Beyoncé kultasateen keskellä.
”Valtaa ei anneta. Se on otettava”, Beyoncé tietää. Hänen nykyisen omaisuutensa arvioidaan olevan noin 400 miljoonaa dollaria.
Julkkikset

Beyoncé on kunnianhimon kuningatar – näin tähden satumainen menestys on rakennettu

Megatähti Beyoncé Knowles on yksi maailman menestyneimmistä laulajista. Työnsä kautta hän taistelee naisten ja tummaihoisten oikeuksien puolesta. Yksityiselämässä häntä ovat koetelleet keskenmenot ja pettämiskohu. Ne hän lopulta käänsi voimavarakseen.
Teksti: Rosanna Marila Kuvat: MVphotos ja Getty Images

Voiko tuo olla meidän tyttäremme? Mutta hänhän on ujo ja hiljainen! Tina ja Mathew Knowles ovat pyörällä päästään seuratessaan seitsemänvuotiaan­ Beyoncé-tyttärensä esiintymistä laulukilpailussa. Tämä laulaa John Lennonin Imagine -kappaletta sellaisella tunteenpalolla, että samaan kilpailuun osallistuneet 16-vuotiaat jäävät taitoineen kauas taakse.

Tuosta hetkestä eteenpäin Beyoncén uratarina on ollut nousukiitoa. Viimeisimpänä saavutuksenaan 39-vuotias laulaja pokkasi tämän vuoden Grammy-gaalassa neljä palkintoa. Samalla hänestä tuli eniten Grammyja koskaan voittanut laulaja yhteensä 28 palkinnollaan.

Beyoncé mustassa asussa hiukset avoinna.

”Uskon, että suuri taide syntyy siitä, että on johdonmukainen ja ahkera ja yhdistää sen kaiken ­visioon”, Beyoncé on sanonut. Tämän vuoden Grammy-gaalassa Beyoncé palkittiin neljällä pystillä.

Beyoncén satumainen menestys on kovan työn tulosta. Tähti kertoo olevansa todella, todella kunnianhimoinen. Jo lapsena hän harjoitteli tuntikausia laulamista ja tanssiliikkeitä peilin edessä ja lopetti vasta, kun sai ne tismalleen kohdilleen.

Samaa mentaliteettia hän noudattaa edelleen. Beyoncé on kertonut hiovansa rasittavuuteen asti työnsä jokaista yksityiskohtaa, oli kyse sitten uuden albumin kirjoittamisesta, musiikkivideon kuvauksista tai vaatemalliston suunnittelusta.

– Jos olet syntynyt tiettyjä asioita varten ja ne ovat sydämessäsi, mikset tekisi niitä niin paljon kuin mahdollista? Beyoncé on sanonut.

Beyoncé oli jo 15-vuotiaana koko maailman tuntema nimi

Koko maailman tuntemaksi nimeksi Beyoncé nousi jo 15-vuotiaana Destiny’s Child -bändinsä kautta. R&B-musiikkityyliä edustavaan tyttöbändiin kuului alun perin neljä jäsentä, mutta menestyksen myötä bändi riitautui.

Destiny’s Child -bändi

Destiny’s Child oli yksi maailman menestyneimmistä R&B-bändeistä. Beyoncé (kesk.), Kelly Rowland (oik.) ja Michelle Williams ovat läheisiä edelleen.

Kaksi alkuperäisjäsentä syytti bändin managerina toimivaa Beyoncén isää tyttärensä ja tämän serkun Kelly Rowlandin suosimisesta. Kaksi uutta jäsentä tuli tilalle, mutta heistäkin toinen lähti. Lopulliseen trioon kuuluivat Beyoncé, Kelly ja Michelle Williams.

Destiny’s Childin jäsenongelmat huvittivat julkisuudessa ja koomikot väänsivät aiheesta vitsiä. Bändiä verrattiin Selviytyjät-ohjelmaan, jossa yksi heimon jäsen äänestettiin kerran viikossa ulos ohjelmasta. Siitä sisuuntuneena Beyoncé kirjoitti superhitiksi nousseen Survivor-kappaleen.

Yhteensä Destiny’s Child on myynyt yli 60 miljoonaa albumia. Mutta se ei Beyoncélle riittänyt. Hän halusi menestyä myös sooloartistina, vaikka moni kysyi häneltä, eikö hän ollut jo saavuttanut kaiken.

– Äitini istutti minuun idean siitä, että luovuus on hyppy tuntemattomaan – omille peloilleen pitää kertoa, etteivät ne ole tervetulleita sinne, minne olet menossa, Beyoncé on perustellut.

Vaikka Destiny’s Child lopetti virallisesti vuonna 2005, Beyoncé on edelleen läheinen Kellyn ja Michellen kanssa. Kun Kelly synnytti hiljattain toisen lapsensa, Beyoncé oli paikalla jopa synnytyssalissa, tosin virtuaalisesti. Kolmikko onkin kertonut pitävänsä ystävyyttään vielä suuremmassa arvossa kuin bändinsä saavutuksia.

