Julkkikset

Aiemmissa parisuhteissa auto oli Maria Lundille keino häipyä riitatilanteista: ”Jussin avulla olen oppinut kommunikoimaan”

Laulaja ja näyttelijä Maria Lund, 40, oli parisuhteessa pitkään konflikteja välttelevä myötäilijä. Uudessa avioliitossa hän tuntee vihdoinkin, että puoliso on hänen puolellaan.

Teksti:
Minna Juti
Kuvat:
Liisa Valonen, Maria Lundin kotialbumi

Keväällä 40 vuotta täyttänyt Maria Lund ei sure vanhenemista. Hän on lakannut värjäämästä hiuksiaan, koska ensimmäiset harmaat ovat kivoja.

Laulaja ja näyttelijä Maria Lund, 40, oli parisuhteessa pitkään konflikteja välttelevä myötäilijä. Uudessa avioliitossa hän tuntee vihdoinkin, että puoliso on hänen puolellaan.

Olisin voinut selviytyä paremminkin, mutta tässä nyt ollaan, Maria Lund sanoo.

Hän näyttää aivan teinitytöltä istuessaan meikittömänä kahvimuki kädessään siniharmaan omakotitalon keittiössä Porvoossa. Pöydällä on tarjolla Marian juuri leipoma, herkullinen mustikkatorttu. Pöydän alla tuhisee sekarotuinen paimenkoira, Sissi, ja keittiössä pyörähtää mouruamassa myös suurisilmäinen Tikru-kissa. Eläimet ovat oleellinen osa kolme vuotta sitten muodostettua uusperhettä. Sissi tuli Porvooseen Marian ja hänen kahden lapsensa mukana. Tikru oli Marian aviomiehen Jussi Tirrosen ja hänen poikansa kissa.

Juuri nyt uusperheen äitinä Maria sanoo olevansa hyvin onnellinen. Puhuessaan selviytymisestään hän viittaa aikaan kohta parikymmentä vuotta sitten, kun hän menetti vanhempansa. Tuolloin ammattiavun hakeminen surutyöhön ja erilaiset terapiamuodot eivät olleet niin itsestään selviä vaihtoehtoja kuin nykyisin. Marialle ei tullut mieleenkään hakea keskusteluapua, vaikka vanhempien kuolema ja yksin jääminen olivat hänelle ”kamala sokki”.

Mutta jatketaan menneistä tuonnempana ja palataan vielä kesäpäivään Porvoossa. Maria on viettänyt poikkeuksellista kesää, sillä ensimmäisen kerran 15 vuoteen hän ei ole ollut mukana missään kesäteatterissa. Aikaisempina vuosina hän on pakannut lapset matkaansa ja asettunut kesäteatteripaikkakunnalle jonnekin päin Suomea.

– Se on ollut aina hyvin sitovaa.

Tänä kesänä hän on nauttinut vapaudesta ja muun muassa veneillyt ja mökkeillyt miehensä kanssa kahden. Lasten palattua kotiin toisen vanhempansa luota koko perhe on elänyt rennosti.

– Viihdymme hyvin yhdessä ja nautimme arkisista asioista. Pyöräilemme ja lenkitämme elukoita. Välillä lähdemme käymään koko porukka vaikka Tokmannilla. En pelkää, että lapsilla olisi kaupassa tylsää. Roudaan heitä mukanani, jotta he oppivat olemaan eri paikoissa.

– Pelkäsin huonoa karmaa, kun poikani syntyi tasan vuosi isäni kuoleman jälkeen. Myöhemmin olen ymmärtänyt, että näin ympyrä sulkeutui, lapsistaan onnellinen Maria sanoo.
– Pelkäsin huonoa karmaa, kun poikani syntyi tasan vuosi isäni kuoleman jälkeen. Myöhemmin olen ymmärtänyt, että näin ympyrä sulkeutui, lapsistaan onnellinen Maria sanoo.

Marian esikoinen Jyri on 12-vuotias ja tytär Lara kahdeksan. Jussin poika Kalle on 16.

– Pojat pärjäävät kotona jo hyvin kahdestaan, mutta nuorimpia en uskalla jättää keskenään kuin korkeintaan puoleksi tunniksi. He ovat sen verran yllytyshulluja, että kohta jo kilpailisivat, kumpi uskaltaa kiivetä katolle ja hypätä alas, Maria sanoo.

Rento loma on tuntunut mukavalta myös hieman poikkeuksellisen kevään jälkeen. Toukokuun alussa Maria täytti 40 vuotta ja kommentoi tuntojaan Instagramissa sanoin ”sopivan hullu ja riittävän kypsä”. Saman kuun päätteeksi hänestä leivottiin television Tähdet, tähdet -musiikkiohjelman voittaja.

– Perhe oli minusta hyvin ylpeä, ja se oli minulle kaikkein tärkeintä.

Näin saat käyttöösi kaikki upeat edut

Annan tilaaja pääsee käsiksi kaikkiin klubietuihin.

Tilaaja: Kirjaudu tai luo tili tästä.

Kirjaudu

Mikäli et ole vielä tilaaja, tilaa Anna tästä.

Tilaa

Pulmatilanteissa ole yhteydessä asiakaspalveluun.

X