Terveys

Pidätkö ponnaria aina samassa kohdassa? Älä – riskinä kaljuuntuminen

Hiuksia ei kannata pitää jatkuvasti kiinni tiukalla ponnarilla, sillä se aiheuttaa hiuksiin vetoa.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
iStock

Tiukka päänmyötäinen ponnarikampaus aiheuttaa hiuksille kovaa vetoa.

Hiuksia ei kannata pitää jatkuvasti kiinni tiukalla ponnarilla, sillä se aiheuttaa hiuksiin vetoa.

Hiusten pitämisellä jatkuvasti tiukalla päänmyötäisellä ponnarilla tai nutturakampauksella voi olla odottamaton seuraus – kaljuuntuminen ohimoilta ja otsalta.

– Se on kaikille iho- ja hiustyypeille mahdollista, ihotautilääkäri Martta Jokinen Ihosairaalasta kertoo.

Hiukset kärsivät ja voivat alkaa lähteä kokonaan, jos veto samaan suuntaan jatkuu päivästä, viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen.

– Kaljuuntumista ei tarvitse pelätä, jos silloin tällöin pitää hiuksia tiukalla ponnarilla. Terveet hiukset kestävät sen yleensä hyvin.

Kaljuuntumisen alkuvaiheessa hiukset voivat vielä kasvaa takaisin, mutta jos kaljuuntuminen pääsee jatkumaan, seurauksena voi olla pysyvä hiustenlähtö.

– Jos hiustuppi tuhoutuu ja alue arpeutuu, hiusten kasvu ei enää ole mahdollista, Jokinen kertoo.

Tiukasta ponnarista johtuva kaljuuntuminen on yhdelle hiustyypille yleisempää kuin muille.

– Yleisintä se on tummaihoisilla, joilla on tosi kihara tukka, jota pidetään kiinni sellaisilla kampauksilla, jotka aiheuttavat hiuksiin kovaa vetoa.

Hiukset varoittelevat hälytysmerkein ennen kaljuuntumista

Ennen kaljuuntumisen alkamista ilmenee usein tiettyjä varoitusmerkkejä: päänahan arkuutta, kipua, punoitusta ja hilseilyä.

Päänahan arkuus ja kipu voi kuitenkin liittyä moneen muuhunkin tilanteeseen, joten kaljuuntumisesta ei välttämättä ole kyse, vaikka päänahka tuntuisi herkältä hiukset ponnarilta avatessa. Esimerkiksi niska-hartiaseudun ongelmat ja päänsärky voivat heijastua hiuspohjaan.

Päänahan kipu saattaa liittyä myös telogeeniseen hiustenlähtöön, jolloin hiuksia lähtee nopeasti ja tasaisesti eri puolilta päätä. Telogeenistä hiustenlähtöä edeltää tyypillisesti 2–4 kuukautta aiemmin tapahtunut voimakas fyysinen stressitilanne, kuten synnytys tai infektio. Hiustenkasvu palautuu yleensä puolen vuoden kuluessa.

– Myös silloin, jos hiuspohja on tulehtunut, päänahka varmasti kipuilee.

Lue myös: Hiustenlähtö johtuu yleisimmin ikääntymisestä tai voimakkaasta stressistä – tunnista syy ja tutustu hoitokeinoihin

Ehkäise kaljuuntuminen vaihtelemalla ponnarin paikkaa

Kampauksesta johtuvaa hiustenlähtöä voi ehkäistä pitämällä hiuksiaan kiinni vaihtelevilla tyyleillä, jotta hiusten veto ei kohdistu koko ajan samaan suuntaan. Lisäksi hiuksia on paras pitää välillä auki.

Myös hiuslenkillä on merkitystä hiusten hyvinvoinnille. Hiusten kiinnittäminen kapealla hiuslenkillä aiheuttaa niihin paljon kitkaa ja voi johtaa hiusten katkeiluun.

– Silkkidonitsi sen sijaan on hellävarainen vaihtoehto.

Hiustenlähtöä, joka ei ole geneettistä, voi Jokisen mukaan ehkäistä terveillä elintavoilla ja sillä, että pitää hiuspohjastaan huolta.

– Jos päänahka rasvoittuu, se tulee pestä riittävän usein. Sellaiseen uskomukseen törmää monesti, että hiustenpesuvälin harventaminen olisi hyväksi. Aika monen hiuspohja kuitenkin ärtyy siitä, että hiki, tali ja hiustuotteet kertyvät päänahkaan.

Hiustenlähdön vuoksi kannattaa hakeutua lääkäriin, jos se tuntuu huolestuttavalta tai itselle epänormaalilta.

– Mutta sulkasatotyyppinen telogeeninen hiustenlähtö on melko yleistä. Jos noin kolme kuukautta aikaisemmin elämässä on ollut jokin fyysinen stressitekijä, kuten korona, voi usein jäädä odottelemaan, rauhoittuisiko tilanne itsestään.

Lue myös Kotilieden artikkeli: Tippuuko tukka päästä? Moni tuntee nyt koronan ikävän jälkioireen päänahassaan hiustenlähtönä – ”Tuntuu, että puolet hiuksista on lähtenyt

X