– Sukupuoli ei välttämättä ole se, johon synnytään.
Julkkikset

”Ekkös sää ny ihan mies oo?” saattaa seurakuntalainen kysyä kirkkoherra Harri Henttiseltä

Maskuliininen nimike kirkkoherra on aina tuntunut vieraalta Harri Henttisestä. Hän omaksuikin ilahtuneena erään lapsen antaman tittelin Kirkko-Harri. – Sukupuoli ei välttämättä ole se, johon synnytään.
Teksti: Annan toimitus Kuvat: Sara Pihlaja

Vesilahden kirkko on suosittu turistikohde. Oli aika, jolloin kirkkosalin värikkäät seinämaalaukset koettiin liian aistillisiksi, jopa synnillisiksi, ja ne vedettiin peittoon harmaalla. Muutama vuosikymmen sitten sali palautettiin entiseen loistoonsa.

Samoihin aikoihin Vesilahdelle saapui Harri Henttinen, josta on myös muodostunut eräänlainen nähtävyys. Nytkin penkeillä istuu bussilastillinen Ikaalisten seurakunnan Saunaäijiä kuuntelemassa hänen tarinointiaan.

Yksi Harrin lempibiiseistä on aina ollut Leevi and the Leavingsin Poika nimeltä Päivi. Hänellekin oli pitkään epäselvää, ollako Romeo vai Julia.

Pienenä hän tunsi olevansa tyttö nimeltä Harri – tai Harriet. Oikeastaan sukupuolta ei tarvinnut pohtia lainkaan, hän oli vain lapsi.

Vuotta nuoremman siskon Tiina-Liisan kanssa leikittiin nukeilla ja äidin vaatteilla. Mitäs tytöt, sisaruksille sanottiin usein.

Itseen tutustuminen alkoi parikymppisenä mallikoulussa. Siellä Harri katseli ensi kertaa itseään videolta. Ai kamala, miten pitkät kintut ja kumma ääni, hän ajatteli.

Mutta pian arka ja epävarma nuorukainen alkoi huomata myös hyviä puoliaan. Kurssilla hän näki myös, että miehetkin voivat meikata.

Sittemmin on alettu puhua sukupuolten moninaisuudesta ja oudoilta ja erikoisilta tuntuneet asiat ovat saaneet nimen. Ny­kyään Harri määrittelee itsensä androgyyniksi.

Etenkin iäkkäämmälle väelle se saattaa olla vieras käsite: ”Ekkös sää ny ihan mies oo?” Mutta Harri ei koe olevansa mies tai nainen, hän on ihminen.

Siksi maskuliininen nimike kirkkoherra on aina tuntunut vieraalle. Hän omaksuikin ilahtuneena erään lapsen antaman tittelin Kirkko-Harri.

– Sukupuoli ei välttämättä ole se, johon synnytään. Siihen kasvetaan, hän huomauttaa.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Miia Siistonen. Jutussa Harri Henttinen kertoo muun muassa siitä, miksei ole koskaan seurustellut. Sekä kilpikonnastaan Matteuksesta. Lue koko juttu Annasta 46/2022 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X