Julkkikset

Kaija Koo suosionsa huipulla: ”Kun kaatuu, pitää vain nousta ja jatkaa eteenpäin”

Äitihahmo, sisko ja ystävä. Kaija Koo on faneilleen tätä kaikkea. Mikä pitää tähden pinnalla vuosikymmen toisensa jälkeen?

Teksti:
Tyyne Pennanen
Kuvat:
Jouni Harala, Julius Konttinen, @Kaijakooofficial, Fanien Kotialbumit

– Tämä ala on kuin keikkulauta. Ajat muuttuvat, ihmisten mieltymykset muuttuvat, Kaija Koo sanoo.

Äitihahmo, sisko ja ystävä. Kaija Koo on faneilleen tätä kaikkea. Mikä pitää tähden pinnalla vuosikymmen toisensa jälkeen?

Tänään ollaan kauniita, riettaita ja onnellisia! Kaija Koo huutaa mikrofoniin. Heti perään kuuluu keikan avauskappaleen, superhitin Kaunis rietas onnellisen ensimmäiset sävelet.

Tanssilattialla tuskin pystyy liikkumaan, kun ihmiset pakkautuvat lähemmäksi lavaa, ja takana baarissa naiset nousevat sohville tanssimaan. Yksi porukka kietoo kädet toistensa ympäri. Osa laulaa toisilleen. Yhteislaulu peittää alleen Kaijan äänen: Sä oot liian kaunis häpeemään, joten anna mennä…

On huhtikuinen yö, ja Kaija Koo -superlaiva seilaa 23 tuntia Itämerellä. 2 000 fania – suurin osa heistä naisia – on pakkautunut kaksikerroksiseen yökerhoon. Valonheittimet pyyhkivät yleisön yli. Kaijan takki kimaltaa.

Baltic Princess -risteilyllä fanitetaan Kaijaa.
Kaija Koo (kuvassa keskellä) tuli yleisön joukkoon laivakeikallaan. Eturivissä vasemmalla Laura Huttunen.

Laura, 19, haluaa joskus olla yhtä rohkea kuin Kaija Koo

Jos Laura Huttunen, 19, nyt ojentaisi kätensä, hän voisi melkein koskettaa Kaijaa. Hän on kiinni lavassa ystävänsä Laura Iikkasen, 23, kanssa. Tytöt kiertävät Kaijan keikkoja yhdessä, ja tämä on Laura Huttusen 13. ja Laura Iikkasen 26. keikka.

Kaija-fanituksensa ansiosta Laura Huttunen on nähnyt Suomea ja saanut uusia ystäviä. Yksi heistä on Laura Iikkanen, johon hän tutustui Kaija Koon Instagram-tilillä, kun he alkoivat kommentoida toistensa kirjoituksia. Vaikka he asuvat eri paikkakunnilla – Huttunen Jalasjärvellä Etelä-Pohjanmaalla ja Iikkanen Jyväskylässä – he ystävystyivät.

Kaija nostaa kertosäkeessä kätensä ylös, ja yleisö seuraa perässä. Niin myös Laura Huttunen. Kaunis rietas onnellinen on hänen selviytymisbiisinsä. Siitä – ja ylipäätään Kaijan musiikista – oli hänelle apua yläasteella. Niistä tapahtumista hän on kirjoittanut Kaijalle lähettämissä kirjeissään.

Kirjeidensä ansioista hän on päässyt tapaamaan idolinsa kaksi kertaa. Tämä oli juuri niin ystävällinen kuin Laura oli ajatellut. Jonain päivänä hän haluaa olla yhtä rohkea kuin Kaija.

Laura Iikkanen ja Laura Huttunen.
Laura Iikkanen (vas.) ja Laura Huttunen kiertävät Kaijan keikoilla ympäri Suomen.

Isän traaginen kuolema, paniikkihäiriö, äidin menetys, avioero – Kaija Koo ei ole päässyt elämässään helpolla

Nuori tyttö baaritiskillä, sä sanoit, että haluut olla mä, Kaija alkaa laulaa Siniset tikkaat -kappaleen ensimmäisiä säkeitä. Baaritiskillä kaadetaan lonkeroita ja oluttuoppeja. Niitä on illan mittaan läikkynyt niin, että tuntuu kuin jalat liimautuisivat kiinni lattiaan. Biisit vaihtuvat, mutta yleisö hoilaa koko ajan mukana.

