Julkkikset

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen sai kuulla epäilyksiä odottaessaan ensimmäistä lastaan: ”Silloin päätin, että minähän teille näytän”

Elina Pekkarisen tie äidiksi ei ollut kaikista tyypillisin. Lapsiasiavaltuutettuna hän haluaa pitää kaikkien lasten puolia.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Sampo Korhonen

– Ei äitiys estä minua etenemästä.

Elina Pekkarisen tie äidiksi ei ollut kaikista tyypillisin. Lapsiasiavaltuutettuna hän haluaa pitää kaikkien lasten puolia.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen kolme poikaa ovat jo aikuisia ja muuttaneet omilleen. Äidiksi hän tuli verrattain nuorena, 22-vuotiaana. Aluksi lähipiiri ei ottanut asiaa kovinkaan hyvin. Esikoista odottaessaan Elina sai kuulla epäilyjä opintojen keskeytymisestä.

– Silloin päätin, että minähän teille näytän. Ei äitiys estä minua etenemästä.

Esikoinen oli vuoden ja neljä kuukautta, kun Elina ja hänen silloinen miehensä saivat kaksoset. 24-vuotiaana hänellä oli kolme lasta ja asuntolaina. Mies kävi töissä, Elina opiskeli ja hoiti lapsia kotona kolmen ja puolen vuoden ajan. Hän valmistui maisteriksi samaa tahtia kuin opiskelukaverinsakin ja väitteli sittemmin tohtoriksi.

– Olen halunnut osoittaa, ettei monilapsisuus ole este tehdä asioita, joita elämässä haluaa tehdä, Elina sanoo.

Pelkällä tahdonvoimalla se ei kuitenkaan ole onnistunut.

– Jos minulla ei olisi ollut puolisoa, joka on täysjärkinen ja työssä käyvä sekä auttaa lastenhoidossa, minulla olisi ollut kolmen alle 1,5-vuotiaan lapsen äitinä aika mahdoton kakku leivottavaksi.

Elina tietää, miltä tuntuu, kun kädet eivät riitä kaikille syliä tarvitseville.

– Kun oli kolme lasta ja kaikilla korvatulehduskierre, en olisi pärjännyt ilman ulkopuolista apua, jos puolisolla olisi ollut vakavia ongelmia.

Vaikeassa paikassa Elinaa auttoi perusluottamus siihen, että asiat menevät hyvin

Eräällä neuvolakäynnillä Elina kertoi valvoneensa kuukausia.

– Neuvolan terveydenhoitaja totesi siihen, että sitten sun täytyis varmaan vähän nukkua.

– Se oli tyrmäävää. Enhän minä nyt tyhmä ole – olisin tietenkin nukkunut, jos olisin voinut!

Hoitajan vastaus herätti kuitenkin Elinan toimimaan. Hän ryhtyi miehensä kanssa valvomaan vuoroissa: joka toinen yö toinen sai nukkua ja toinen hoiti lapsia.

– Mies kävi töissä ja oli sitten vielä uupuneempi kuin minä. Mutta siinä kohtaa hän uskoi, että järjestystä pitää muuttaa.

Ero tuli, kun lapset olivat 10- ja 11-vuotiaita.

– Se oli kamala paikka. Rakkaustarina päättyi siihen, ja erosin miehestä, jonka kanssa olin ollut yli puolet elämästäni. Ja kuitenkin olin vasta kolmikymppinen.

Vaikeassa paikassa Elinaa auttoi perusluottamus siihen, että asiat menevät hyvin. Kuormittavissa tilanteissa hän on aina ajatellut, että kyllä tästä selvitään.

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Piia Sainio. Jutussa Elina Pekkarinen kertoo muun muassa  siitä, miksi aikuisten pitää huolehtia ihan kaikista lapsista, myös huonosti käyttäytyvistä. Lue koko juttu Annasta 20/2021 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

X