Julkkikset

Kaksosia odottava huippumalli Saara Sihvonen: ”Kropan muuttuminen on ollut iso asia, mutta päällimmäinen tunne on kiitollisuus”

Suomen Huippumalli haussa -sarjasta kansainvälisen mallimaailman huipulle ponnahtanut ja sittemmin myös ohjelman päätuomarina nähty Saara Sihvonen ei ota paineita kropan palautumisesta kaksoisraskauden jälkeen. Prioriteetit ovat nyt toisaalla.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Stefan Khoo, Tiia Ahjotuli, Saara Sihvosen kotialbumi

Suomen huippumalli haussa -ohjelmasta kansainvälisen mallimaailman huipulle singahtanut Saara Sihvonen odottaa kaksosia.

Suomen Huippumalli haussa -sarjasta kansainvälisen mallimaailman huipulle ponnahtanut ja sittemmin myös ohjelman päätuomarina nähty Saara Sihvonen ei ota paineita kropan palautumisesta kaksoisraskauden jälkeen. Prioriteetit ovat nyt toisaalla.

Kun huippumalli Saara Sihvonen, 32, sai kuulla odottavansa kaksosia, hänen tavallisesti hyvä sananvalmiutensa katosi kokonaan.

– Ihan ensimmäinen reaktio oli ytimekäs huudahdus what, jota toistelin toistelemistani. En saanut mitään muuta sanaa suustani enkä asiaa millään tajuntaani. Se oli täydellistä hämmästystä ja shokkia, Saara muistelee nyt, kun raskaus on edennyt viimeiselle kolmannekselle.

Asia tuli puskan takaa siinäkin mielessä, ettei kummankaan vanhemman suvussa ole kaksosia, mikä olisi voinut selittää asiaa tai antaa aihetta varautua kaksosraskauden mahdollisuuteen.

Muutaman päivän jälkeen uutinen kaksoisraskaudesta kuitenkin meni ymmärrykseen.

Saara Sihvonen on unelmoinut äitiydestä

Tällä hetkellä Singaporessa asuvalle Saaralle äitiys on ollut iso unelma, mutta mallintyöt pitivät hänet pitkään niin kiireisenä, ettei unelman toteuttaminen tuntunut vielä ajankohtaiselta. Muun muassa Armanin, Chanelin, Hermèsin ja Balmainin näytöksissä työskennellyt sekä Ellen, Voguen ja Marie Clairen sivuilla esiintynyt Saara on Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä malleja.

Nyt aika tuntui kuitenkin oikealta – ja vauvoja, tai bebejä, kuten Saara itse heitä hellästi kutsuu, on tulossa kerralla kaksi. Kaksosuutinen on ollut ylivoimaisesti suurin yllätys koko raskauden aikana.

– En ikinä unohda sitä hetkeä, kun sydänääniä kuuluikin kaksi sen yhden sijaan.

Lue myös Kaksplussan artikkeli: ”Kaksi sykkivää sydäntä. Meinasin pudota pöydältä” – 3 äitiä kertoo mitä seurasi, kun ultrassa näkyikin kaksoset

Yllätyksestä toipumisen jälkeen alkoivat huolet ja pelotkin nousta mieltä kutkuttamaan.

– Kaksoisraskaus luokitellaan aina riskiraskaudeksi, ja kun kuulin lääkärin mainitsevan sen sanan, niin kyllähän se hätkähdytti. Kun ensimmäinen raskauskolmannes oli takana, saatoin ehkä hiukan huoahtaa, vaikka eihän raskaudessa varmoja päiviä kai koskaan ole.

Saara Sihvonen
Kaksoisraskaus oli Saara Sihvoselle täydellinen yllätys. Raskausaikana hän on janonnut tietoa kaksosista ja yllättynyt myös erilaisten kaksosyhteisöjen runsaudesta.

Kaksoisraskauden monet pienemmät yllätykset

Muitakin yllätyksen aiheita raskaus on kuitenkin tuonut mukanaan. Etukäteen Saara oletti kaksoisraskauden tarkoittavan monen ikävän raskausoireen tuplaantumista, kuten usein pelotellaan. Toisin kuitenkin kävi. Pahoinvointia hän ei ole kokenut lainkaan, eivätkä muutkaan vaivat ole olleet vaikeita.

Alkuraskauden väsymyksen hälvetessä ja toisen raskauskolmanneksen koittaessa kävi päin vastoin niin, että olo tuntui huippuhyvältä, virtaavalta ja energiseltä.

Viimeinen kolmannes on tuonut mukanaan joitakin fyysisiä vaivoja, kuten selkäkipua. Kaikkinainen vauhdin hidastuminen on ollut ajanjaksolle leimallinen piirre.

– Yleensä olen nopea liikkeissäni, mutta nyt kaikki on tietysti paljon hitaampaa. Jos tavallisesti kävelen metroasemalla 10 minuuttia, niin nyt sama matka vie tuplasti enemmän.

Saara Sihvonen: ”Olisi tyhmää väittää, ettei paineita olisi lainkaan”

Kropan muuttumisen oletetaan olevan mallin työssä iso asia. Saarankin tuttavapiiristä alkoi raskausuutisen jälkeen tulla kyselyjä, miltä nyt tuntuu, kun kroppa tekee jotakin aivan muuta kuin mihin on tottunut.

Saara myöntää, että mallin näkökulmasta vatsan kasvaminen ja kehon muuttuminen todella on iso asia. Hän ei ole kuitenkaan suostunut ottamaan siitä paineita.

