Terveys

Nämä 3 tekijää lisäävät tutkitusti elinvuosia – monestako jo pidät huolta?

Välttämällä tupakointia, ylipainoa ja kohonnutta verenpainetta voi saada tutkitusti lisää terveitä elinvuosia.

Teksti:
Päivi Pelkonen
Kuvat:
Istock

Savuton, monipuolinen ja vähäsuolainen sekä fyysisesti aktiivinen elämäntapa auttaa elämään terveempänä ja pidempään.

Välttämällä tupakointia, ylipainoa ja kohonnutta verenpainetta voi saada tutkitusti lisää terveitä elinvuosia.

Useimmat meistä sairastuvat elämänsä aikana johonkin pitkäaikaissairauteen enemmin tai myöhemmin. Uuden hollantilaistutkimuksen mukaan savuttomat ja normaalipainoiset ihmiset, joiden verenpaine on hyvällä tasolla, sairastuvat kuitenkin keskimäärin yhdeksän vuotta myöhemmin ja elävät keskimäärin kuusi vuotta pidempään.

Tulokset perustuvat yhdeksän tuhannen yli 45-vuotiaan henkilön seurantietoihin vuosilta 1989–2012. Seurantajakson aikana melkein kaikille ilmaantui ainakin yksi tarttumaton pitkäaikaissairaus, kuten sydän- ja verisuonitauti, aivohaveri, hengityssairaus tai diabetes.

Tutkimus vahvistaa elintapojen merkitystä tarttumattomien pitkäaikaissairauksien synnyssä ja ehkäisyssä. Savuton, monipuolinen ja vähäsuolainen sekä fyysisesti aktiivinen elämäntapa auttaa elämään terveempänä ja pidempään.

Savuttomuudesta hyötyvät kaikki

Tupakointi lisää keuhkosyövän, keuhkoahtaumataudin sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Myös passiivinen altistuminen aiheuttaa samoja terveyshaittoja kuin tupakointi.

Tupakoinnin lopettamisessa on paljon lyhyen ja pitkän aikavälin positiivisia vaikutuksia. Jo vuorokauden kuluttua lopettamisesta keuhkot alkavat puhdistua ja sydänkohtauksen riski alkaa laskea. Viikkojen kuluessa elimistön verenkierto paranee ja energisyys lisääntyy. Muutaman kuukauden kuluttua hengitysvaikeudet vähenevät selvästi ja iho heleytyy.

Viiden vuoden kuluttua sydänkohtauksen ja sydänkuoleman vaara on vähentynyt puoleen tupakoitsijaan verrattuna. 10 vuoden kuluttua keuhkosyövän riski vähenee puoleen tupakoitsijaan verrattua ja sydänkohtauksen riski on samalla tasolla kuin tupakoimattomalla.

Myös passiivista altistumista tupakalle kannattaa välttää, sillä se aiheuttaa samoja terveyshaittoja kuin tupakointi.
Myös passiivista altistumista tupakalle kannattaa välttää, sillä se aiheuttaa samoja terveyshaittoja kuin tupakointi.

Lue myösKumppanin tupakointi ärsyttää – mitä tehdä?

Normaalipaino ei ole aivan yksinkertainen asia

Pelkkä paino ei vielä kerro, onko ylipainoinen. Paino pitääkin suhteuttaa painoindeksin avulla pituuteen. Painoindeksi eli BMI (Body Mass Index) saadaan jakamalla paino pituuden neliöllä. Esimerkiksi 168-senttisen 73 kiloa painavan henkilön painoindeksi on 25,9.

Normaaliksi painoindeksiksi on valittu alue 18,5-25, jossa terveys on parhaimmillaan. Sairauksien riski suurenee, jos luku on pienempi tai suurempi. Laske oma painoindeksisi – laskurimme kertoo, onko sinulla ylipainoa ja mitä tuloksesi tarkoittaa.

Painoindeksiä voidaan käyttää vain täysi-ikäisille. Lapsille ja alle 18-vuotiaille on oma painoindeksin laskutapa.

Lue myösMikä on oikea ihannepainosi? Oman ihannepainon ja biologisen hyvinvointipainon välillä voi olla ristiriita

Ihanteellinen verenpaine on alle 120/80

Kohonnut verenpaine eli hypertensio ei yleensä tunnu. Jatkuvasti koholla oleva verenpaine vaurioittaa sydämen lisäksi verisuonia, aivoja ja munuaisia. Se on maailmassa eniten terveitä elinvuosia verottava riskitekijä.

Verenpaineen saa selville vain mittaamalla ja seuraamalla omia tuloksia. Ihanteellinen verenpaine on alle 120/80. Ihanteellisella verenpainaineella tarkoitetaan tasoa, johon on tutkimuksissa liitetty vähiten sairauksia.

Lue myösTämän verenpaine kertoo terveydestäsi – kysyimme lääkäriltä 4 kysymystä verenpaineesta

Lähteet: Duodecim, HengitysliittoPLOS Medicine, Sydän.fiTerveyskirjasto

X