Ihmissuhteet

Luottamuksen puute voi näkyä kumppanin kontrollointina tai miellyttämisenä – psykologi kertoo, kuinka luottamus voi lujittua parisuhteessa

Keskinäinen luottamus on yksi parisuhteen tärkeimmistä kivijaloista. Huono itsetunto parisuhteessa voi ilmetä kontrollointina, syyttelynä tai taipumuksena mukailla kumppanin toiveita. Kysyimme psykologilta, miten tilanteessa kannattaisi edetä.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Luottamus vaikuttaa perustavanlaatuisesti parisuhteeseen.

Keskinäinen luottamus on yksi parisuhteen tärkeimmistä kivijaloista. Huono itsetunto parisuhteessa voi ilmetä kontrollointina, syyttelynä tai taipumuksena mukailla kumppanin toiveita. Kysyimme psykologilta, miten tilanteessa kannattaisi edetä.

Luottamus näkyy parisuhteessa usein oman itsevarmuuden heijastumisena kumppaniin. Huono itsetunto puolestaan voi ilmetä esimerkiksi toisen rajoittamisena tai kontrolloimisena, sanoo psykologi ja psykoterapeutti Suvi Laru.

– Epävarma puoliso voi esimerkiksi tarkkailla, kuinka kumppani käyttäytyy ulkopuolisten ihmisten kanssa tai ystävyyssuhteissaan, Laru sanoo.

Epävarma puoliso voikin huomaamattaan rajoittaa toista, vaikka haluaa vain varmistaa sen, että pysyy itse oman kumppaninsa mielessä.

– Silloin vuorovaikutus voi mennä herkästi kontrolloimisen puolelle, Laru varoittaa.

Huono itsetunto parisuhteessa voi johtaa liialliseen mukautumiseen

Toisaalta huono luottamus parisuhteessa voi johtaa myös siihen, että yksi mukautuu liikaa toisen toiveisiin ja tarpeisiin.

Yksinkertaisimmillaan itsetunto on osa itsekunnioitusta – kykyä arvostaa itseään sellaisena kuin on. Tämä näkyy myös siinä, miten käyttäydymme esimerkiksi puolisona.

– Parisuhteessa hyvä itsetunto ja -arvostus tarkoittavat sitä, ettemme anna kenenkään loukata meitä. Kun meillä on vahva itseluottamus, uskallamme olla parisuhteessa sellaisia kuin olemme ja annamme myös toiselle osapuolelle vapauden olla sellainen kuin hän on, Laru toteaa.

Hyvän itsetuntemuksen omaavilla henkilöillä on myös totuudenmukainen kuva itsestään. He tunnistavat sekä vahvuutensa että heikkoutensa. Sen takia he osaavat myös hyväksyä kumppaninsa.

– Hyvä itsetunto merkitsee sitä, ettei meidän ei tarvitse muokata tai muovata kumppania tietynlaiseen malliin – tai esittää toiveita, kuten ’jos olisit tuollainen’ tai ’jos käyttäytyisit noin’. Hyväksymme puolisomme sellaisena kuin hän on.

”Hyvä itsetunto merkitsee sitä, ettei meidän ei tarvitse muokata tai muovata kumppania tietynlaiseen malliin.”

Luottamus parisuhteessa riippuu myös aiemmista ihmissuhteista

Itsetuntomme ei kehity tyhjiössä. Siihen vaikuttavat aikaisemmat kokemuksemme.

– Jos meillä on huonoja kokemuksia aikaisemmasta elämästä – ettemme voi luottaa läheisiin ihmisiin, meillä on turvaton oma tausta tai olemme tulleet kaltoinkohdelluksi – se voi näkyä myös parisuhteessa, Laru sanoo.

Huonot kokemukset lapsuudessa tai aikaisemmissa parisuhteissa voivat heijastua esimerkiksi siihen, kuinka hyvin ihminen pystyy luottamaan toisiin. Huonot elämänkokemukset eivät kuitenkaan tarkoita suoraan, että henkilöllä olisi huono itsetunto.

