Ihmissuhteet

Milloin uusi kumppani kannattaa esitellä lapsille tai eksälle? Kysyimme asiantuntijalta

Uuden kumppanin esittely on jännittävä hetki. Lähipiirin reaktiot uutta kumppania kohtaan voivat pelottaa. Kysyimme asiantuntijalta, milloin on oikea aika esitellä uusi kumppani lähipiirille.

Teksti:
Janna Nousiainen
Kuvat:
Istock

Uuden kumppanin esittely lähipiirille voi olla jännittävää, eikä sille ole asiantuntijan mukaan yhtä tiettyä oikeaa ajankohtaa.

Uuden kumppanin esittely on jännittävä hetki. Lähipiirin reaktiot uutta kumppania kohtaan voivat pelottaa. Kysyimme asiantuntijalta, milloin on oikea aika esitellä uusi kumppani lähipiirille.

Uuden kumppanin esittely lähipiirille voi olla jännittävää. Se on hetki, joka tulee lähes jokaisessa suhteessa matkan varrella eteen. Moni pohtii, milloin on oikea aika ja hetki uuden kumppanin esittelylle. Siihen ei kuitenkaan löydy yksiselitteisesti oikeaa vastausta, vaan se riippuu täysin omista ja kumppanin haluista.

– Esittely kannattaa tehdä juuri silloin, kun itsestä tuntuu hyvälle. Pariskunnan tulee päättää yhdessä, että he ovat valmiita ottamaan sen askeleen ja kertomaan parisuhteestaan tärkeille ihmisille, Terveystalon psykoterapeutti Piritta Pitkänen sanoo.

Perinteisen kaavan mukaan uuden kumppanin esittely perheelle on tietynlainen seuraava askel suhteelle, mutta siitä ei kannata ottaa paineita. Riippuu paljon myös perheen tavoista, miten uuden kumppanin esittelyyn suhtaudutaan. Joillekin kynnys esittelyyn voi olla pieni, kun taas toisille se voi olla iso ja merkittävä virstanpylväs. Joskus uuden kumppanin esittelemistä voi epäröidä pitkäänkin.

– Jos on epävarmoja tunteita, kannattaa keskustella kumppanin kanssa ja peilailla, mistä epävarmuus saattaa johtua, Pitkänen neuvoo.

Kenelle uudesta kumppanista kuuluu kertoa?

Jokaisella ihmisellä on iästä riippuen enemmän tai vähemmän historiaa, myös parisuhderintamalla. Kuuluuko entiselle kumppanille kertoa uudesta suhteesta? Tilanteeseen vaikuttaa paljon se, minkälaiset välit ovat entisen kumppanin kanssa.

– Riippuu onko suhde entiseen avoin ja yhteistyöpohjainen, vai elääkö kumpikin vahvasti omaa toisistaan riippumatonta elämää. Tässä malleja on niin monta kuin on parisuhdettakin.

Nainen, mies ja lapsi nauraa. Avoin ja rehellinen keskustelu on asiantuntijan mukaan tärkeää, etenkin jos uuden kumppanin esittely -tilanne pitää sisällään myös lapsia.
Avoin ja rehellinen keskustelu on asiantuntijan mukaan tärkeää, etenkin jos tilanteeseen kuuluu lapsia.

Tilanteeseen vaikuttaa myös se, jos on lapsia entisestä suhteesta. Lasten kanssa tilanteessa tulee olla hienovarainen, ja lasten kanssa tulee pyrkiä keskustelemaan uudesta muuttuneesta tilanteesta avoimesti.

– On tärkeää huomioida lapset, kun heidän elämäänsä tuodaan uusi ihminen, Pitkänen sanoo.

Uuden kumppanin esittely lapsille kannattaa järjestää niin, että lapsille annetaan ensin mahdollisuus kysyä ja puhua tunteistaan vanhemman kanssa. Sen jälkeen uuden kumppanin voi esitellä lapsille turvallisessa arkisessa tilanteessa.

Lue myös: Milloin ja miten lapset kannattaa esitellä uudelle kumppanille eron jälkeen? Asiantuntija kertoo

Uuden kumppanin esittely voi jännittää

Lähipiirin suhtautuminen uuteen suhteeseen voi jännittää.

– Jokainen meistä kuitenkin kaipaa pohjimmiltaan hyväksyntää omille valinnoillemme. Hyväksyvätkö läheiseni uuden kumppanin? Saammeko suhde toimivaksi myös, kun siihen tulee muita perheenjäseniä osalliseksi?

Ystäväpiiri voi myös olla entisen kumppanin kanssa yhteinen. Uusi muuttunut tilanne saattaakin olla ystäväpiirille hankala.

– Jokaisella on kuitenkin oikeus omaa elämää koskeviin päätöksiin ja onnellisuuteen, Pitkänen muistuttaa.

Ystäville on tärkeää sanoa, että heidän ei tarvitse valita puolia eikä ystävyyden tarvitse loppua, vaikka edellinen parisuhde päättyikin. Vastahakoisen ystävän kanssa kannattaa pyrkiä keskustelemaan avoimesti: Onko hänellä jotakin uutta suhdetta vastaan? Luoko se hänelle uhkakuvia tai epäoikeudenmukaisuuden tunnetta? Mistä negatiivinen suhtautuminen johtuu?

Mitä jos kumppani on eri mieltä sopivasta ajankohdasta? 

Ei siis ole yhtä tiettyä oikeaa ajankohtaa, milloin uusi kumppani tulisi esitellä. Kumppanin kanssa voi kuitenkin olla eri mieltä siitä, milloin aika olisi sopiva. Toisen halutessa edetä nopeammin, on tärkeää löytää avoin keskusteluyhteys ongelman ratkaisussa.

– Parisuhteissa voimme  olla monessa asiassa eri rytmeissä. Olemmehan luonteeltammekin erilaisia asioiden etenemisen ja kaikenlaisen tekemisen suhteen.

Uuden kumppanin esittely voi myös pelottaa. Pitkänen kehottaa keskustelemaan siitä, mitä pelkoja ja esteitä toisella mahdollisesti on. Mahdolliset uhkakuvat voivat keskustelun myötä osoittautua turhiksi, ja pariskunta voi yhdessä löytää hyvän kompromissin ja puolitien.

– Tämä on hyvä koetinkivi kompromissien tekemiseen, joita parisuhteessa väistämättä tulee eteen.

X