Julkkikset

Inka Kallénin matka Kotikadun Mirjasta uran rohkeimpaan rooliin: ”Voin itse valita, miten reagoin häpeään vaikka suuseksissä”

Inka Kallén haluaa mennä päin seksuaalisuuteen liittyviä häpeän tunteita. Naisen seksuaalisesta voimasta kertoo myös hänen uusin elokuvansa.

Teksti:
Riikka Heinonen
Kuvat:
Sampo Korhonen

Inka Kallén täytti viime vuonna 40 vuotta.

Inka Kallén haluaa mennä päin seksuaalisuuteen liittyviä häpeän tunteita. Naisen seksuaalisesta voimasta kertoo myös hänen uusin elokuvansa.

Odotus on ollut pitkä. Näyttelijä Inka Kallén, 40, tähdittää käsikirjoittamaansa Odotus-elokuvaa, jonka ensi-iltaa on koronan vuoksi siirretty monta kertaa. Vihdoin ollaan kuitenkin tässä: Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevassa Relove-kahvilassa juttelemassa elokuvasta, joka saa ensi-iltansa huhtikuun alussa.

Keskustan vilinässä Inka piipahtaa niin harvoin kuin mahdollista, Tuusulan-kodin rauhassa on hyvä olla.

Inka on ikionnellinen päästessään viimein kertomaan elokuvasta. Onhan kyseessä hänen ensimmäinen pitkän elokuvan käsikirjoituksensa, ja hän tekee elokuvassa myös uransa rohkeimman pääroolin.

Elokuvan ohjaaja ja toinen käsikirjoittaja on Aku Louhimies, jonka kanssa työskentelemisestä Inka haaveili pitkään. He olivat jo vuosia aiemmin tehneet yhteistyötä Kotikatu-sarjassa, jossa Inka näytteli Mirja Mäkimaan roolissa Louhimiehen ohjauksessa. Inka ehdotti Akulle yhteisen elokuvan tekemistä. Käsikirjoituksen puut­tuessa he päättivät kirjoittaa tarinan yhdessä.

Inka Kallén ei jäänyt miettimään, mitä hänen näyttelijätoverinsa ajattelevat siitä, että hän halusi työskennellä kohutun ja kyseenalaistetun ohjaajan kanssa.

– Akussa on ohjaajana pelottomuutta ja rohkeutta, jota tarvitsin näyttelijänä. On harvinaista tänä päivänä, että ohjaaja todella uskaltaa ohjata näyttelijää. Kaipasin muutosta tapaani näytellä ja entistä rehellisempää läsnäoloa itseltäni. Koen olevani isossa käännekohdassa elämässäni. En tiedä, mitä se tarkoittaa, mutta tunnen sen sisälläni.

”Elokuvissa nähdään harvoin naisen seksuaalista voimaa ja halua.”

Seilin saarella loppukesällä 2020 kuvatun elokuvan päähenkilö Elli elää rauhallista elämää saaristossa puolisonsa kanssa. Seesteisen pinnan alla hän kipuilee suurten kysymysten äärellä. Raukea saaristolaisidylli alkaa järkkyä, kun saarelle saapuu pariskunnan nuoruudenystävä Olavi.

Inka Kallén halusi nostaa tarinassa esiin vapauden, seksuaalisuuden, hyväksynnän, anteeksiannon ja itselleen rehellisenä olemisen teemoja, jotka ovat hänelle henkilökohtaisesti tärkeitä.

– Elokuvissa nähdään harvoin naisen seksuaalista voimaa ja halua. Olen halunnut tuoda sen näkyville paljaana, koska seksuaalisuus on kaunis ja luonnollinen osa ihmisyyttämme.

Rehellisyys itseä kohtaan on elokuvan keskeisin teema, jota tarkastellaan esimerkiksi seksuaalisuuden kautta.

– Omassa elämässäni olen mennyt rohkeasti päin seksuaa­lisuuteen liittyviä häpeän tunteitani. Voin itse valita, miten reagoin häpeään esimerkiksi tilanteessa, jossa mies antaa minulle suuseksiä, jolloin mietin miltä maistun, haisen tai kuulostan. Noiden ajatusten voi antaa olla esteenä tai sitten häpeää ja pelkoa kohti voi rohkeasti mennä ja vain antautua.

Lue myös: Esikoislapsensa saanut Sofia Oksanen: ”Aku ei halua neuvoa minua liikaa”

Inka Kallén: Yksinolo on voimavara

Yhtä tärkeää on ollut se, että päästää irti odotuksista. Viime vuonna 40 vuotta täyttänyt näyttelijä on asunut koko aikuisikänsä yksin.

– Toivon, että minulla voisi olla lapsia. Ajatus äitiydestä on tuntunut aina luonnolliselta ja itsestään selvältä. Tuon toiveen toteutuminen ei kuitenkaan ole minun käsissäni. Tiedostan kyllä oman ikäni, mutta suhtaudun asiaan siitä huolimatta pakottomasti. Minulle on tärkeää päästää irti kaikenlaisista odotuksista, koska ne vangitsevat ja tuottavat vain pahaa oloa. Haluan rakentaa elämäni niistä palikoista, jotka minulla nyt on. Kun asiat eivät mene niin kuin itse toivoisin, kaikkein eniten auttaa, että hyväksyn tilanteen sellaisena kuin se on enkä taistele vastaan.

Inka Kallén elää kaksin koiransa kanssa. Hän ei koskaan tunne itseään yksinäiseksi.

– Vietän suurimman osan ajasta yksin, koska tarvitsen oman tilani. Yksinolo on suuri voimavara. Uskon, että osaisin silti jakaa elämäni myös toisen ihmisen kanssa. Se tuntuu yhtä luonnolliselta ajatukselta kuin yksin oleminen.

Kotiliesi.fi: Inka Kallén uskalsi kysyä itseltään: Entä jos en tarvitsekaan puolisoa?

X