56-vuotiaalla Kaija Koolla on sekä nuoria että ikäisiään faneja, ja joukossa on aika paljon miehiäkin. Hän tekee edelleen listahittejä. Uusin on Pelkkää voittoo, joka nousi toukokuussa radioiden soittolistalle.

Hän on konsertoinut neljä kertaa yksin Hartwall-Areenalla, ja hän pitää tässä asiassa toistaiseksi suomalaisten naisartistien johtopaikkaa. Viime syksyn kaksi Hartwall-Areena-keikkaa myytiin loppuun vuorokaudessa. Hänen keikoillaan kuullaan enimmäkseen lauluja, jotka ovat kymmenen viime vuoden aikana julkaistuja. Sellainen on harvinaista pitkän uran tehneille artisteille, jotka yleensä soittavat enimmäkseen vanhoja hittejään.

Kaija ja yleisö laulavat Sinisten tikkaiden kertosäkeessä: Jotkut ei kadu mitään, minä kadun, kaikki ei todellakaan mennyt lailla sadun…

Fanit tietävät, että Kaijalla ei ole ollut helppoa. Hän julkaisi 25- vuotiaana ensimmäisen soololevynsä Kun savukkeet on loppuneet. Kesken nauhoitusten hänen isänsä kuoli lento-onnettomuudessa. Hän on kärsinyt paniikkihäiriöstä ja itsetuhoisista ajatuksista. Hän on menettänyt äitinsä ja käynyt läpi avioeron. Hän on kokenut miltä tuntuu artistina nousta huipulle, pudota ja nousta uudestaan.

Voisivatko ihmiset rakastaa artistia, joka ei ole kokenut vastoinkäymisiä?

Ehkä eivät.

Entä voisivatko he rakastaa artistia, joka ei laulaisi sydämestään?

Tuskin.

Naiset laivalla Kaija Koosta: ”Hän on niin kuin me”

Näin naiset laivalla vastaavat, kun heiltä kysyy, miksi he pitävät Kaija Koosta: ”Hän on aikuinen nainen.” ”Hän ei ole meidän yläpuolella.” ”Hän on niin kuin me.”

Kaija on faneilleen äitihahmo, sisko, ystävä, auttaja – melkein kuin kansanparantaja. Kun hän kerran on esikuva, voisiko hän antaa jonkin elämänohjeen?

Sen kysyminen ei ole ihan helppoa. Keikan jälkeen Kaija katoaa lavalta. Hän lopetti nimikirjoitusten jakamisen keikkojen jälkeen liki kymmenen vuotta sitten.

Vaikka hän on laivalla kaikkialla (on Kaija-karaoke, -tietokilpailu, hisseissä soi hänen musiikkinsa ja välillä tulee hänen kuulutuksiaan), itse tähti pysyttelee omissa oloissaan.

Lopulta Kaijan tapaaminen onnistuu, pari kuukautta risteilyn jälkeen Helsingissä.

Lue myös: Avioero on ollut Kaija Koon elämän kovin paikka: ”Olen oivaltanut, että oikea rakkaus tarvitsee erillisyyttä”

Kaija Koon elämänohjeet inspiroivat monia.
Kaijan elämänohjeet inspiroivat monia, vaikka hän itse kokee, että hänen on vaikea neuvoa ihmisiä.

”Pitää välittää itsestään niin, ettei tee itsensä kannalta huonoja valintoja”

– Kamalan vaikeaa! En minä osaa neuvoa ihmisiä, Kaija protestoi.

Hän istuu studion pöydän ääressä Annan kansikuvausten jälkeen. Hänellä on kokomustat vaatteet ja lenkkarit. Ääni on kirkas ja heleä.

Kaija huokaisee. Miettii. Okei, ehkä tämä voisi olla elämänohje. Sanotaan, että valintoja tehdessä pitää luottaa omiin tunteisiinsa. Hän on kuitenkin pohtinut jo pidempään, että ihmiset eivät tunnista, mikä on heille hyvää, koska he ovat niin hukassa omien tunteidensa kanssa.

– Elämänvirrassa on tartuttava nopeasti oikeisiin asioihin. Pitää välittää itsestään niin, ettei tee itsensä kannalta huonoja valintoja. Tätä olen opetellut koko elämäni, Kaija sanoo.

Hän sanoo usein kuulevansa muilta, että hän on vahva ihminen. Hän ei kuitenkaan koe itseään niin. Mutta yksi asia on Kaijalle tärkeä:

– Koskaan ei saa luovuttaa. Kun kaatuu, niin pitää vain nousta ylös ja jatkaa eteenpäin.

