Ihmissuhteet

Katosiko keskusteluyhteys? Toimi näin, kun mies ei puhu

Tuttu tilanne: Yrität viritellä keskustelua autossa, ruokapöydässä tai sohvalla. Mies katsoo ohitsesi ja murahtelee jotain. Lopulta hermostut, ja mies sulkee suunsa lopullisesti. Mykkäkoulu saattaa kestää koko päivän. Onko suhde tullut tiensä päähän? Eikö miestä enää kiinnosta?

Teksti:
Anna Nummisto
Kuvat:
123Rf

Tuttu tilanne: Yrität viritellä keskustelua autossa, ruokapöydässä tai sohvalla. Mies katsoo ohitsesi ja murahtelee jotain. Lopulta hermostut, ja mies sulkee suunsa lopullisesti. Mykkäkoulu saattaa kestää koko päivän. Onko suhde tullut tiensä päähän? Eikö miestä enää kiinnosta?

Analyyttinen nainen vuodattaa mielellään ajatuksensa kumppanilleen, miehen mielestä joskus jopa uuvuttavana tulvana. Toimintaa suosiva keskivertomies sen sijaan puhuu vain, jos hänellä on asiaa. Hän hoitaa ongelmia mieluummin konkreettisilla teoilla. Mies saattaa pohtia asioita pitkään ja tuoda mielipiteensä julki vasta päivien päästä.

Nainen haluaa usein pohtia asioita ääneen ja ratkaista ne heti. Miehen vaikeneminen ei välttämättä ole merkki siitä, ettei häntä kiinnostaisi naisen ajatukset. Hän kuuntelee ja työstää asioita omassa päässään – ja saattaa lopulta ratkaista asian omalla tavallaan, sanomatta sanaakaan.

Lue lisää: Voidaanko lopettaa riitely

Huomioi ja rohkaise

Naiset valittavat usein, etteivät kumppanit ota heitä tarpeeksi huomioon. Usein mies kuitenkin huomioi naista monellakin tavalla. Tavat vain saattavat poiketa naisen toimintamalleista niin paljon, ettei hän edes huomaa miehen yrityksiä. Nainen saattaa esimerkiksi tuskailla ääneen läkähtyvänsä kotitöiden alle. Sitten sen kerran, kun mies tarttuu imuriin, kumppani keskittyykin vain jatkamaan porua siitä, kuinka paljon on vielä tekemättä.

Pikkuhiljaa mies alkaa ajatella, että on parempi olla hiljaa ja pysyä poissa tieltä, kun mikään ei kuitenkaan riitä. Meuhkaamisesta ahdistunut mies vetäytyy kuoreensa, mikä vain lisää naisen turhautumista. Jos arki tuntuu ahdistavalta suorittamiselta, jossa oma kumppani tuntuu vain olevan tiellä, kannattaa ensimmäinen katse suunnata peiliin. Olenko itse huomioinut kumppaniani viime aikoina tai rohkaissut häntä puhumaan? Yksinkertaisilla sanoilla, kuten ”kiitos”, on siis iso merkitys siinä, että keskustelukanavat pysyvät auki.

Lue lisää: Menikö suhde solmuun? Lue parisuhdeterapeuttien parhaat vinkit!

Pysy rauhallisena

Riitatilanteessa mies helposti vetäytyy ja ”antaa naisen pauhata”. Moni mies tiedostaa jäävänsä kakkoseksi naisen verbaaliselle tykitykselle ja jääkin mieluummin odottamaan, että naisen puuska hieman laantuu. Naiselle miehen mykkyys saattaa olla punainen vaate, joka vain kasvattaa ärsytystä. Miksei se sano mitään? Onpa röyhkeää, kun ei viitsi edes selittää!

Saattaa mennä tunteja tai päiviä, mutta yleensä mies palaa aiheeseen omalla tavallaan. Kyse ei siis ole siitä, etteikö hän haluaisi käsitellä asiaa. Hän ei vain kykene siihen siinä tilanteessa, kun sinun desibelisi alkavat nousta. Kun pysyt itse rauhallisena, kykenette käsittelemään riitatilanteet ennen kuin ne paisuvat päivien mykkäkouluiksi.

Lue lisää: Etkö koskaan riitele kumppanisi kanssa? Nämä 5 yllättävää syytä voivat johtaa eroon

Kerro tunteesi ennen riitaa

Lapsuudesta opitut tavat vaikuttavat käytökseemme aikuisena ehkä enemmän kuin huomaammekaan. Jos miehen kotona ei juuri keskusteluja käyty, ja sinun lapsuudessasi oli enemmän ”italialainen meininki”, on aika luonnollista, etteivät tyylinne kohtaa. Vaikenemisen ja kyräilyn sijaan asiasta on hyvä keskustella ennen kuin riita puhkeaa.

Voit kertoa kumppanillesi, että hänen vaitonaisuutensa ahdistaa, koska sinun lapsuudessasi asiat käsiteltiin äänekkäästi – ja sitten sovittiin. Mykkäkouluihin tai vaikenemiseen tottunut mies taas ymmärtää, ettei sinun tapasi kiihtyä olekaan merkki maailmanlopusta. Mies saattaa nimittäin kokea, että paasauksesi kohdistuu häneen, vaikka oikeasti yrität vain selittää, miten törkeästi toinen autokuski käyttäytyi liikenteessä.

Lue lisää: Nämä 10 ongelmaa aiheuttavat avioeron – ratkaise ne!

Anna tilaa

Miehet eivät välttämättä halua näyttää omaa heikkouttaan. Sairastunut mies saattaa vetäytyä omiin oloihinsa potemaan. Töistä uupunut mies pakenee yksin saunaan istumaan, eikä halua keskustella.

Ennen kuin vedät miehen puhumattomuudesta omat pikaiset johtopäätöksesi, kannattaa siipalta kysyä, onko hän uupunut. Jos vastaus on kyllä, usko se ja anna miehen levätä. Jos tässä kohtaa aloitat kyselytunnin, nurkkaan ahdistettu mies hermostuu melko varmasti. Miehelle riittää tässä vaiheessa tieto siitä, että olet valmiina kuuntelemaan sitten, kun hän haluaa puhua.

Lue myös:

Parisuhdeongelmat – Korjaa ne yksin Lapsuuden perheen roolit parisuhdeongelmien taustalla – Oletko sopeutuja tai prinsessa? Sanna Stellanin parisuhdearki:”Otamme yhteen usein ja äänekkäästi”

Lähteet: Rakkaudeksi.fi, Suhdesoppa, Väestöliitto

X