Ihmissuhteet

”Seksionni on kykyä nähdä flirttiä ja eroottista virettä pienissä arjen asioissa” – Tittamari Marttinen kirjoitti häpeilemättömän kirjan siitä, miten käyttää seksiä voimavarana

Seksionni löytyy, kun ihminen oppii tunnistamaan omat halunsa ja nautinnon lähteensä. Aiheesta kirjan kirjoittanut Tittamari Marttinen kertoo 6 vinkkiä, joiden avulla seksionni löytyy kotioloissa.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock, Ville Palonen

Seksionni vahvistaa myös parisuhdetta.

Seksionni löytyy, kun ihminen oppii tunnistamaan omat halunsa ja nautinnon lähteensä. Aiheesta kirjan kirjoittanut Tittamari Marttinen kertoo 6 vinkkiä, joiden avulla seksionni löytyy kotioloissa.

Seksionnen tavoitteleminen kannattaa, sillä sen avulla voi myötävaikuttaa omaan hyvinvointiinsa, uskoo aiheesta kirjan kirjoittanut kirjailija ja seksuaaliterapeutti Tittamari Marttinen, 51.

– Seksi on erittäin terveellistä – niin mielelle kuin kehollekin. Seksi pitää kehon kunnossa ja tekee olon energiseksi, Marttinen toteaa.

Seksionni -kirjassaan (Avain 2020) Marttinen puhuu myös seksuaalisen flow’n eli kehollisen virtauksen puolesta. Flow-tilassa ihmisen energia keskittyy tiettyyn asiaan ja seksuaalisessa flow’ssa tämä asia on seksi ja läheisyys.

Kehollisessa virtauksessa ihminen unohtaa kaiken muun ja keskittyy vain nautintoon. Seksuaaliseen flow’hun pääseminen lisää onnea ja hyvää oloa.

– Minusta seksi on kehon ja mielen luovuutta, ikään kuin mielikuvituksen toteuttamista. Suorituspaineet eivät kuulu seksuaalisuuteen, vaikka ihmiset herkästi ottavatkin paineita ja kokevat, että seksiä pitäisi suorittaa. Olisi ihanaa, jos pystyisimme irtautumaan sellaisesta.

Seksionni on seikkailua omissa rajoissa sekä sitä, että oppii huomaamaan, mistä kaikesta itse tykkää.
Seksionni on seikkailua omissa rajoissa sekä sitä, että oppii huomaamaan, mistä kaikesta itse tykkää.

Mistä seksionni koostuu?

Käsitteenä seksionni kuulostaa positiviiselta, mutta mitä se tarkoittaa ja millaisia asioita se pitää sisällään? Marttisen mukaan seksionni on kehollinen ja psyykkinen onnellisuuskokemus.

– Seksionneen liittyy sekä fyysinen että henkinen mielihyvän kokemus, jonka voi virittää ihan mikä tahansa asia, jonka itse kokee eroottisena – oli se sitten elokuva, kirja tai vaikkapa salaiset treffit kumppanin kanssa.

Tittamarin mukaan seksionnen toteutumisen ehtona on, että ihminen uskaltaa tarttua eroottisiin virikkeisiin ja näkee, miten seksillä ja seksuaalisuudella on kytkös muuhun elämään.

– Seksionni on kykyä nähdä flirttiä ja eroottista, positiivista virettä sekä energiaa pienissä arjen asioissa. Seksionnen varsinainen ilmaisu on seksi, joka on aina oma valinta ja vaatii tilaa sekä rauhaa.

”Seksionneen liittyy sekä fyysinen että henkinen mielihyvän kokemus.”

Seksionnen löytääkseen ihmisen on opeteltava tunnistamaan omat halunsa ja nautinnon lähteensä. Näin hän osaa myös painottaa niitä omassa seksielämässään.

– Kun alkaa miettiä omia seksikokemuksiaan, muistaa asioita, joita ei välttämättä ole tietoisesti ajatellut vuosikymmeniin. Siinä mielessä se on samanlaista kuin esimerkiksi unien näkeminen: kun tietoisesti opettelee unien muistamista, ne myös muistaa paremmin.

6 vinkkiä seksionnen löytämiseen:

1. Reflektoi aikaisempia kokemuksiasi seksuaalisuuteen ja seksiin liittyen

Mitä enemmän pystyt pohtimaan ja miettimään, mitä sinulle on tapahtunut ja miten olet reagoinut eri tilanteisiin, sitä paremmin tunnet itsesi. Tämä lisää itsearvostustasi omaa kehoasi ja kokemuksiasi kohtaan.

2. Puhu seksistä avoimesti

– Suomalaisissa perheissä on vanhempien sukupolvien kohdalla vaiettu täysin seksuaalisuudesta ja kehon toiminnoista, ihan kuin niitä ei olisi olemassakaan. Omalta osaltani haluaisin kannustaa ihmisiä puhumaan seksuaalisuudesta. Se ei ole keneltäkään pois, että joku löytää itsensä ja itselleen sopivan tavan ilmaista sukupuoltaan ja seksuaalisuuttaan.

3. Panosta arjen esileikkeihin

– Monissa pitkissä suhteissa toista alkaa pitää helposti itsestäänselvyytenä. Eräs opiskelukaverini käytti sanontaa ’arjen esileikit’. Kun huomioi toista ja ilmaisee arjessa, että arvostaa kumppaniaan, se heijastuu positiivisesti myös suhteeseen ja seksuaalisuuteen.

4. Unohda turha itsekriittisyys

– Olisi tärkeä opetella ajattelemaan, että tilanteessa, jossa harrastat seksiä, toinen ihminen on valinnut sinut ja sinä olet valinnut hänet.  Se ei ole hetki, jolloin ollaan kriittisiä ketään muuta tai omaa itseään kohtaan. Se on tilanne, jolloin voi heittäytyä nauttimaan.

5. Jos olet sinkku, unohda ulkopuolelta tulevat paineet

– Ihmiset välillä vitsailevat siitä, jos joku ei ole esimerkiksi viiteen vuoteen harrastanut seksiä toisen ihmisen kanssa. Silloin sille alueelle tuodaan turhia paineita. Sellaiseen ei pitäisi mennä mukaan, vaan tulisi ajatella, ettei ole olemassa mitään oikeaa mallia, kuinka usein, kenen kanssa ja millaisin väliajoin seksielämää pitäisi olla. Sen voi täysin vapaasti valita sen mukaan, mikä tuntuu itsestä hyvältä.

6. Suhtaudu seksiin arjen irtiottona

– Seksiin ei pysty keskittymään, jos on liikaa muita asioita samassa vuoteessa: ajatellaan esimerkiksi seuraavan päivän työasioita, kauppalistaa tai lasten harrastuksia. Seksin voi ottaa mahdollisuutena keskittyä itseensä ja kumppaniinsa. Se on mahdollisuus irtautua arjen muista asioista ja velvollisuuksista.

Tittamari Marttinen käsittelee Seksionni-kirjassaan seksiä ja seksuaalisuutta ilon ja onnen lähteenä.
Tittamari Marttinen käsittelee Seksionni-kirjassaan seksiä ja seksuaalisuutta ilon ja onnen lähteenä.

Lue myös: 

Miehen haluttomuus – miksi mies ei halua seksiä ja mitä haluttomuudelle voi tehdä?

Suomalaiset rakastelevat lauantaisin ja nauttivat leluleikeistä – oletko sinä seksitavoiltasi tyypillinen suomalainen?

Juttua muokattu 21.2.2020 klo 08:39: Tittamari Marttisen titteli muutettu kirjailijaksi ja seksuaaliterapeutiksi. 

X