Julkkikset

Esikoisensa saanut Helmi-Leena Nummela yllättyi äitiyteen yhä kohdistuvista paineista: ”Äitimyytti elää ja voi hyvin”

Näyttelijä Helmi-Leena Nummela kertoo itsekin kokeneensa ihmeellisiä suorituspaineita, joiden vuoksi hän jättänyt esimerkiksi kertomatta, kuinka paljon hän on tehnyt vauvan syntymän jälkeen töitä.

Teksti:
Johanna Yrjölä
Kuvat:
Paula Kukkonen

– Tuntuu, että olen löytänyt hyvän rytmin töiden ja muun elämän välille, Helmi-Leena Nummela kertoo.

Näyttelijä Helmi-Leena Nummela kertoo itsekin kokeneensa ihmeellisiä suorituspaineita, joiden vuoksi hän jättänyt esimerkiksi kertomatta, kuinka paljon hän on tehnyt vauvan syntymän jälkeen töitä.

Näyttelijä Helmi-Leena Nummela on kuvannut viime ajat Syke-sarjan 10. kautta. Alun perin Helmi-Leenan piti käydä Sykkeessä vain muutaman päivän keikalla, mutta nyt hän on näytellyt sarjassa jo puolentoista vuoden ajan huoletonta bilehile Jannicaa.

– Roolini on kasvanut ja syventynyt asteittain. Tunnistan Jannicassa joitain piirteitä itsestänikin, sillä minäkin rakastan sosiaalisia tilanteita, ja olen juhlinut ja mennyt nuorempana paljon.

Sykkeen lisäksi Helmi-Leena valmistautuu parhaillaan päärooliin Turun Kaupunginteatterin Kullervo-näytelmässä.

Suurin osa Helmi-Leenan ajasta kuluu silti kotona hänen ja näyttelijä-muusikko Roope Salmisen vuosi sitten syntyneen esikoisen kanssa.

– Tuntuu, että olen löytänyt hyvän rytmin töiden ja muun elämän välille. Palasin äitiyslomalta töihin, kun vauva oli vielä pieni, mikä saattaa kuulostaa rajulta. Näyttelijän työ on kuitenkaan harvoin kahdeksasta neljään työtä, ja vauvan voi ottaa usein mukaan kuvauksiin. Minulle jää paljon aikaa myös hänen kanssaan, Helmi-Leena kertoo Syke-sarjan etäpressissä.

”Vuoteni on ollut mullistava”

Yllätyksenä Helmi-Leenalle on tullut se, miten paljon vanhentuneita käsityksiä ja odotuksia äitiyteen usein liitetään. Toisinaan hän on saanut niistä itsensäkin kiinni.

– Äitien odotetaan usein olevan tietynlaisia, mikä ilmenee puolihuolimattomina sutkautuksina. Äitimyytti elää ja voi hyvin. Olen itsekin kokenut välillä ihmeellisiä suorituspaineita ja jättänyt sanomatta, miten paljon olen tehnyt vauvan syntymän jälkeen töitä tai että olen ottanut omaa aikaa käymällä lenkillä tai uimassa. Samalla tietysti tiedän, että lapsellamme on kaksi vanhempaa, ja hän voi tosi hyvin.

Ajoittaisista paineista huolimatta Helmi-Leena on joka päivä kiitollinen äitiydestä.

– Äitiys on tuntunut tajunnanräjäyttävältä, ja vuoteni on ollut hyvin mullistava. Olen edelleen päivittäin valtavan kiitollinen ja ihmeissäni, että elämääni on tullut tällainen pieni ihminen. Samalla tunnen tietysti kovaa huolta ja mietin, miten ikinä voin suojella häntä tarpeeksi.

X