Julkkikset

Kuuluisa suku ei ole siunaus tai kirous – se vain on, sanoo kirjailija Olga Palo, 37

Kirjailija ja ohjaaja Olga Palo on saanut toimia taiteen kentällä vapaasti ilman sukunimen luomia paineita ja ennakko-odotuksia.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Sampo Korhonen

– En ole tainnut koskaan tehdä tietoista ammatinvalintaa.

Kirjailija ja ohjaaja Olga Palo on saanut toimia taiteen kentällä vapaasti ilman sukunimen luomia paineita ja ennakko-odotuksia.

Olga Palon juuri ilmestyneen novellikokoelman nimi Aion nyt kertoa kaiken härnää luulemaan, että kysymys on paljastusteoksesta. Etenkin, kun minäkertoja muistuttaa monessa kirjailijaa itseään.

Mutta nimi on tietysti ironinen, kirja ei ole ”totta”. Miten voisikaan? Olga huomauttaa. Ei ole mitään yhtä totuutta. Tarinahan muuttuu aina kertojan ja näkökulman mukaan, se on vain yksi versio. Sitä paitsi hyvä tarina on hänestä kiinnostavampi kuin totuus.

Ootko sä jotain sukua Tauno Palolle? muuan tuttava tiedusteli taannoin Olgalta. Hän vastasi olevansa. Tuttava hämmästyi: ”Täh, oikeestiko? Ihan läpällä kysyin.” Nuorempi väki ei enää itsestään selvästi tunnista Palojen teatterisuvun jälkeläisiä.

Isänisä oli aikoinaan maan legendaarisin elokuvatähti. Häntä Olga ei ehtinyt koskaan tavata, sillä Tauno Palo kuoli kolme vuotta ennen hänen syntymäänsä. Papan kasvot kävivät tutuksi keittiön seinälle ripustetuista Koffin julisteista – ja tietenkin vanhoista elokuvista, joita kotona joskus katseltiin.

Mutta oikeastaan Olga ei välittäisi puhua taustastaan. ”Se on niin kulunut aihe”. Sukunimi ei hänen mukaansa ole ollut siunaus tai kirous, se vain on.

– Tuntuu, että nimi Palo ei enää juuri herätä mielleyhtymiä. Nykyiset julkkiksethan ovat jotain TikTok-tyyppejä. Mielestäni olen saanut toimia taiteen kentällä aika vapaasti ilman sukunimen luomia paineita ja ennakko-odotuksia.

37-vuotias Olga sanoo, ettei vielä tiedä, mikä hänestä tulee isona. Ja se on ihan fine. Nykyinen työnkuva teatterintekijänä, käsikirjoittajana ja kirjailijana tuntuu oikein hyvältä.

– En ole tainnut koskaan tehdä tietoista ammatinvalintaa. Asiat ovat vain menneet niin kuin ne ovat menneet. Etenemiseni työelämässä on ollut yrittämistä ja erehtymistä. Se on kuluttavaa, mutta myös nautinnollista. Tieni on ollut pitkä ja kiemurainen, koska reittiä on täytynyt välillä hakea.

Ja polut voivat yhä haarautua.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Miia Siistonen. Jutussa Olga Palo kertoo muun muassa siitä, miksi omanlaisen äitiyden pohtimiseen on kulunut paljon aikaa.  Lue koko juttu Annasta 5/2023 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X