Ihmissuhteet

Löytyykö lähipiiristäsi ammattivalittaja? Näillä vinkeillä selviät huomionhakuisen valittajan kanssa

Ammattivalittaja on ihmistyyppi, joka uskoo kaikkien olevan häntä vastaan. Tunteenpurkausten perimmäisenä syynä on usein kuitenkin ammattivalittajan huomionhakuisuus.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Paras tapa suhtautua valittajaan on osoittaa kiinnostusta hänen ongelmaansa kohtaan.

Ammattivalittaja on ihmistyyppi, joka uskoo kaikkien olevan häntä vastaan. Tunteenpurkausten perimmäisenä syynä on usein kuitenkin ammattivalittajan huomionhakuisuus.

Tiedätkö ihmistyypin, joka tuntuu valittavan aina, kun saa siihen mahdollisuuden? Todennäköisesti olet kohdannut ammattivalittajan.

Toimittaja Anna Perho määrittää ammattivalittajan henkilöksi, joka löytää jokaisesta asiasta valittamisen aiheen. Valittajalle hänen omat tarpeensa ovat aina tärkeämpiä kuin muiden. Tästä syystä ammattivalittaja uskoo lähtökohtaisesti aina olevansa oikeutettu tunteenpurkauksiinsa.

Listasimme Anna Perhon Suorat sanat -kirjasta kolme vinkkiä, joiden avulla opit asennoitumaan ammattivalittajan huomionhakuiseen luonteeseen.

1. Anna valittajalle sitä, mitä hän haluaa

Ammattivalittajat pyrkivät saamaan huomiota keinolla millä hyvänsä. Näitä voivat olla Perhon mukaan muun muassa marttyyriksi heittäytyminen, suuttuminen, selittäminen tai passiivis-aggressivisuus.

Ammattivalittaja ei itse yleensä näe käytöksessään mitään vikaa, vaikka hänen ympärillään olevat ihmiset suhtautuvatkin häneen usein kyllästyneesti.

Toimi näin: Kun kohtaat ammattivalittajan, anna valittajalle sitä, mitä hän hakee: huomiota. Kiinnostu valittajan ongelmasta, esitä hänelle kysymyksiä ja tarjoa hänelle apuasi. Todennäköisesti ammattivalittaja lopulta kyllästyy alati käytäviin keskusteluihin.

2. Varo ammattivalittajan hierarkiametodia…

Hierarkiametodi saattaa kuulostaa vieraalta, vaikka se on monelle tuttu tilanne tosielämästä. Hierarkiametodilla tarkoitetaan sitä, että henkilö käyttää omaa asemaansa painostuksen välineenä – silloinkin, kun asemalla ei ole varsinaisesti mitään tekemistä itse asian kanssa.

Perho huomauttaa, että usein juuri ammattivalittajat ovat taitavia hierarkiametodin käyttäjiä. Perinteisesti ajatellaan, että tilanteessa asemaansa hyödyntää se, kenellä on enemmän valtaa, mutta yhtä hyvin manipulointi onnistuu käyttämällä välineenä alempaa statusta. Näissä tilanteissa ammattivalittaja voi vedota esimerkiksi sellaisiin seikkoihin, joilla hän voi osoittaa olevansa selkeästi altavastaajana tilanteessa.

Toimi näin: Koska hierarkiametodia hyödyntävät ammattivalittajat käyttävät statustaan painostuksen välineenä, paras keino suodattaa valittajan sanomisia on erottaa valittajan asema hänen sanojensa sisällöstä. Valittajalle on osoitettava, ettei hänen asemallaan ole mitään tekemistä itse asian kanssa. Aina tämä ei ole helppoa, sillä esimerkiksi korkeamman statuksen omaavan ihmisen sanomisia voi olla vaikea kyseenalaistaa.

3. …tai marttyyrimetodia

Ammattivalittajat hakevat toiminnallaan mahdollisimman paljon huomiota. Joskus huomionhakuisuus saattaa ajaa heidät ammattivalittajasta marttyyrin puolelle. Perhon mukaan marttyyrin ero valittajaan on kuitenkin se, ettei marttyyri välttämättä kerro suoraan, mikä häntä ärsyttää. Sen sijaan marttyyri sortuu syyllistämiseen ja uhriutumiseen, kun ihmiset eivät toimi hänen mielensä mukaan.

Toimi näin: Kun marttyyri uhriutuu tai suurentelee sanojasi, älä pehmennä omaa kantaasi. Toista sen sijaan marttyyrin väittämät asiat kysyvästi ääneen. Erota marttyyrin syytökset ja oletukset itse asiasta. Muista, että sinä et ole syy marttyyrin kärsimykseen.

Lähde: Anna Perhon Suorat sanat -kirja 

Lue myös: 

Näistä 10 merkistä tunnistat parisuhdemarttyyrin

Tunnistatko herruustekniikat? Vääränlainen vallankäyttö pyrkii alentamaan ja nöyryyttämään

X