 Parisuhdekriisistä musiikkia

Beyoncé oli 18-vuotias, kun hän ensimmäistä kertaa tapasi tulevan aviomiehensä, itseään 12 vuotta vanhemman räppärin Jay Z:n eli Shawn Carterin. Parin istumapaikat lentokoneessa olivat sattumalta vierekkäin.

Jay Z oli ja on edelleen yksi Yhdysvaltojen menestyneimmistä räppäreistä. Pari päätyi tekemään yhdessä myös musiikkia. Yhteisen superhitin Crazy In Loven myötä heistä tuli musiikkimaailman kuninkaalliset.

Beyoncé ja Jay Z käsi kädessä.

Beyoncé ja Jay Z ovat käyneet läpi myrskyisiä aikoja parisuhteessaan Jay Z:n petettyä Beyoncéa, mutta nykyään parin onni kukoistaa. ”Kuolin ja synnyin uudestaan parisuhteessani”, Beyoncé on kuvaillut.

Mutta Beyoncén ja Jay Z:n rakkaustarinaan kuuluu myös säröjä. Vuoden 2015 paikkeilla heidän suhteensa ajautui kriisiin. Syyksi selvisi myöhemmin, että Jay Z oli pettänyt vaimoaan.

Beyoncé on antanut musiikin puhua puolestaan pettämiseen liittyen. Hän purki tuskansa luovuuteen ja julkaisi valtavasti ylistystä keränneen Lemonade-albumin. Sen kappaleista välittyy raivo, viha, pelko, epätoivo – mutta lopulta myös anteeksianto ja henkinen kasvu.

Albumi sisälsi myös tunnin mittaisen elokuvan. Vaikka kappaleissa korostuivat petetyksi tulemiseen liittyvät tuntemukset, elokuvassa Beyoncé otti vahvasti kantaa rotukysymyksiin. Erityisesti hän nosti esiin tummaihoisten naisten kokemuksia syrjinnästä.

Palaute oli riemukasta ja mykistävää: afroamerikkalaiset naiset eivät voineet oikein uskoakaan, että näin korkean profiilin esiintyjä teki taidetta, joka oli suunnattu ennen kaikkea heille. Albumista tuli vuoden 2016 myydyin.

Silti Beyoncé ei voittanut Lemonadesta vuoden albumin Grammy-palkintoa. Palkinnon vei Adele, joka käytti puheensa Beyoncén ”monumentaalisen” albumin ylistämiseen. Adele jopa rikkoi Grammynsa kahtia antaakseen toisen osan siitä Beyoncélle.

Myös Beyoncé tasapainoilee perheen ja uran välillä

Nykyään Beyoncélla ja Jay Z:llä on kolme lasta, yhdeksänvuotias Blue Ivy sekä nelivuotiaat kaksoset Rumi ja Sir. Äitiydestä Beyoncé on puhunut julkisuudessa lempeästi. Helppoa kolmen lapsen kasvattaminen ja megauran luominen ei silti ole ollut.

Beyoncé tyttärensä Blue Ivyn kanssa.

Beyoncélla on kolme lasta. Yhdeksänvuotias esikoinen Blue Ivy on hänkin voittanut jo ensimmäisen Grammynsa osallistuttuaan äitinsä Brown Skin Girl -kappaleeseen ja sen musiikkivideoon.

– Stressaavinta minulle on tasapainottaa työni ja muu elämäni. Haluan olla läsnä lapsilleni – viedä Bluen kouluun ja Rumin ja Sirin omiin aktiviteetteihinsa, järjestää kahdenkeskistä aikaa aviomieheni kanssa ja olla kotona päivällisaikaan – ja pyörittää samaan aikaan omaa yritystä. Se on haastavaa. Mutta sitä se kai on jokaisella töitä tekevällä äidillä.

Beyoncé on myös paljastanut saaneensa useampia keskenmenoja. Vaikeuksien vuoksi hän alkoi etsiä syvempiä merkityksiä elämäänsä. Ne opettivat häntä lopulta ”olemaan ensin äiti itselleen ja vasta sitten toisille”.

– Tuska ja menetys ovat itse asiassa lahja. Kun sain Bluen, pyrkimykseni ja tavoitteeni syvenivät entisestään. Ykkösenä oleminen ei ollut enää prioriteettini. Todellinen voittoni on luoda taiteellani perintö, joka elää kauan minun jälkeeni.

Äitiyden inspiroimana Beyoncé päätti tehdä entistä enemmän töitä tasa-arvon eteen, koska haluaa lastensa kasvavan entistä paremmassa maailmassa. Beyoncé alkoi hyödyntää omaa asemaansa auttaakseen sekä naisia että tummaihoisia ammattilaisia etenemään urallaan.

