Julkkikset

Joanna Wallinheimo lähetti pää pystyssä yhden rohkean viestin – siitä alkoi heti näyttävä tv-ura

Joanna Wallinheimo, 21, tunnetaan roolistaan Rantabaarin Mimosana. Mutta tiesitkö, miten Joanna päätyi näyttelemään Salattujen Elämän sisarsarjaan?

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
C More Suomi, kuvaaja: Taksu Takkunen, Roosa Roivainen

Joanna Wallinheimo tunnetaan roolistaan Rantabaari-sarjassa.

Joanna Wallinheimo, 21, tunnetaan roolistaan Rantabaarin Mimosana. Mutta tiesitkö, miten Joanna päätyi näyttelemään Salattujen Elämän sisarsarjaan?

Näyttelijä Joanna Wallinheimo tunnetaan Salattujen Elämien sisarsarja Rantabaarista, jossa hän näyttelee Mimosa Lindellin roolia.

Anna-lehti kävi tervehtimässä näyttelijälupausta – tapaamisessa nousi esiin seitsemän kiinnostavaa faktaa 21-vuotiaan elämästä ja teoista.

1. Joanna Wallinheimo varttui Jyväskylässä

Joannan perhe muutti Suomesta isän työn perässä ulkomaille Saksaan ja Ruotsiin, kun hän itse oli vielä vauva. Joannan isä on ex-kiekkoilija ja sittemmin politiikassa vaikuttanut Sinuhe Wallinheimo. Joannan äiti on entinen huippu-urheilija Kaisa Wallinheimo. Joannalla on kaksi sisarusta.

Perhe muutti takaisin Suomeen Joannan ollessa 3-vuotias. Suurimman osan lapsuudestaan Joanna viettikin synnyinkaupungissaan Jyväskylässä. Lapsena hän oli energinen pakkaus, ja löysi tiensä urheilun pariin jo nuorella iällä.

– Aloitin 4-vuotiaana telinevoimistelun, ja lajista tuli intohimoni. Pikkuhiljaa kaikki aikani meni koulun käymiseen ja harjoitteluun.

2. Joanna Wallinheimo on kilpaillut SM-tasolla telinevoimistelussa

Joanna kilpaili seitsemän vuotta telinevoimistelussa SM-tasolla. Kisaamisen Joanna lopetti vuonna 2020.

Vaikka aika lopettamiselle oli oikea, rakkaan lajin taakse jättäminen oli silti haastava paikka.  

– Itkin varmaan kaksi viikkoa putkeen lopettamisen jälkeen. Tuntui siltä, että olisi eronnut todella pitkästä parisuhteesta. Olin kasvanut voimistelusalilla ja viettänyt päivittäin aikaa samojen ihmisten kanssa. Oli kauheaa, kun kaikki se jäikin yhtäkkiä pois. Kesti pitkään, että pääsin surusta yli.  

Vaikka harjoittelu ei ollut enää tavoitteellista, Joanna ymmärsi, ettei hänen tarvinnut luopua voimistelusta kokonaan.  

– Nykyään voimistelu on itselleni kiva harrastus. Käymme yhdessä välillä lajin lopettaneiden kesken porukalla kokeilemassa, minkälaisia temppuja vielä osaamme. Kutsumme sitä vitsillä eläkeläisjumpaksi.

3. Joanna puhuu avoimesti syömishäiriöstä

Joanna Wallinheimon syömishäiriö alkoi oireilla vuonna 2018, kun Joanna vielä kilpaili telinevoimistelussa. Sairastumiseen vaikutti paljolti lajin ulkonäkökeskeisyys.

– Kilpaurheilussa on isot paineet. Telinevoimistelu on todella esteettinen laji, ja olet jatkuvasti arvostelun alaisena. Kun kasvat ympäristössä, jossa mikään ei ole koskaan tarpeeksi hyvä, se vaikuttaa myös siihen, miten näet itsesi.

Mimosan rooli Rantabaari-sarjassa on tehnyt Joanna Wallinheimon (oik.) kasvoista tutut.

Samoihin aikoihin Joannan tädillä todettiin pahanlaatuinen aivosyöpä. Syömisen tarkkailusta tuli Joannalle keino purkaa pahaa oloa.

– Kokemani henkinen tuska oli niin valtavaa, etten tiennyt, miten päästäisin sen ulos. Kaipasin kontrollin tunnetta ja hain sitä syömisestä.

Joanna yritti salailla syömishäiriötä perheeltään ja valmentajiltaan. Kun Joannan jalat romahtivat alta kesken voimisteluharjoituksen, oli hänen myönnettävä sekä lähipiirilleen että itselleen tarvitsevansa ammattiapua.

Joannaa hoidettiin syömishäiriöiden poliklinikalla. Tärkeä askel paranemisessa oli päätös kilpaurheilun lopettamisesta.  

– Syömishäiriöstä palautuminen oli fyysisesti haastavaa, mutta henkisesti vielä raskaampaa. En koe, että olisin pystynyt parantumaan henkisesti, jos olisin jatkanut voimistelun maailmassa.  

Joanna haluaa puhua avoimesti tarinastaan, sillä nuorempana hän itsekin kaipasi vertaistukea.

