Ihmissuhteet

Kohtasiko parisuhde kesäloman aikana kriisin? Toimi ensi kerralla näin: psykoterapeutin 6 vinkkiä tulevaisuuden varalle

Sujuiko kesäloma parisuhteen kannalta kurjissa merkeissä? Yksi pieleen mennyt loma ei tarkoita sitä, että yhteiset lomat olisivat jatkossakin tuhoon tuomittuja – psykoterapeutti antaa vinkit siihen, miten lomakriisit voi tulevaisuudessa välttää.

Teksti:
Kia Toivanen
Kuvat:
Istock

Parisuhde on voinut ajautua kesäloman aikana kriisiin.

Sujuiko kesäloma parisuhteen kannalta kurjissa merkeissä? Yksi pieleen mennyt loma ei tarkoita sitä, että yhteiset lomat olisivat jatkossakin tuhoon tuomittuja – psykoterapeutti antaa vinkit siihen, miten lomakriisit voi tulevaisuudessa välttää.

Psykoterapeutti Mikael Saarisen mukaan lomaan kasautuu monenlaisia tekijöitä, jotka voivat tehdä ajanjaksosta erityisen kriisiherkän. Parisuhdekriisi lomalla ei olekaan mikään harvinaisuus.

Yksi suurimmista kesäloman aiheuttamista kitkoista parisuhteessa liittyy siihen, miten yhteistä lomaa ylipäätään vietetään. Kun odotukset ja toiveet ovat suhteen molemmilla osapuolilla korkealla, tullaan usein myös erityisen lujaa alas.

Kysyimme vinkit siihen, miten parisuhdekriisi lomalla voisi olla seuraavalla kerralla vältettävissä.

1. Suunnitelkaa lomaa yhdessä

– Ensimmäinen asia on, että lomat suunniteltaisiin yhdessä, Saarinen kertoo.

– Liian usein ei jää aikaa siihen, että käytäisiin läpi sitä, mitä molemmat haluavat tehdä loman aikana.

Tällöin ollaan helposti tilanteessa, jossa yksi kyhää kasaan lomasuunnitelmat ja toinen seuraa perässä.

–  Sehän aiheuttaa kriisejä, kun kokee, että tekemiset ovat toisen ehdoilla, eikä ihminen saa tehdä sitä, mitä itse haluaisi. Silloin toinen kokee, ettei hänen tarpeitaan oteta parisuhteessa huomioon.

2. Suunnitelkaa hyvissä ajoin etukäteen

Viime tippaan jätetyt lomasuunnitelmat ovat omiaan nostamaan stressitasoja. Milloin sitten on hyvä hetki alkaa suunnitella seuraavaa kesälomaa?

– Vaikka jouluna jo, Saarinen toteaa.

Osan korviin kesäloman suunnittelu talvipakkasten aikaan kuulostaa hyvältä, toisille painajaismaiselta. Ongelmia usein tuleekin, jos parin mieltymykset eroavat toisistaan.

”Lomaa voi suunnitella vaikka jo jouluna.”

– Tämähän on persoonallisuustekijä: on ihmisiä, jotka eivät halua suunnitella mitään ja toiset taas haluavat suunnitella kaiken tarkasti.

–  Siitäkin voi tulla toiselle kriisi, että aina pitää suunnitella asiat etukäteen. Jos tullaan tähän tilanteeseen, sitä pitäisi käsitellä yhdessä: jos toiselle on tärkeää suunnitella ja siitä tulee turvallisempi olo, olisi hyvä, että toinen ottaisi sen huomioon.

Kahden hyvin spontaanin ihmisen suhteessa etukäteen tehtyjä suunnitelmia ei sen sijaan välttämättä kaivata.

3. Opetelkaa riitelemään etukäteen – välttäkää parisuhdekriisi lomalla

Saarisen mukaan pariskuntien ei kannattaisi pelätä riitelyä, sillä riitely voi myös puhdistaa ilmaa ja ratkaista selvittämättömiä asioita.

Jotta riitelystä olisi myös jotakin hyötyä, olisi tärkeää osata riidellä rakentavasti.

– Ensinnäkin, että jaksettaisiin kuunnella sitä toista myös riidan keskellä, ja toiseksi, että pystyttäisiin säätelemään omia tunteita riidan aikana, Saarinen toteaa.