Hyvä itsetunto auttaa ihmistä tunnistamaan, mistä omat pelot kumpuavat ja ymmärtämään itseään. Silloin ihminen pystyy myös parisuhteessaan sanoittamaan omat tunteensa, tarpeensa ja toiveensa.

luottamus
Hyvä luottamus tarkoittaa molemminpuolista vapautta.

Työstämisen tulisi lähteä liikkeelle vastuunotosta

Larun mukaan hyvälle luottamukselle rakentuvassa parisuhteessa ei ole tarvetta kontrolloinnille tai manipuloinnille.

– Hyvä itseluottamus suhteessa tarkoittaa sitä, ettei tarvitse olla joka paikassa yhdessä, vaan voi antaa toiselle myös vapauksia, Laru toteaa.

Huonon itsetunnon kanssa kamppailevan tulisikin Larun mukaan uskaltautua ottamaan vastuuta ennen kaikkea omasta käytöksestään. Asioita on vaikea korjata ennen kuin tunnistaa omat epävarmuutensa ja pelkonsa sekä niistä kumpuavan haitallisen käytöksen.

Asioiden työstäminen vaatii kuitenkin aikaa. Apua kannattaa myös hakea ammattilaisilta.

Luottamus parisuhteessa on mahdollista korjata – toimivat työkalut löytyvät yhteistyöllä

Koska jokainen pariskunta on erilainen, yleispätevää ohjetta haasteiden selvittämiseen on vaikea antaa. Toimivat työkalut parisuhteen hoitamiseen löytyvät Larun mukaan yhteistyöllä.

– Toisen voi olla vaikea esimerkiksi luottaa kumppaniinsa tilanteissa, joissa toinen tarvitsee enemmän tilaa ja yksinoloa. Tällöin pariskunta voi yhdessä opetella tapoja, joilla viestitetään, että toinen on mielessä, vaikka aikaa ei vietettäisikään koko ajan yhdessä, Laru sanoo.

Kokeile näitä parisuhteen työkaluja:

  • Joskus pariskunta voi kokeilla puhumisen sijasta myös esimerkiksi kirjoittamista, jos asioista puhuminen kasvotusten tuntuu vaikealta. Toiselle voi avata kirjeessä sitä, minkä tyyppisiä haasteita itsellä on ja kertoa omista toiveistaan.
  • Opettele tunnistamaan omat pelkosi ja myös jakamaan ne kumppanillesi. Näin toinen ei jää ihmetyksen varaan, vaan pystyt selittämään hänelle, mistä käytöksessäsi on kyse.
  • Persoonallisuutemme tavoin myös itsetuntemuksemme muovautuu. Myös kumppani pidetään ajan tasalla, millaisia muuttuneita toiveita itsellä on parisuhdetta kohtaan. Keino tähän on kysyä sekä itseltään että kumppaniltaan päivittäin ”Kuinka voit?” Luottamus lujittuu yksinkertaisella kysymyksellä, kunhan kuuntelee vastaukset.
  • Harjoita itsemyötätuntoa. Itsetuntoa ja pelkoja on mahdollista työstää, mutta itseään ei tulisi soimata, jos vaikeiden asioiden käsittely tuntuu aluksi hankalalta.

Lue myös: 

Manipulointi heikentää itsetuntoa – näistä merkeistä tunnistat, että sinua manipuloidaan

Onko itsetuntosi eron jälkeen aivan murskana? Parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow: ”Ero sirpaloi ihmisen minäkuvan”

Mistä tunnistaa, että parisuhteessa on liikaa kontrollointia? Asiantuntija: ”On erittäin tavallista, että kontrolloija tarkoittaa hyvää”

Asiantuntija kertoo, mikä on suomalaisten parisuhteiden isoin pulma – ja listaa 9 tapaa, joilla teet suhteestasi entistä paremman – Kotiliesi.fi

X