Tarvetta on: Beyoncén vuonna 2018 Vogueen kuvannut 23-vuotias Tyler ­Mitchell oli ensimmäinen Voguen kannen koskaan kuvannut tummaihoinen valokuvaaja.

Beyoncén halu hallita omaa julkisuuskuvaansa on toisaalta aiheuttanut myös nurinaa. Häntä on arvosteltu siitä, että hän vaatii määräämisvallan sekä ku­vauksista että haastatteluista kokonaan itselleen. Näemmekö siis lopulta koskaan ’oikeaa’ Beyoncéa vai onko kaikki vain tarkkaan hallitun julkisuuskuvan rakentamista?

Beyoncé on myös näyttelijä, ohjaaja ja vaatesuunnittelija

Beyoncén ura ulottuu myös laajalle musiikin ulkopuolelle. Hän on näytellyt useissa elokuvissa, muun muassa Austin Powersissa, Dreamgirlsissä ja Nalan äänenä vuoden 2019 Leijonakuningas-elokuvassa.

Beyoncé valkoisessa mekossa.

Tyylikuningattarien aatelia. Beyoncé häikäisee niin punaisilla matoilla kuin esiintyessään loppuunmyydyillä stadionkiertueillaan. Kuva vuodelta 2015.

Beyoncé uhosi aikanaan aikovansa voittaa Oscar-palkinnon ennen kuin hän täyttää kolmekymmentä, mutta niin ei lopulta käynyt.

Beyoncé tunnetaan myös menestyvänä vaatesuunnittelijana. Hänellä on Adidaksen kanssa yhteinen Ivy Park -mallisto, joka yhdistelee urheiluvaatetyyliä moderneihin leikkauksiin ja kirkkaisiin väreihin. Ja mitä Beyoncé ikinä vain päättääkin pukea päälleen, siitä tulee tyyli, jota kopioidaan.

Beyoncé on myös erittäin taitava ja ahkera tanssija. Hänen lavashow’nsa ovat spektaakkelimaisia näytöksiä, joissa on nähty parhaimmillaan satoja tanssijoita. Esityksiään varten hän myös treenaa järjettömät määrät.

Beyoncé mustavalkoisessa esiintymisasussa, mikrofoni kädessään ja aurinkolasit nenällään niin, että hänen silmänsä näkyvät.

Tanssia Beyoncé treenaa jopa yhdeksän tuntia päivässä. Kuva vuodelta 2018, jolloin hän esiintyi Nelson Mandelan kunniaksi järjestetyillä festivaaleilla.

Beyoncén päivästä yhdeksän tuntia saattaa kulua tanssitreeneissä, korkkarit jalassa. Tanssitreenien lisäksi hänen päiviinsä kuuluu sekoitus intervallitreenejä, jalkatreenejä sekä intensiivisiä core- ja ylävartaloliikkeitä. Lisäksi hänellä on tarkka ja laskelmoitu, ammattilaisten ohjaama ruokavalio ja -rytmi.

Korona-aika pysäytti

Korona-aika on opettanut silti jopa kunnianhimon kuningatarta arvostamaan lepoa. Beyoncé oli vielä alaikäinen musiikkiuraansa aloitellessaan ja on työskennellyt julkisuudessa väsymättä 15-vuotiaasta asti. Pian sen jälkeen, kun hän julkaisi kiitellyn Lemonade-albumin ja esiintyi maailmankiertueella, hän synnytti kaksoset, esiintyi Coachella-festivaaleilla, ohjasi Homecoming-dokumentin, aloitti uuden maailmankiertueen ja julkaisi uuden albumin. Kaikki tuo neljässä vuodessa ilman pidempiä taukoja.

Beyoncé esiintyy Dreamgirls-leffassa.

Beyoncé on näytellyt useissa elokuvissa. Tässä hän esiintyy Dreamgirls-leffassa, joka on vuodelta 2006. Mukana olivat myös Jennifer Hudson (vas.) ja Anika Noni Rose.

Nyt korona-aikana hän on viettänyt ensimmäistä kertaa kunnolla myös vapaa-aikaa yhdessä perheensä kanssa.

– Olen oppinut, että ääneni on selkeäm­pi, kun olen paikoillani. Rakastan aikaa perheeni kanssa, ja uusi tavoitteeni on hidastaa ja irrottautua stressaavista asioista. Nyt olen päättänyt antaa itselleni luvan keskittyä omaan ilooni, Beyoncé kertoi vuodenvaihteessa Voguelle.

Se, tarkoittaako tuo ilo tulevaisuudessa uutta albumia, jää nähtäväksi. Beyoncén ei nimittäin ole vuosikausiin tarvinnut enää etukäteen markkinoida omia albumeitaan. Yleensä hän julkaisee ne ilman minkäänlaista ennakkovaroitusta – ja saa samalla koko maailman kohisemaan niistä. Mestari mikä mestari.

Lähteet: Beyoncé – Running the World -kirja (2014), Independent, Guardian, Marie Claire, People, Vogue.

.
X