Parisuhde voi kohdata kesäloman aikana kriisin, vaikka ulkoiset puitteet olisivat hienot.
Haavekuvat ihanasta lomasta eivät aina vasta todellisuutta. Parisuhdekriisi lomalla ei ole mikään harvinaisuus.

Usein riidat johtavat siihen, että toisen tai molempien tunteet ylikuumenevat.

– Jos alkaa keittää, siitä pitäisi ottaa vastuu ja pitää vaikka pieni tauko. Välillä kannattaa pitää useammankin tunnin tauko.

4. Tehkää teille sopivia kompromisseja

Jokainen pari tekee omanlaisensa ratkaisut ja luo juuri heille sopivan loman. Jos toinen viihtyy mökillä mutta toinen ei, aivan hyvä ratkaisu voi olla viettää yksi viikko lomasta erillään, jotta kumpikin saa tehdä lomalla juuri itselleen mieluisia asioita.

– Tärkeintä on löytää yhteinen näkemys asiaan ja käsitys siitä, että olemme sopineet tämän asian yhdessä, Saarinen kertoo.

Jos toinen puolestaan karkaa mökille ja toinen jää mököttämään kaupunkiin, ei loma ole sen jälkeen riemukas, vaikka molemmat saivatkin sen, mitä halusivat.

– Kun dialogi toimii, asioista voidaan aina sopia ja löytää luoviakin ratkaisuja. Toiset ovat loman aikana myös erillään ja se sopii heille. Vaihtoehtoja on ääretön määrä sen sijaan, että jumituttaisiin siihen juupas eipäs -keskusteluun.

5. Pitäkää pieniä lomahetkiä myös arjen keskellä

Saarisen mukaan lomaan myös ladataan liian suuria, jopa epärealistisia odotuksia. Hyvä loma ei kuitenkaan pelasta esimerkiksi vaikeuksissa olevaa parisuhdetta.

Parisuhteen hyvinvoinnista tulisi huolehtia erityisesti arjessa.

– Niitä pieniä lomia pitäisi olla ihmisillä ihan viikoittain arjen keskellä, Saarinen sanoo.

Lue myös: Näitä asioita onnelliset parit tekevät päivittäin

Parisuhdekriisi lomalla on ikävä seuralainen.
Ripaus lomatunnelmaa kannattaa ottaa myös osaksi aivan tavallista arkea.

– Parisuhdeaikaa kannattaa ottaa ihan päivittäin: Aamulla pitäisi olla vähän aikaa hellitellä, ja kun tullaan kotiin, aikaa siihen, että kysytään, miten päivä meni ja mitä illalla tehdään. Myös illalla ennen nukkumaanmenoa olisi hyvä olla vielä hetki sitä yhteistä aikaa.

Arjen kiireissä monesti unohtuu, että myös parisuhteen kanssa pitäisi elää hetkessä.

– Koskaan ei tiedä, mikä se viimeinen päivä on, niin sitä lomaa ei välttämättä kannata odotella – tai niitä eläkepäiviä.

6. Unohtakaa hulppeat suunnitelmat ja keskittykää mieluummin toisiinne

Loma-aikaan liitetään paljon tekemistä ja hulppeita suunnitelmia – jopa tietynlaista todellisuuden pakoilua, Saarinen on huomannut. Jotkin suunnitelmat rytmittävät kyllä lomaa mukavasti, mutta kuukauden ajanjaksoa ei kannata täyttää liian suureellisilla suunnitelmilla ja tiukoilla aikatauluilla.

– Sitä toivoisi, ettei lomaa tarvitsisi suorittaa, vaan että se olisi sellaista hyvää arkea yhdessä, jossa olisi hieman sitä lomaluksusta mukana, Saarinen toteaa.

Jotta loma olisi onnistunut, ei ulkoisten puitteiden tarvitse olla hulppeita: enemmän merkitystä on sillä, miten pariskunta on virittäytynyt lomaan mieleltään ja kehoiltaan. Antakaa aikaa parisuhteelle ja suhtautukaa lomaan kuin arkeen, mutta pienillä mukavilla mausteilla: pitkät aamiaiset, yhteiset kävelylenkit ja myöhäiset elokuvaillat ovat rentoa lomailua parhaimmillaan.

X