Hyvinvointi

Vaivaako jatkuva riittämättömyyden tunne? 4 tapaa opetella sietämään keskeneräisyyttä

Riittämättömyyden tunne on salakavala tunne, joka saattaa syntyä keskeneräisistä töistä tai liian epärealistisista tavoitteista. Pahimmillaan jatkuva sressi aiheuttaa elimistössä matalan tulehdustilan. Lue, miten opit sietämään keskeneräisyyttä ja olet samalla itsellesi armollisempi.

Teksti:
Anna Nummisto
Kuvat:
Istock

Vaivaako riittämättömyyden tunne?

Riittämättömyyden tunne on salakavala tunne, joka saattaa syntyä keskeneräisistä töistä tai liian epärealistisista tavoitteista. Pahimmillaan jatkuva sressi aiheuttaa elimistössä matalan tulehdustilan. Lue, miten opit sietämään keskeneräisyyttä ja olet samalla itsellesi armollisempi.

Eivätkö arjen tunnit riitä loputtomalta tuntuvan tehtävälistan suorittamiseen? Väsyttää ja ahdistaa? Ei mikään ihme, jos oma jaksaminen alkaa olla heikoilla, jos jo edellisen päivän iltana stressaat seuraavan päivän tekemättömiä töitä. Riittämättömyyden tunne jyskyttää salakavalasti takaraivossa, kun tiedät jo herätessä, ettet tänäänkään kykene vetämään kaikkia kohtia yli tehtävälistaltasi. Kuulostaako tutulta?

Kehosi saattaa olla jatkuvassa hälytystilassa

Stressiinkin tottuu. Elimistö saattaa olla jatkuvassa hälytystilassa, mutta sen aiheuttavat oireet ovat niin jokapäiväisiä, ettei niitä oikeastaan enää edes huomaa.

Mieti, koska viimeksi olet nukkunut yön hyvin? Koska viimeksi kykenit katsomaan kokonaisen elokuvan alusta loppuun ilman, että vilkuilit samalla työsähköposteja tai sosiaalista mediaa? Napsitko päänsärkylääkkeitä päivittäin tai rentoudutko viinilasin avulla?

Pahimmillaan jatkuva stressi aiheuttaa elimistössä matalan tulehdustilan, joka nostaa riskiä sairastua esimerkiksi kakkostyypin diabetekseen tai sydän- ja verisuonitauteihin.

Opettelemalla sietämään keskeneräisyyttä pystyt parantamaan elämäsi hallintaa ja jaksamista sekä madaltamaan stressitasoasi. Katso neljä vinkkiä, miten opetella sietämään keskeneräisyyttä.

1. Hyväksy, että asiat jäävät aina kesken

Kohtelet itseäsi kohtuuttomasti, jos kuvittelet voivasi piiskata itsesi tekemään maailman täysin valmiiksi. Se on mahdotonta. Sen sijaan, että soimaisit itseäsi saavuttamattomista asioista, kysy peilikuvaltasi, miksi vaadit itseltäsi niin paljon. Onko olemassa ulkopuolinen taho, joka on saanut sinut tuntemaan olosi huonoksi? Askel itsesi arvostamiseen on myös miettiä, tarvitsetko todella ympärillesi ihmisiä, jotka lannistavat sinua. Vai oletko itse salaa kateellinen kollegalle, joka vaikuttaa olevan joka tilanteessa tehokkaampi ja parempi kuin sinä? Lakkaa vertaamasta itseäsi muihin ja tarkastele omia resurssejasi. Mihin sinun voimasi riittävät?

Lakkaa vertaamasta itseäsi muihin.

Opettele tunnistamaan elämässäsi pysyviä asioita ja niitä, jotka vaihtelevat. Keskitä suurempi määrä energiaa pysyviin asioihin, kuten perheeseen ja itsesi kehittämiseen. Sen sijaan asiat, kuten raha, tavarat tai työ, ovat sellaisia, jotka eivät pysy samanlaisina läpi elämän. Jo hyväksymällä jatkuvan muutoksen, olet itseäsi kohtaan armollisempi.

