Julkkikset

Kun kirjailija Juha Vuorinen vielä juopotteli, hän tiesi, että suurinta rakkautta olisi päästää rakas menemään: ”Onneksi vaimo ei uskonut”

Juha Vuorinen oli ollut rakkaansa kanssa yhdessä jo kuusi vuotta, kun hän vaikersi vaimolleen, ettei hänestä taida koskaan tulla sellaista puolisoa, jonka tämä ansaitsisi.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Liisa Valonen

– Vaikka pyrin juomaan piilossa, vanhimmat lapseni joutuivat näkemään alkoholinkäyttöäni.

Juha Vuorinen oli ollut rakkaansa kanssa yhdessä jo kuusi vuotta, kun hän vaikersi vaimolleen, ettei hänestä taida koskaan tulla sellaista puolisoa, jonka tämä ansaitsisi.

Kirjailija Juha Vuorinen raitistui, koska halusi olla lapsilleen ja vaimolleen turvallinen läheinen.

”Isän poistuttua minusta tuli äidin silmissä perheen mies. Se rajoitti elämääni ja valintojani. Esimerkiksi ulkomaille muutto ei olisi tullut kuuloonkaan äidin eläessä. Hän meni ihan paniikkiin pelkästä ajatuksesta.

Kymmenisen vuotta sitten äiti sairastui vakavasti ja saattohoidin häntä muutaman kuukauden. Elin silloin hullun kiireistä aikaa. Olin ollut pari vuotta raittiina, olimme juuri rakentaneet talon Tuusulaan ja tuotin kirjoihini perustuvaa elokuvaa. Kuolinvuoteellaan äitini, joka oli aikoinaan tuominnut Juoppohullun päiväkirjat ’hirveäksi paskaksi’, kehotti minua kirjoittamaan vielä yhden osan kirjasarjaan.

Vasta äidin kuoltua tuntui, että olen viimein aikuinen ja oman elämäni herra.

Kun vaimoni aikoinaan otti puheeksi lasten hankinnan, sanoin, että minun pitää ensin kasvaa mieheksi. Olimme olleet yhdessä jo kuusi vuotta ja vaikersin, ettei minusta taida koskaan tulla sellaista puolisoa, jonka hän ansaitsisi. Totesin, että vaikka en haluaisi erota, suurinta rakkautta on päästää hänet menemään. Onneksi vaimo ei uskonut. Vain vähän myöhemmin ensimmäinen yhteinen lapsemme, nyt 21-vuotias tytär, ilmoitti tulostaan. Pojat ovat 18 ja 15.

Vaikka pyrin juomaan piilossa, vanhimmat lapseni joutuivat näkemään alkoholinkäyttöäni. Olen siitä pahoillani. Mutta ongelmiani ei ole yritetty lakaista maton alle, vaan niistä on puhuttu ääneen. Toivon olevani lapsilleni esimerkki siitä, että vaikka elämä olisi lähtenyt väärille raiteille, suunnan voi kääntää.”

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Miia Siistonen. Jutussa Juha Vuorinen kertoo muun muassa horoskooppiharrastuksestaan ja siitä, minkälainen mies hän nousevana skorpionina on. Ja siitä, mikä teki sukulaismiehen hautajaisista merkitykselliset. Lue juttu Annasta 48/2021 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X