Julkkikset

Mikko Kekäläinen opetteli soittamaan ukulelea Youtube-videoiden avulla – soittaa lapsilleen iltaisin kehtolaulua

Juontaja Mikko Kekäläinen osti pari vuotta sitten ukulelen ja alkoi opetella nuotteja. Nelikielisestä soittimesta irtoaa Lady Gagaa ja Leonard Cohenia, mutta bravuuri on jotain ihan muuta.

Teksti:
Anne Ventelä
Kuvat:
Aleksi Niemelä

Mikko Kekäläinen harrataa ukulelen soittoa.

Juontaja Mikko Kekäläinen osti pari vuotta sitten ukulelen ja alkoi opetella nuotteja. Nelikielisestä soittimesta irtoaa Lady Gagaa ja Leonard Cohenia, mutta bravuuri on jotain ihan muuta.

Juontaja Mikko Kekäläinen on musisoinut nuoresta pitäen, mutta nuotit hän opetteli vasta pari vuotta sitten aloitettuaan ukulelensoiton.

”Olen ollut keskinkertainen bändikämppämuusikko nuoruusvuosistani saakka. Rumpalina minusta olisi voinut tulla hyväkin, mutta suhtauduin laiskasti vakavamieliseen harjoitteluun. Kitaraa ja bassoakin osaan soittaa sinnepäin.

Pari vuotta sitten keksin, että olisi kiva soittaa ukulelea. Se on helposti lähestyttävä hyvän mielen soitin. Jos ukulelea haluaa soittaa hyvin, pitää opetella, mutta siitä saa myös kohtuullisen yksinkertaisesti ulos kivan kuuloista musiikkia.”

”Nuoteista soittaessa pitää opetella uusi kieli”

”Ostin soittimen kotini lähellä olevasta kivi­jalkamyymälästä ja aloin katsoa Youtubesta tutoriaalivideoita. Aloin myös ensimmäistä kertaa opetella nuoteista lukemista. Ensimmäisiä biisejäni olivat Lady Gagan ja Bradley Cooperin Shallow ja Leonard Cohenin Hallelujah.

Soittaminen ja nuottien opiskelu ei välttämättä ole kovin vaikeaa, mutta ilmaiseksi se ei tule. Nuoteista soittaessa pitää opetella uusi kieli, ja kun siihen ei ole mitään pohjaa, työtä täytyy tehdä systemaattisesti ja tarpeeksi kauan. Soittaminen vaatii myös lihasmotoriikkaa. Kappaleet siirtyvät lihasmuistiin toistojen kautta.”

Mikko Kekäläisen ukulele.
Ukulele on sympaattinen ja vähän erikoinen soitin, jossa on kiva soundi, Mikko Kekäläinen kuvailee.

”Uskon, että uuden opettelu tekee hyvää aivoterveydelleni”

”Soittaminen on mukavaa ajankulua. Kaiken uuden opettelu on kivaa, ja vaikka se joskus voi olla työlästä, ajattelen, että se on hyvä sijoitus omaan itseeni. Uskon, että se tekee hyvää aivoterveydelleni. Kun opettelen uusia taitoja, voin edistää terveen tulevaisuuden mahdollisuutta.

Ukulelebravuurini on Suutarin emännän kehtolaulu, jonka soitan lapsilleni iltaisin, kun he käyvät nukkumaan. Näin kahden vuoden soittamisen jälkeen olen soittanut sen satoja kertoja. Biisi on itsellenikin testilaboratorio, jonka avulla opettelen uusia juttuja. Kun kuopukseni jo nukkuu, soittelen ja tutkailen vielä biisin eri kohtia ja kokeilen erilaisia tapoja soittaa sitä.”

Juttu on julkaistu Kotilääkärin numerossa 4/2022.

X