Julkkikset

Erosta selviydyttyään Mari Rantasila, 60, huomasi viihtyvänsä hyvin yksin: ”Välillä ärsyttää, kun heti kysytään, seurusteletko”

Mari Rantasila kertoo ikänsä ylpeästi, on mielestään nyt kauneimmillaan ja nauttii yksin asumisesta. – Uskon, että kun olen oppinut viihtymään itseni kanssa, myös mahdollinen uusi suhde tulee olemaan hyvä.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Liisa Valonen, OM-arkisto

– Olen optimisti. Mitään asioita ei kannata pelätä etukäteen, Mari Rantasila sanoo.

Mari Rantasila kertoo ikänsä ylpeästi, on mielestään nyt kauneimmillaan ja nauttii yksin asumisesta. – Uskon, että kun olen oppinut viihtymään itseni kanssa, myös mahdollinen uusi suhde tulee olemaan hyvä.

Kuusikymmentä vuotta ja kaksi kuukautta. Mari Rantasilan keikoilla on melkoisen laveat juonnot, ja laulaja mainitsee illan esityksen aikana useammankin kerran tarkan ikänsä. Iän lisäksi hän juttelee aikuisen naisen seksuaalisuudesta, iskelmien naiskuvan kapeudesta, eroista, läheisriippuvuudesta, luottamuksesta sekä elämän ilosta, samoista aiheista, mistä hän laulaakin.

– Se on sellaista jutustelua, osin koomista ja koskettavaa, eräänlaista puoli-stand-uppia. Mukana on aina myös vakavaa asiaa.

Mari kertoo, että lähes aina konsertin jälkeen tulee joku keski-ikäinen tai vanhempi ihminen kiittämään häntä erityisesti iän esiin nostamisesta.

– Tuntuu myös kivalta, kun joku parikymppinen sanoo, että haluaisin olla kuusikymppisenä samanlainen kuin sinä.

Ikäpuhe on näyttelijä-laulaja-ohjaajalle suoranainen missio. Maria ärsyttää, että naisilta ei saisi kysyä ikää tai että ihmisen pitäisi valehdella olevansa nuorempi kuin on.

– Ikänsä voi kertoa ylpeästi, oli minkä ikäinen tahansa. Ei ole häpeä olla nuori, eikä vanhuudessa ole mitään hävettävää.

”Nyt kuusikymppisenä aion nauttia siitä, mitä olen kokenut ja oppinut”

”Sanon ikäni aina kysyttäessä ja joskus vaikkei kukaan kysyisikään.

Tiedän, että ikä on joidenkin mielestä kiusallinen aihe eikä sitä muka pitäisi korostaa. Olen myös huomannut, että joskus ihmisten suhtautuminen muuttuu, kun he kuulevat, että olen kuusikymppinen.

Nuoremmat saattavat hämmentyä, he eivät haluaisi kuulla niin isoa lukua. Heillä voi olla mielessä kuva mummostaan, tai ehkä heitä pelottaa oma vanheneminen. Joku taas sanoo kohteliaasti, että eipä uskoisi, näytät ikäistäsi nuoremmalta.

Mutta kuka määrittelee, millaiselta kuusikymppisen kuuluisi näyttää? Tämän päivän kuusikymppinen näyttää tältä. Entä jos joku vaikuttaa ikäistään vanhemmalta, onko silloin peli muka menetetty?

Jokaisella aikuisuuteni kymmenluvulla on ollut tavallaan pääteemansa. Kaksikymppisenä minulle oli tärkeää valmistua näyttelijäksi sekä kehittyä ammatissa, kolmikymppisyyttäni leimasi äitiys, ja nelikymppisenä innostuin ohjaamisesta.

Näin saat käyttöösi kaikki upeat edut

Annan tilaaja pääsee käsiksi kaikkiin klubietuihin.

Tilaaja: Kirjaudu tai luo tili tästä.

Kirjaudu

Mikäli et ole vielä tilaaja, tilaa Anna tästä.

Tilaa

Pulmatilanteissa ole yhteydessä asiakaspalveluun.

X