– Olisi tyhmää väittää, ettei paineita olisi lainkaan. On kuitenkin ollut jännä huomata, että vatsan kasvamisesta niitä ei ole tullut ollenkaan. Päin vastoin, alussa kun maha ei vielä kasvanut, oli jopa stressaavampaa. Kun kasvu viimein alkoi, tiesin että nyt on kaikki niin kuin pitääkin.

Vatsan kasvaminen on siis ollut kropan muuttumista toivottuun suuntaan ja samalla eräänlainen ahaa-elämys.

– On ollut ihana nähdä itsessäni tällainen puoli. Olen kiitollinen itselleni, ettei asiasta ole tullut paineita. Siitä kiitos kuuluu myös tukiverkostolleni ja perheelleni, jotka rakastavat minua sellaisena kuin olen, ei mallina. Se on tässä kaikessa suuri voimavara.

Saara Sihvonen
Hyvät tyynyhankinnat ovat olleet Saara Sihvosen raskausajan pelastus. Pitkänä ihmisenä hän tiesi etukäteen, että iso vatsa voisi tuoda nukkumiseen epämukavuutta. Erilaisista raskaus- ja imetystyynyistä on ollut apua nukkumisen lisäksi myös sohvalla istuessa.

Myös tietoisuus tilanteen väliaikaisuudesta auttaa, kun vatsan valtava koko kuitenkin joskus meinaa hätkähdyttää.

– Tämä on niin pieni hetki elämässä, nyt pitää nauttia ja katsella vatsaa peilistä. Yhtäkkiä se siitä lähtee, kun bebet ovat toivottavasti turvallisesti maailmassa.

Tapansa mukaan Saara suhtautuu myös muuttuviin muotoihin tilanteen vaatimalla huumorilla.

– Isona haasteena on ollut, etteivät lempihousut mahdu jalkaan, hän nauraa.

Saara Sihvonen: ”En ikinä voi olla kropalleni tarpeeksi kiitollinen”

Kiitollisuus on sana, jota Saaran puheessa vilahtaa usein, kun hän kertoo raskaudestaan. Hän huomauttaa, että jo raskaaksi tuleminen on asia, joka ei todellakaan ole aina itsestään selvyys ja josta on syytä tuntea syvää kiitollisuutta.

Kiitollisuus kehoa kohtaan on raskauden myötä kasvanut entisestään.

– Tämä sama keho, joka antaa minun elää, on tarjonnut minulle myös mahdollisuuden tehdä töitä. On tärkeä pystyä sanomaan ääneen, että mallin työssä keho on työväline. Se kuuluu tähän ammattiin ja pelin henkeen. Ja nyt kehoni antaa minulle myös mahdollisuuden tulla äidiksi. Se on ihmeellistä. En tiedä, pystynkö koskaan antamaan tarpeeksi kiitollisuutta kropalleni kaikesta siitä, mitä se on tehnyt.

Yhdeksi keinoksi osoittaa kiitollisuuttaan Saara on löytänyt armollisuuden.

– Koska en ikinä voi olla kropalleni tarpeeksi kiitollinen, olen sitä kohtaan ainakin armollinen. Se kokee parhaillaan suurta muutosta, ja sitä kohtaan täytyy olla kärsivällinen.

Armollisuutta kehoaan kohtaan Saara osoittaa myös käymällä pilateksessa ja äitiysjoogaamalla lempeästi. Revittely ja huhkiminen on jäänyt pois. Tilalle ovat tulleet lempeät, hitaat venytykset. Säännöllinen hierojalla käynti on myös osa kehon hemmottelua.

– Ymmärrys kropan tärkeydestä jo työn kautta on vaikuttanut valtavasti siihen, että ykkösprioriteettini on pitää siitä huolta. Raskaus ei ole muuttanut mitään, päin vastoin. Nyt haluan pitää kropastani huolta entistä enemmän, eihän kyseessä enää ole pelkästään minä vaan myös kaksi lastani.

Saara on jakanut raskaustunnelmiaan myös Instagramissa:

Kropan palautuminen on tärkeää tietystä syystä

Entä mitä Saara Sihvonen ajattelee edessä olevasta synnytyksestä? Tuleva synnytys jännittää Saaraa, mutta pelkoa hän ei tunne. Pelon itäessä hän turvautuu ajatukseen, että naiset ovat vuosituhansia synnyttäneet, luonnossa, saunassa, kaikenlaisissa olosuhteissa ja selvinneet siitä. Singaporelaisessa synnytyssairaalassa ammattilaisten ympäröimänä myös hän, Saara, hyvällä todennäköisyydellä selviää.

Synnytykseen valmistautumisessa ja itse synnytyksessä Saaraa auttaa doula, jonka hän päätti palkata ystäviensä suositusten perusteella. Myös äiti sekä muita läheisiä on matkustamassa koti-Suomesta Singaporeen Saaran tueksi synnytykseen ja vauvojen syntymän jälkeiseen aikaan.

Tulevaan elämänmuutokseen kahden vauvan äitinä Saara suhtautuu samalla käytännöllisyydellä kuin siihen, miten kroppa tulee palautumaan kaksoisraskauden rasituksista.

– Yritän olla ajattelematta liikaa sitä tuntematonta, mikä minua odottaa. Kropan palautumisesta en ota paineita muuta kuin siten, kuinka palaudun riittävän hyvin kaikesta ollakseni mahdollisimman hyvä äiti lapsilleni. Se on nyt kaikkein tärkeintä.

Lue myös: Kim Herold teki vaimon kanssa ronskin sopimuksen, jonka avulla he päättivät selviytyä kaksosten vauvavuodesta

X