Lue myös: Kaija Koo: ”Olen ollut epävarma ja kuunnellut liikaa muita”

Tinakenkätyttö-kappaleesta alkoi Kaijan uusi nousu

Niin Kaija teki silloin, kun hänellä oli vaikeita vuosia.

Hän oli työskennellyt silloisen miehensä tuottaja Markku Impiön kanssa vuodesta 1992 lähtien, ja pari oli takonut hittejä toisensa perään. Impiö esimerkiksi sävelsi suurimman osan Kaijan 1990-luvun hiteistä, kuten Kuka keksi rakkauden.

2000-luvun alkupuolella Kaijan kappaleiden radiosoitto väheni. Alalle tuli uusia, nuoria tähtiä.

– Tämä ala on kuin keikkulauta. Ajat muuttuvat, ihmisten mieltymykset muuttuvat.

Vuonna 2006 Kaija ja Markku Impiö erosivat 21 yhteisen vuoden jälkeen. Kaija oli omillaan, ilman puolisoa ja tuottajaa. Kaija Kokkola opetteli johtamaan Kaija Koota.

”Olen ylpeä siitä, että uskaltauduin irrottautumaan ja lähtemään siitä huolimatta, että en tiennyt mitä minulle tapahtuu. Otin sen riskin, että en pärjäisi yksin. Totta helvetissä minua pelotti”, hän on sanonut Seura-lehden haastattelussa.

Vuosien 2006–2007 kieppeillä alkoi tapahtua. Parikymppiset alkoivat käydä hänen keikoillaan. Samoihin aikoihin armeijassa olevat pojat löysivät Kaijan vanhan biisin Tinakenkätytön, joka oli levytetty alun perin vuonna 1999. Siitä tuli nuorison bilehymni, jota kuunneltiin kasarmeilla ja hoilattiin karaokessa. Oliko osittain nuorista pojista lähtenyt suosio aluksi ironiaa, mene ja tiedä, mutta Kaija oli tekemässä comebackiä. Nelikymppinen nainen kiersi keikkapaikkoja, joissa oli mieletön meno.

– Se oli pitkään kuin jokin underground-juttu. Vähän kuin kaikki menisivät bileisiin, joista ei kerrota.

Vuonna 2010 Kaija julkaisi ensimmäistä kertaa vuosien tauon jälkeen listahitin. Vapaa-biisin sanoitti ja sävelsi Apulannan Toni Wirtanen, joka tunsi Kaijan hyvin. Kappale kertoo ihmisestä, joka ei aio enää pelätä.

Myöhemmin nuoremmat artistit, kuten Paula Vesala, Reino Nordin, Erin ja Maija Vilkkumaa ovat tehneet Kaijan kanssa yhteistyössä musiikkia. Nuoret tekijät edesauttoivat siinä, että Kaijan musiikki alkoi kuulostaa nuoremmalta, popimmalta.

Viihdemusiikki oli Kaijan aloittaessa miesvaltaista ja rokahtavaa, ei ollut vahvoja pop-naisartisteja, -säveltäjiä tai -tuottajia, kuten nykyään. Kaija Koo on raivannut tietä nuoremmille naisartisteille ja näyttänyt sen, että nainen voi vanheta musiikkibisneksessä.

Kaija Koo ja hänen faninsa
Kaija ei ongelmoi ikäänsä: ideat eivät ole loppumassa, ja hän kokee kehittyvänsä nyt musiikillisesti enemmän kuin koskaan.

”Tässä iässä on pakko vähentää ainakin lihan syömistä”

Miten sinä pidät huolta kunnostasi? Kaijan levy-yhtiön pomo Asko Kallonen kysyi, kun hän haastatteli risteilyllä Kaijaa.

– Tällä hetkellä en mitenkään. Syön mitä sattuu, Kaija vastasi.

Yleisö puhkesi raikuviin aplodeihin ja kannustushuutoihin.

Ilmeisesti jotakin on tapahtunut parin kuukauden aikana. Kaija opettelee parhaillaan syömään terveellisemmin kuin aikaisemmin.

– En ole ikinä miettinyt, miten syön, mutta ystävien toivomuksesta olen alkanut vähän tutkia tätä asiaa. Tässä iässä on pakko vähentää ainakin lihan syömistä. Ja se on tärkeää myös ilmastosyiden takia.