– Elämä on liian lyhyt kalorien laskemiseen ja siihen, että koko ajan tarkkailee omaa syömistään. Miten paljosta ihanasta voikaan jäädä pois, vain sen takia, että pelkää paria lisäkiloa. On tärkeää muistaa arvostaa itseään juuri sellaisena kuin on, ja hakea ja ottaa apua vastaan, kun sitä tarvitsee.

4. Joanna Wallinheimo ei ajattelut, että hänestä tulisi näyttelijä

Lapsena Joanna ei haaveillut näyttelijän ammatista. Vielä lukiossa Joannan tulevaisuudensuunnitelmat olivat itse asiassa hyvin erilaiset.

– Olin päättänyt, että pyrin joko lääke- tai oikeustieteelliseen ja kävin kouluni sen mukaan, että ne olivat minun päämääriäni.

Voimistelun tauottua jäi aikaa elokuvien ja sarjojen katsomiselle. Ne toivat Joannalle vaikeana aikana lohtua sekä kannustivat tutkimaan syvemmin elokuvataiteen maailmaa.

Suuren vaikutuksen Joannaan teki näyttelijä Natalie Portmanin tähdittämä draamaelokuva Black Swan. Elokuvan myötä Joanna huomasi ensimmäistä kertaa unelmoivansa valkokankaalla esiintymisestä.

– Haave näyttelijänurasta oli tietyllä tavalla päähänpisto. En ollut aikaisemmin ajatellut, että pystyisin siihen tai minusta olisi näyttelijäksi.

Joanna Wallinheimo.
Palo näyttelemiseen syntyi samoihin aikoihin, kun Joanna päätti lopettaa kilpaurheilun.

5. Yksi rohkea viesti käynnisti näyttelijänuran

Lukion jälkeen Joanna päätti seurata unelmaansa ja päätyi opiskelemaan näyttelemistä kansanopistoon. Kesken opintojen hän päätti ottaa yhteyttä Salattujen Elämien tuottajaan Marko Äijöön kysyäkseen, olisiko tällä tarjota Joannalle töitä. Rohkea viesti kannatti.

– Kerroin Markolle, että jos heillä olisi jotain töitä tarjolla minulle, niin tulisin mielelläni. Sitä kautta päädyin koekuvauksiin ja Rantabaariin.

Rantabaarin Mimosan hahmo on iso rooli tv-sarjassa, ja samalla se on myös Joannan ensimmäinen merkittävä roolityö. Kokemuksena sarjassa mukana oleminen on ollut ennen kaikkea opettavainen.

– Vaadin itseltäni helposti todella paljon ja asetan itselleni joskus epärealistisiakin tavoitteita. Aluksi yllätyin, etten osannutkaan kaikkia asioita, mitä minun olisi ehkä pitänyt tässä vaiheessa näyttelijänä osata. Sarjassa näytteleminen on opettanut minulle näyttelijän työn ohella myös olemaan armollisempi itseäni kohtaan.

6. Julkkisten ympäröimä Joanna haluaa olla tunnettu omana itsenään

Joanna Wallinheimo ja artisti Costee ovat seurustelleet vuodesta 2020.

Julkisuudessa Joannaa on kutsuttu kuuluisan isän ja poikaystävän takia sekä poliitikon tyttärenä että räppärin tyttöystävänä. Tituleeraus ”jonkun jonain” tuntuu Joannasta ikävältä.

– Olen kasvanut siihen, että isäni oli jääkiekkoilija, ja minut tunnetaan Sinuhen tyttärenä. Kun isäni lähti mukaan politiikkaan, sitten minusta tulikin poliitikon tytär. Sen jälkeen minua alettiin kutsumaan Costeen tyttöystäväksi. Aloin kyllästymään siihen, että minut tuotiin esille aina isäni tai poikaystäväni kautta. Siitä tuli itselleni riittämätön olo.

Joanna toivoo, että hänet nähtäisiin omana itsenään.

– Välillä mieleni tekee sanoa, että minä olen vain minä – Joanna. Haluaisin, että minut voitaisiin joskus muistaa omien taitojeni ja saavutusteni ansiosta.

7. Joanna Wallinheimo yllättää lempiharrastuksellaan

Vapaa-aikaansa Joanna viettää jumpan, tanssin sekä ystävien parissa. Koska arki tv-sarjan kuvauksissa on hektistä, vapaa-ajalla Joanna tykkää elää hetkesstä.

– Nukkuminen on itse asiassa lempiharrastukseni, ja nukun aina pitkään, kun se on mahdollista.

Tulevaisuudessa Joanna haluaa jatkaa itsensä kehittämistä näyttelijänä ja pyrkiä opiskelemaan Teatterikorkeaan. Suunnitelmissa on myös opinnot ravitsemustieteen parissa.

Näyttelijän ammatissa Joannalla on vielä monta unelmaa. Niistä yksi on muun muassa rooli elokuvassa. Aivan kaikkia haaveita Joanna ei kuitenkaan uskalla sanoa ääneen.

– Olen sillä tavalla hieman taikauskoinen, Joanna naurahtaa.

X