tarkoittaa usein 1–2 viikon taukoa liikunnasta. 

– Myös kengät kannattaa vaihtaa sellaisiin, että ne rasittavat jalkapohjaa mahdollisimman vähän. Lisäksi voi kokeilla kylmähoitoa eli esimerkiksi pakastepussin pitämistä kipeässä kohdassa. Pohkeen ja jalkapohjan lihasten venyttelyä ja rullauksia kannattaa tehdä. Myös pehmeä kantakorotus saattaa auttaa kipuvaiheen rauhoittumiseen, Toivonen neuvoo. 

Lue myös Kotiliesi.fi: 5 tavallista asiaa, jotka vahingoittavat jalkojasi – jalkaterapeutti paljastaa, mitä ei koskaan tekisi itse

Jos jalkapohjan kipu jatkuu yli kaksi viikkoa tai jos jalkapohjia särkee levossakin, on hyvä mennä ammattilaisen vastaanotolle tutkituttamaan, mistä on kysymys. 

– Jalkapohjan kipuun on tärkeää puuttua nopeasti, jotta se ei kroonistu. Silloin kivun hoitaminen on työläämpää, Toivonen painottaa.

Lääkäriin vai fysioterapiaan?

Jos jalkapohjan kipu alkaa äkillisen ponnistuksen yhteydessä tai muutoin tapaturmaisesti, kannattaa aika varata lääkärille. Muutoin oikea osoite on fysioterapeutin tai jalkojenhoitajan vastaanotto. 

– Hoitona jalkapohjan kiputiloissa on fysioterapia ja terapeuttinen harjoittelu. Kun pohjetta ja jalkaterän lihaksia kuntoutetaan pitkäjänteisesti, päästään usein hyvään tulokseen. Alkuvaiheessa jalkapohjan teippaukset, fasciakäsittelyt ja muut hoidot voivat auttaa kipuvaiheen katkaisemisessa.

Jalkapohjan kipua voi ennaltaehkäistä käyttämällä kunnollisia jalkineita, joissa on hyvä tuki jalkaholville ja pehmustettu kanta, sekä aloittamalla uusi tai tauolla ollut liikuntaharjoitus maltillisesti. Myös säännöllisestä venyttelystä ja muusta lihashuollosta on hyötyä.

X