Terveys

Miten parisuhde vaikuttaa siihen, millaisia terveysvalintoja teemme? Asiantuntija vastaa

Parisuhde muokkaa elämäntapojamme. Jos itse lenkkeilee ja syö terveellisesti, on todennäköistä, että kumppanikin tekee samoin. Kysyimme asiantuntijalta, miten toimia, jos puolisoiden terveystavat arjessa ovat erilaiset toisiinsa nähden.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Pariskunnat vaikuttavat tutkitusti paljon toistensa elintapoihin.

Parisuhde muokkaa elämäntapojamme. Jos itse lenkkeilee ja syö terveellisesti, on todennäköistä, että kumppanikin tekee samoin. Kysyimme asiantuntijalta, miten toimia, jos puolisoiden terveystavat arjessa ovat erilaiset toisiinsa nähden.

Oletko joskus pohtinut, miten kumppanin elämäntavat vaikuttavat omiisi? Käyttekö kumppanisi kanssa yhdessä esimerkiksi lenkillä vai istahdatteko mieluummin päivän päätteeksi telkkarin ääreen? Hyvä parisuhde voi edistää terveyttä ja hyvää oloa, mutta parisuhde voi muokata elämäntapojamme myös toiseenkin suuntaan.

Väestöliiton johtavan asiantuntijan Heli Vaarasen mukaan parit vaikuttavat toistensa terveysvalintoihin hyvin paljon: parit tekevät yhdessä ruokaostokset, käyttävät samaa jääkaappia ja ottavat leipää samasta pussista.

– Asiaa on tutkittu todella paljon. Jos itse lenkkeilee, syö terveellisesti ja hoitaa itseään, on todennäköistä, että kumppani tekee samaa. Samalla tavalla epäterveelliset elintavat, kuten huono ruokavalio, vähäinen liikunta ja alkoholin liikakäyttö, saattavat koskea molempia, Vaaranen kertoo.

Lue myös: Milloin liikuntaharrastus kannattaa aloittaa kaverin kanssa ja milloin on hyvä treenata yksin? Lue 6 erilaista kokemusta sekä psykologin vastaus

Jos kumppanin elämäntavat ovat erilaiset omiin verrattuna, voi edessä olla haasteita

Samanlaiset elämäntavat helpottavat parisuhteen arkea. Molemmat voivat syödä samaa ruokaa, eikä vapaa-ajanvietosta synny kiistaa. Vaikeampaa on, jos pari ei jaa arvoja terveyden suhteen.

Arvoristiriitoja voi syntyä muun muassa tilanteessa, jossa toinen parista haluaa tehdä elämäntaparemontin, mutta toinen ei ole siihen valmis.

– Teen paljon pariterapiaa, ja siellä usein neuvon, että jos parista toinen laihduttaa, molempien kannattaisi tsempata yhdessä. Se ei ole reilua, että yksi laihduttaa ja toinen kantaa kotiin kakkuja ja herkuttelee siinä edessä, Vaaranen kertoo.

Lue myös: Saako puolison ulkonäköön koskaan puuttua? Pariterapeutti kertoo pelisäännöt

Kumppanin elämäntavat vaikuttavat myös parisuhteen toiseen osapuoleen. Kuvassa puolisot laittavat yhdessä ruokaa.
Jos kumppanin elämäntavat huolestuttavat, sopikaa yhdessä, että kotona kotona kokataan esimerkiksi enemmän kasviksia.

Miten toimia, jos toinen tahtoo tehdä tehdä elämäntaparemontin, mutta toinen ei?

Elämäntapamuutosta tehdessä puolison tuki on erittäin tärkeää. Tilanteessa kumppanilta tarvitaan kannustusta ja avointa mieltä.

– Ei ole mukavaa, jos toinen luopuu esimerkiksi rasvaisesta ruoasta kolesteroliarvojen vuoksi ja kumppani huomauttelee siitä. Jos ei itse pysty tukemaan tai kannustamaan puolisoaan, niin ainakin on hissukseen ja antaa hiljaisen tuen, Vaaranen sanoo.

Ja vaikka itse ei haluaisi osallistua ruokaremonttiin, puolison kanssa olisi hyvä sopia, miten kummankin arki sovitetaan yhteen. Näin vältytään ristiriidoilta.

– Kompromissi on kaikkein viisainta: kun toinen pariskunnasta haluaa syödä terveellisesti ja toinen on herkkusuu, kannattaa keksiä jokin keino, millä tavalla voidaan kohdata puolivälissä matkaa, Vaaranen neuvoo.

Jos kumppanin elämäntavat huolestuttavat, saako asiasta huomauttaa?

Entä saako oman kumppanin huonoista elintavoista huomauttaa, jos ne aiheuttavat huolta? Vaaranen ei kannusta siihen, sillä painostaminen ja kuittailu ei yleensä tuota tulosta.

– Emme halua kuulla kumppaniltamme, että syömme väärin tai liikumme liian vähän. Se on tehotonta.

Sen sijaan paras keino vaikuttaa siihen, millaiset kumppanin elämäntavat ovat, on oma esimerkki.

– Mieluummin itse näyttää esimerkkiä, miten hauskaa liikunta on ja miten hyvä olo siitä tulee. Tai miten kevyeltä tuntuu, kun luopuu siitä rasvaisesta herkkujuustosta, Vaaranen vinkkaa.

.

X