Terveys

Päänahan oireilu voi johtua niin kuivuudesta, tulehduksesta kuin herkistymisestäkin – tunnista syy ja hoida hiuspohja kuntoon

Tulehtunut, kuiva ja herkistynyt päänahka voivat aiheuttaa osin samankaltaisia oireita, mutta ongelmia hoidetaan eri tavoin.

Teksti:
Anna Kauhala
Kuvat:
Istock

Kutittaako? Selvitä syy.

Tulehtunut, kuiva ja herkistynyt päänahka voivat aiheuttaa osin samankaltaisia oireita, mutta ongelmia hoidetaan eri tavoin.

Päänahan hoito tulee yleensä ajankohtaiseksi vasta, kun hiuspohja alkaa oireilla. Hiuspohja on ihoa siinä missä kasvojenkin iho. Kun se on terve, se ei tunnu miltään ja on väriltään harmaan vaalea.

Jos hiuspohja alkaa punoittaa, jotain on vialla. Pahimmillaan iho voi olla jopa violetti.

Päänahan huonosta voinnista kertovat myös kutina, kuivuus, hilse, arkuus ja pienet finnit. Hiuksetkin voivat veltostua, haurastua, katkeilla ja menettää kiiltonsa.

Hiuspohjan ongelmien taustalla on usein tulehtunut päänahka

Hiuspohjan ongelmien takaa löytyy usein tulehdus. Sen seurauksena hiuspohjan iho voi ärtyä, punoittaa, kutista ja hilseillä. Pitkittynyt tulehdus saattaa aiheuttaa hiustenlähtöäkin.

Hilse on itse asiassa laaja käsite. Sitä on valkoista, harmaata ja kellertävää. Se voi olla hienojakoista ja varisevaa tai päänahkaa peittävää tahmeaa karstaa eli taliköhnää. Kaikella hilseellä on kuitenkin sama sanoma. Se kertoo, että hiuspohja ei voi hyvin.

Hilseilyn taustalla voi olla ihon kuivuminen, psoriasis, atopia, seborrooinen ekseema eli tali-ihottuma tai hiivasieni-infektio.

Myös vääränlaiset sampoot ja viimeistelyaineet voivat aiheuttaa hilseilyä. Stressikin ruokkii tulehdusta.

Lisäksi kilpirauhasen ongelmat sekä raudanpuute voivat heijastua hiuksiin ja hiuspohjaan.

Jos tulehdusbakteerit pääsevät hiuspohjan pinnalta hiusjuureen asti, karvatuppi voi tulehtua ja hiustenlähtö lisääntyä.

Tulehtunutta ihoa voi hoitaa hiuspohjan hiusvesillä ja seerumeilla. Hilsesampootakin voi kokeilla. Apteekissa myytävä hydrokortisoniliuos rauhoittaa tulehdusta.

Jos ongelma ei poistu, sen syy kannattaa selvittää. Hiustutkija voi tutkia hiuspohjaa ja hiuksia mikroskoopin läpi. Jos hiuspohja on kovin huonossa kunnossa eikä kotihoito auta, kannattaa suunnata lääkäriin.

Kuiva hiuspohja? Kokeile öljyhoitoa

Päänahan hyvinvointiin vaikuttaa myös vuodenaika. Pakkanen ja talven kuiva sisäilma saavat monen hiuspohjan kiristämään ja hilseilemään. Toisaalta myös kesän aurinko voi polttaa hiuspohjaa.

Kuivaa hiuspohjaa voi ehkäistä valitsemalla omalle hiuspohjalle sopivan sampoon ja hoitoaineen. Monipuolinen ruokavalio, omega-3-rasvahapot ja riittävä veden juonti auttavat myös.

Kuivaan hiuspohjaan kannattaa kokeilla öljyhoitoa kerran viikossa esimerkiksi kookosöljyllä:

Pese hiukset ensin sampoolla ja kuivaa ne pyyhekuiviksi. Levitä sen jälkeen öljy hiuspohjaan, peitä hiukset suihkumyssyllä ja kiedo päälle vielä pyyhe. Anna vaikuttaa puoli tuntia.

Pese sitten hiukset niin, että hierot ensin sampoon hiuspohjaan ilman vettä. Käytä sampoota hieman normaalia runsaammin. Kastele pää vasta tämän jälkeen ja vaahdota hyvin. Näin hiukset eivät jää rasvaisiksi.

Ärtynyt hiuspohja voi olla herkistynyt kosmetiikalle

Hiusvärit ja esimerkiksi kosmetiikan hajusteet ja säilöntäaineet voivat herkistää päänahkaa.

Jos hiuspohja on pahoin herkistynyt, pelkkä harjaaminen tai peseminen voi sattua tai kirvellä. Silloin kannattaa vaihtaa sampoo hellävaraiseen ja harkita tarkkaan ennen hiusten värjäämistä. Allergia.fi-sivustolta löytyy listaus hiustuotteista, jotka eivät yleensä herkistä.

Kosmetiikasta kannattaa muistaa myös se, että se voi kerääntyä hiuspohjaan, jos sitä ei pese hyvin pois. Erityisesti hiuskiinteen ja kuivasampoon runsas käyttö saattaa tukkia hiustuppia, ja silloin hiusten kasvu voi heikentyä.

Jos kutrisi eivät tunnu kasvavan, onkin hyvä varmistaa, että hiuspohja on kunnolla putsattu.

Asiantuntijana hiustutkija ja -hoitaja Kirsi Pekola, lähteet terveyskirjasto.fi ja allergia.fi

Juttu on julkaistu Kotilääkärin numerossa 8/2022.

X