Julkkikset

Meeri Koutaniemi ehti isänsä kuolinvuoteelle – yhden hetken hän muistaa erityisen kirkkaasti

Isän kuolema selvensi Meeri Koutaniemelle ajatusta siitä, miten hän haluaa elää. Jo aiemmin Meeristä tuntui, että rakkaus Samiin toi hänet synkkyydestä iloon.

Teksti:
Maria Mäkelä
Kuvat:
Liisa Valonen ja Meeri Koutaniemen kotialbumi

Meeri Koutaniemi varttui vanhempiensa ja viiden sisaruksensa kanssa Kuusamossa.

Isän kuolema selvensi Meeri Koutaniemelle ajatusta siitä, miten hän haluaa elää. Jo aiemmin Meeristä tuntui, että rakkaus Samiin toi hänet synkkyydestä iloon.

Mitä tuonpuoleisessa tapahtuu? Mitä meistä jää jälkeen? Kuoleman ajatteleminen on vetänyt kuvajournalisti Meeri Koutaniemeä, 35, puoleensa teini-ikäisestä asti.

Meeri oli 18-vuotias, kun kuolema kosketti läheltä ensimmäistä kertaa. Tuolloin hän menetti rakkaan mumminsa, jonka omaishoitajana hän oli toiminut pitkään.

Mummin auttaminen arkisissa puuhissa opetti teinitytölle paljon vanhuudesta ja hoivaamisesta. Meeri pitää kokemusta korvaamattoman arvokkaana.

– Nyt jälkikäteen tuntuu vähän hassulta, että juuri minä ryhdyin siihen hommaan 14-vuotiaana. Toisaalta, miksi en? Mummin hoitaminen tuntui luonnolliselta, koska ihailin ja rakastin häntä.

Luonnolliselta tuntui myös vanhan ja sairaan mummin kuolema. Se teki kipeää ja jätti ikävän, mutta ei järkyttänyt.

15 viime vuotta Meeri on kiertänyt maailmalla dokumentoimassa tapahtumia sota- ja konflikti- alueilla. Hän on tavannut lukemattoman määrän ihmisiä, jotka ovat juuri menettäneet rakkaitaan. Usein menetys on ollut äkillinen ja luonnoton.

– Kuolemasta pitää aina puhua kontekstissaan. On aivan eri asia kohdata luonnollinen kuolema vanhuksena kuin menehtyä liian nuorena sodassa.

Viime lokakuussa Meeri hyvästeli oman isänsä. Sen menetyksen hän joutui käsittelemään ilman ulkopuolisuuden tarjoamaa suojaa.

Meeri ja Seppo-isä viimeisellä yhteisellä luontoretkellä Kuusamossa keväällä 2022.
Meeri ja Seppo-isä viimeisellä yhteisellä luontoretkellä Kuusamossa keväällä 2022.

Isän lähtö tuli yllättäen

Vielä loppukesästä Koutaniemen perhe eli siinä uskossa, että kaikki oli hyvin. Aiemmin keväällä syöpään sairastuneen Seppo-isän hoidot näyttivät tepsineen, ja mies oli toipunut liki ennalleen.

Yllättäen iskeneisiin vatsakipuihin isä suhtautui alkuun vähätellen, mutta taipui lopulta lähtemään päivystykseen. Tarkemmat tutkimukset paljastivat syövän levinneen kaikkialle, ja pian tuli tieto, ettei mitään ollut enää tehtävissä.

Näin saat käyttöösi kaikki upeat edut

Annan tilaaja pääsee käsiksi kaikkiin klubietuihin.

Tilaaja: Kirjaudu tai luo tili tästä.

Kirjaudu

Mikäli et ole vielä tilaaja, tilaa Anna tästä.

Tilaa

Pulmatilanteissa ole yhteydessä asiakaspalveluun.

X