Terveys

TLC-dieetti on lempeä tapa voida hyvin – sopii hyvin suomalaisille

Joko olet kuullut lempeästä TLC-dieetistä ja sen hyvää tekevästä vaikutuksesta? Kysyimme suomalaiselta asiantuntijalta, miltä maailmalla suosiota niittänyt hittidieetti hänen korviinsa kuulostaa.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

TLC-dieetillä tavoitellaan tervellistä elämäntapaa, ei nopeita tuloksia.

Joko olet kuullut lempeästä TLC-dieetistä ja sen hyvää tekevästä vaikutuksesta? Kysyimme suomalaiselta asiantuntijalta, miltä maailmalla suosiota niittänyt hittidieetti hänen korviinsa kuulostaa.

TLC tulee sanoista Therapeutic Lifestyle Changes. TLC-dieetti on kehitetty korkean kolesterolin hoitoon ja pikadieetin sijaan se on pitkän aikavälin elämäntapa. Esimerkiksi Harvard Medical School suosittelee dieettiä.

– TLC-dieetissä on hieman tiukempi kokonaisrasvan määrä ja tyydyttyneen rasvan määrä kuin suomalaisissa ravitsemussuosituksissa. Muuten ohjeet kulkevat aika käsi kädessä suomalaisten ravitsemussuositusten kanssa. Ainoa selkeä ero on, että suomalaisissa ravintosuosituksissa ei sanota erikseen mitään kolesterolista. TLC-dieetissä sillekin on annettu yläraja, liikuntatieteiden tohtori Enni-Maria Hietavala Jyväskylän yliopistosta sanoo.

TLC-dieetti sisältää hyviä yleisohjeita kenelle tahansa

Hietavalan arvion mukaan kasvispainotteinen ja rasvojen laatuun huomiota kiinnittävä TLC-dieetti vaikuttaa oikein hyvältä.

– Mielestäni nämä näyttävät järkeviltä ruokavalio-ohjeilta. Tässä on paljon hyviä ajatuksia. Vaikka tämä dieetti on alun perin kehitetty alentamaan kolesteroliarvoja, on ohjeiden mukainen syöminen ihan yleisesti ottaen hyvää syömistä, Hietavala sanoo.

Kuten suomalaisia ravitsemussuosituksiakin, Hietavalan mukaan TLC-dieettiä voi suositella kenelle tahansa tavalliselle ihmiselle. Koska mitään yksittäisiä ruokia ei ole lueteltu, ruokarajoitteet on helppo huomioida.

– Näissä ohjeissa korostetaan sitä, että hyvä syöminen ei ole mikään rangaistus vaan mahdollisuus. Puhutaan siitä, että ruoasta saa nauttia. Sanotaan myös, että kun ruokavalio on kokonaisuutena terveellinen, siinä on tilaa myös niille ei-niin-terveellisille valinnoille. Nämä ovat sellaisia hyviä yleisohjeita periaatteessa kelle tahansa.

Mahdollisesti jopa vaihtoehto kolesterolilääkitykselle

Hietavalan mukaan dieetti kuitenkin sopii myös alkuperäiseen tarkoitukseensa eli kolesteroliarvojen kuriin pistämiseen.

– Kyllähän se tiedetään, että esimerkiksi juuri ruokavalion rasvan laatu ja kuitujen määrä vaikuttavat veren kolesteroliarvoihin, Hietavala sanoo.

Jos kolesteroliarvojen kanssa on ongelmia, pitäisikin joka tapauksessa puntaroida omien elintapojen terveellisyyttä.

– Onnistunut elämäntapamuutos voi parhaimmillaan johtaa esimerkiksi siihen, ettei kolesterolilääkitystä tarvitse aloittaa ollenkaan. On kuitenkin muistettava, että kyseessä on tosiaan pitkäjänteinen prosessi, jonka aikana terveelliset elämäntavat juurtuvat arkipäivään pysyvästi, Hietavala muistuttaa.

X