Terveys

Jos ukkovarvas kipeytyy yön pimeydessä, voi syynä olla kihti – katso, kuulutko riskiryhmään

Kihtikohtaus alkaa usein nopeasti ja keskeyttää yllättäen yöunet. Kihti oireilee tyypillisesti nivelen voimakkaana kipuiluna, punoituksena, kuumotuksena ja turvotuksena.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
iStock

Kihti alkaa oireilla usein yöllä.

Kihtikohtaus alkaa usein nopeasti ja keskeyttää yllättäen yöunet. Kihti oireilee tyypillisesti nivelen voimakkaana kipuiluna, punoituksena, kuumotuksena ja turvotuksena.

Kihti on viime vuosina yleistynyt väestön elintapamuutosten ja lisääntyneen alkoholinkäytön vuoksi. Kihtiä pidetään ennemmin miesten vaivana, mutta siihen voivat sairastua myös naiset.

Kihti on aineenvaihduntasairaus, joka johtuu veren korkeasta uraattipitoisuudesta. Sairaudessa uraatit eli virtsahapon suolat eivät poistu normaalisti virtsan mukana, vaan kerääntyvät elimistöön. Nivelen sisällä uraatit kiteytyvät aiheuttaen voimakkaan tulehduksen. Usein akuutti kihtikohtaus alkaa nopeasti, yön pimeinä tunteina.

– Oireena on nivelen äkillinen ja voimakas kipu, punoitus, kuumotus ja turvotus, yleislääketieteen erikoislääkäri Atte Vadén Mehiläisestä selvittää.

Kihti voi tulla mihin niveleen tahansa, mutta yleisimmin isonvarpaan tyviniveleen. Tämä johtuu siitä, että varpaiden nivelet ovat usein alttiimpia rasitukselle.

Kihti vihoittelee tyypillisesti isovarpaan tyvinivelessä.
Kihti vihoittelee tyypillisesti isovarpaan tyvinivelessä.

– Ennen kihtikohtausta niveltä on usein rasitettu tavallista voimakkaammin, ja siihen on saattanut tulla jopa pieni vamma. Ärsytystila saa uraatin kiteytymään ja kiteet tulehduttavat nivelen. Pienessä nivelessä, kuten juuri isonvarpaan tyvinivelessä, nivelnesteen vaihtuvuus on pienempää kuin isommissa nivelissä, joten kiteet pääsevät herkemmin kertymään niveleen ja tulehduttamaan sen.

Kihtiä sairastaa 2–3 prosenttia länsimaalaisista. Sairastuneista 80–90 prosenttia on miehiä. Kihdin riski kasvaa ikääntyessä, mutta se voi puhjeta myös nuorella aikuisiällä. Altistavia tekijöitä ovat runsas alkoholinkäyttö, metabolinen oireyhtymä eli ylipaino, kakkostyypin diabetes, korkea kolesteroli ja korkea verenpaine sekä runsaasti puriineja sisältävä ruokavalio.

– Uraattia syntyy puriiniaineenvaihdunnasta. Siksi kihdissä on tärkeää välttää runsaasti puriineja sisältäviä ruokia. Tällaisia ovat esimerkiksi olut, sisäelimet ja riista sekä kalan ja siipikarjan nahka, sanoo Vadén.

Lue myös: Äkillisen ja pitkän kipukohtauksen syynä kihti? 8 tapaa ehkäistä ja helpottaa kihtiä ruokavaliolla

Kihdille altistavat myös erilaiset lääkeaineet, kuten jotkin verenpaine- ja nesteenpoistolääkkeet, sekä munuaisten vajaatoiminta. Lisäksi kihdin syntyyn vaikuttaa kunkin ihmisen perinnöllinen alttius.

Kihtikohtaus ensimmäistä kertaa? Nopeasti lääkäriin

Kun kihti oireilee, on kipu yleensä niin voimakasta, että miedot tulehduskipulääkkeet eivät tehoa. Silloin on syytä hakeutua päivystykseen. Kovissa kivuissa lääkärin luokse on syytä hakeutua myös siksi, että kivun syynä voi olla kihdin sijaan myös bakteeritulehdus, joka on aina otettava vakavasti.

– Saattaa olla, että bakteeri on päässyt ihon alle pienen ihorikon kautta ja tulehduttanut nivelen. Bakteeritulehdus voi johtaa sepsikseen eli verenmyrkytykseen. Bakteeritulehdus voi myös tuhota niveltä hyvinkin nopeasti. Myös kihti voi pitkään jatkuessaan aiheuttaa hallaa nivelelle.

Epäselvissä tapauksissa tehdään verikokeiden lisäksi nivelpunktio ja tutkitaan, onko näytteessä nähtävillä uraattikiteitä. Jos kihti todetaan, pistetään tulehtuneeseen niveleen kortisoni-injektio ja määrätään kipulääkettä.

Kihti voi uusia

Tärkeintä kihdin hoidossa on noudattaa lääkärin suosittelemaa ruokavaliota ja muuttaa elämäntapoja terveellisemmiksi.

– Tyypillistä on, että kihtikohtaus tulee esimerkiksi joulun jälkeen, kun ruokavalio on repsahtanut ja on syöty kinkkua, silliä ja muikkua sekä juotu olutta. Kihtikohtauksen uusiminen voi johtua myös diagnosoimattomasta munuaisten vajaatoiminnasta.

Jos kihti uusii, voi kihtiä hoitaa kotona ruokavaliomuutoksella, tulehduskipulääkkeillä, levolla ja kylmähauteella. Epätyypillisistä tai pitkittyneistä oireista on kuitenkin hyvä hakeutua lääkäriin.

– Jos epäilty kihtikohtaus nostaa kuumetta tai imusolmukkeet ovat paisuneet, on syytä hakeutua viipymättä lääkäriin. Lisäksi, jos kihtikohtaus ei mene ohi muutamassa päivässä, on tärkeää hakeutua lääkäriin kortisonipistokselle, Vadén painottaa.

X