2. Keskity tähän hetkeen

Sen sijaan, että jatkuvasti tähyät tulevaisuuteen suunnitellen, mitä seuraavaksi voit saavuttaa, mieti, mitä tapahtui juuri tänään. Läsnäoloharjoitukset lisäävät onnellisuutta ja lievittävät stressiä, sillä niiden avulla opit tunnistamaan arjen pienet asiat, joista voit olla kiitollinen. Opettele löytämään aivan päin mäntyäkin menneestä päivästä jotain positiivista. Esimerkiksi vaikka aikataulu ei pitänytkään, ja illallinen myöhästyi tunnilla, söitte kuitenkin koko perhe yhdessä.

Puhu itsellesi kauniimmin.

Ala myös puhua itsellesi kauniimmin. Sen sijaan, että soimaisit itseäsi asioista jotka jäivät tekemättä, sano itsellesi jotain positiivista: Olitpa reipas tänään!

3. Luo järkeviä tavoitteita

Onnellinen elämä ei toki tarkoita sitä, että voisimme kaikki vain velloa tekemättä mitään ja odotella asioiden tapahtuvan sitten, kun niiden on tarkoitus tapahtua. Itse asiassa päämäärättömyys saattaa jopa lisätä stressiä, sillä useimmat meistä kaipaavat jonkinlaista järjestystä ja kontrollin tunnetta elämäänsä.

To do -listat auttavat jäsentämään omia tekemisiä.
Listat auttavat jäsentämään omia tekemisiä. Samalla huomaat, kuinka paljon olet saanut tänäänkin aikaan!

Kun asiat ovat hallinnassa sopivassa määrin, elämä on helpompaa. Ota tavaksi pitää tavoitepäiväkirjaa tai tee itsellesi erilaisia listoja. Kirjoita päiväkohtaisiin listoihin arkisia asioita, kuten käy kaupassa, vie posti ja kastele kukat. Pitkän tähtäimen listoihin kuuluu isompia, mutta kuitenkin toteutettavissa olevia asioita, kuten maalaa makuuhuoneen seinä ja pese auto. Vetäessäsi päivän päätteeksi tehtyjä asioita yli listaltasi huomaat, miten paljon sait aikaiseksi, ja samalla opit siirtämään asioita luontevasti seuraavalle päivälle. Ehkä jopa huomaat, että joku asia on kokonaan tarpeeton.

Jos vajaaksi jääneen listan katsominen ahdistaa, kysy itseltäsi, mitä pahaa tapahtuu, jos teet tämän asian vasta huomenna? Jos vastaus on ”ei mitään”, mene nukkumaan tai tee jotain, mistä nautit.

4. Keskity tekemiseen ja hyväksy virheet

Kuinka usein silmäilet Netflixiä samalla, kun teet ruokaa, viikkaat pyykkiä ja yrität keskustella kumppanin kanssa? Teet tuhatta asiaa yhtä aikaa, muttet oikeastaan keskity mihinkään. Päivän päätteeksi saatat kysellä puolisolta, minne hän on laittanut hameesi, vaikka itse juuri viikkasit sen kaappiin. Käyt niin kierroksilla, ettet edes itse pysy perässä omissa jutuissasi.

Teet tuhatta asiaa yhtä aikaa, muttet oikeastaan keskity mihinkään.

Opettele tekemään vain yksi asia kerrallaan ja keskity siihen mitä teet. Aikatauluta asiat niin, että teet tärkeimmät asiat mielellään heti aamupäivästä ja siirry iltaa kohden tehtäviin, jotka voit tarvittaessa lykätä seuraavalle päivälle. Samalla kun harjoittelet tiedostamaan omat resurssisi, hyväksy myös se, että saatat tehdä virheitä. Kaikki tekevät virheitä – myös ihmiset, joita ihailet tai pidät täydellisinä.

Lähteet: Psychology Today, Calmer You

Lue myös:

Mindfulness-menetelmä lupaa lisätä keskittymiskykyä ja stressinhallintaa jo 8 viikossa

Kiitollisuushaaste – 21 päivässä lisää energiaa, itsearvostusta ja hetkessä elämistä

Kiitollisuus voi jopa pidentää elämää – näin teet kiitollisuudesta voimavaran

X