Kaija vaikuttaa olevan elämäntapamuutoksestaan yhtä innostunut kuin a cappella -kuoroon eksynyt punkkari.

– Ärsyttää maailma, jossa ihmisten on oltava tietynlaisia, mutta enhän minä voi sitä vastaan kapinoida, jos elämäntapani saavat minut voimaan huonosti. Olisi tyhmää olla vastahankaan ja anarkisti.

Hän sanoo jännittävänsä, miten hänen kuntonsa kestää kesän keikkakiertueen. Kolmisen vuotta sitten hän oli lonkkaleikkauksessa ja käveli kepin kanssa. Liikuntarajoitteiden takia liikunta on viime vuosina jäänyt vähemmälle.

– Keikkailu on fyysisesti rankkaa, mutta spiritti on se, etten säästele itseäni keikoilla. Viime syksynä Hartsulla innostuin niin, että juoksin ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. Silloin ylitin itseni.

Lue myös: Kaija Koo leikkauksen jälkeen: ”Kun palaan keikoille, olen taas terve, eroottinen ja vahva”

”Komiasti haluaisin lähteä, enkä niin että hiljaa hiipuisin eläkkeelle”

Ikäänsä Kaija ei ongelmoi. Hän ei pelkää urautumista eikä ideoiden loppumista.

– En yritä pysyä nuorekkaana vaan olen kiinnostunut siitä, mitä teen. Tutkin musiikkia, löydän uusia juttuja ja olen innoissani. Kuusi vuotta olen käynyt laulutunneilla. Olen kehittynyt musiikillisesti viimeisen neljän vuoden aikana enemmän kuin koskaan. Haluan sanoa tämän, jotta ihmiset eivät ajattelisi, että kehitys pysähtyy johonkin tiettyyn ikään mennessä, Kaija sanoo.

Mitä uutta sitten on tulossa? Kaija on salamyhkäinen, mutta sanoo kuitenkin:

– Olen alkanut pikkuhiljaa miettiä, että saattaisin olla valmis tekemään elämäkertani. Haluaisin omalla tavallani kertoa, että todella vaikeistakin tilanteista voi selviytyä.

Pelkääkö hän suosion menettämistä?

– No sitä olen miettinyt, että komiasti haluaisin lähteä, enkä niin että hiljaa hiipuisin eläkkeelle.

Kaija on ollut musiikkialalla liki neljäkymmentä vuotta. Kun on ikänsä esiintynyt, elämä ilman sen suomaa adrenaliinia mietityttää.

– Hiivunko sitten tomuksi, kun joskus jään estradeilta. Sen näkee sitten.

Kaija Koo -tatuoinnit Laura Iikkanen ja Laura Huttunen
Laura Iikkasella (vas). ja Laura Huttusella on Kaija Koo -aiheiset tatuoinnit.

”Työni ei ole ollut turhaa, jos voin auttaa fanejani”

Välillä hän ihmettelee sitä, että kuinka tässä näin kävi. Että juuri hänestä tuli esiintyjä.

– Olen aina ollut tarkkailija, ihan lapsesta asti. Minulla on isosisko, ja meistä kahdesta olin se väistyvämpi. En ottanut tilaa enkä huomiota. Enkä halunnut lapsena ikinä esiintyä.

Kaija säilyttää faneilta saamiaan kirjeitä laatikossa. Jossain niiden joukossa on myös Laura Huttusen kirje, jossa tämä kertoo yläasteen ajoista. Koulukiusaaminen alkoi kahdeksannella luokalla. Kun hän meni kouluun, joku oli aina ottamassa kuvia, huutelemassa ja nauramassa. Netissä kirjoiteltiin asiattomia. Aamuisin ennen kuin Laura lähti kouluun, hän kuunteli huoneessaan Kaija Koota, koska se sai hänet tuntemaan olonsa vahvemmaksi.

Kaija sanoo, että hän on etuoikeutettu, kun hän on voinut auttaa Lauraa ja tuoda tämän elämään toivoa.

– Työni ei ole ollut turhaa. Saan faneiltani elämänvoimaa, jota annan musiikkini kautta heille takaisin.

Lopuksi Kaija lähettää terveisiä.

– Voimapommi sitkeälle Lauralle, joka toteuttaa haaveitaan!

Juttua varten on myös haastateltu Warner Music Finlandin General Manager Asko Kallosta ja Nelonen Median radioiden musiikkipäällikkö Jussi Mäntysaarta.

X