Julkkikset

Mononukleoosi opetti TTK-opettaja Saana Akiolalle, että terveydellä ei pidä leikkiä: ”Jouduin käymään todella syvissä vesissä paitsi fyysisesti myös henkisesti”

Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tanssinopettaja Saana Akiola joutui jättämään mononukleoosin eli pusutaudin takia ohjelman 12. kauden väliin. Mononukleoosi iski Saanaan todella rajuna. – Sairastuminen sai minut ymmärtämään, miten pienestä kaikki on kiinni. Nykyään osaan kunnioittaa ihan eri tavalla terveyttä ja elämää ylipäätään.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Mtv

Tanssii tähtien kanssa -tähtiopettajana tunnettu Saana Akiolan mukaan kollegoiden tuki on ollut nyt kaikki kaikessa.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tanssinopettaja Saana Akiola joutui jättämään mononukleoosin eli pusutaudin takia ohjelman 12. kauden väliin. Mononukleoosi iski Saanaan todella rajuna. – Sairastuminen sai minut ymmärtämään, miten pienestä kaikki on kiinni. Nykyään osaan kunnioittaa ihan eri tavalla terveyttä ja elämää ylipäätään.

Saana Akiolan oli määrä toimia Tanssii tähtien kanssa -ohjelman 12. kaudella Mikael Jungnerin tähtiopettajana. Toisin kuitenkin kävi, sillä Saana sairastui mononukleoosiin. Jo TTK-treenien alussa Saanan vointi alkoi heiketä.

– Olin todella, todella väsynyt. Minulla on kuitenkin taipumusta anemiaan, joten ajattelin, että ehkä kyse on siitä, että rauta-arvoni ovat alhaalla ja tarvitsen vain lisää rautaa, Saana kertoo.

Heikko olo alkoi näkyä ulospäin

Rautakuuri ei kuitenkaan tuonut helpotusta Saanan oloon. Hänen väsymyksensä alkoi näkyä ulospäin.

– Yksi tanssioppilaistani kysyi tunnillani, pysyykö minulla silmät auki. Itku silmässä sanoin, että ei meinaa pysyä, en tiedä, mikä minulla on, Saana muistelee.

Pian Saana huomasi, että hänelle oli ilmestynyt huomattavat silmäpussit. Se ihmetytti Saanaa.

– Minulla ei ikinä ennen ole ollut silmäpusseja, Saana kertoo.

Jälleen Saana ajatteli, että ongelmalle löytyy yksinkertainen selitys. Hän selitti silmäpussit sillä, että treenisalilla ei toiminut ilmastointi.

Kuume ja kurkkukipu sekä turvotus saivat Saanan lääkäriin

Silmäpussit kuitenkin vain kasvoivat kahden viikon ajan. Sitten iski hirveä kurkkukipu ja kuume. Saanan naama alkoi turvota joka puolelta. Niskan ja leuan imusolmukkeetkin olivat turvoksissa. Saana päätti hakeutua lääkäriin.

– Ihmettelin, onko minulla angiina, kun kurkkuuni sattui niin paljon.

Lääkärissä Saanasta otettiin testejä. Koska niissä ei kuitenkaan näkynyt mitään, hänet lähetettiin kotiin lepäämään.

– Kysyin lääkäriltä, miten naamani ja silmäpussini voivat näyttää tältä. Minulle sanottiin, että kyseessä on varmaan vain niin raju virus. Otin itsestäni kuvan tuon ensimmäisen lääkärikäynnin jälkeen. Silmäni olivat jo melkein turvonneet kiinni. Naamani oli ihan muodoton.

Saana ajatteli, että hän lepää pari päivää ja jatkaa sen jälkeen treenejä Mikaelin kanssa.

Hurjistunut tauti pakotti Saanan sairaalahoitoon

Oireet kuitenkin vain hurjistuivat.

– Minulla oli kuumetta 39,6 astetta, eikä se laskenut edes lääkkeiden avulla millään. Naama vain jatkoi turpoamistaan. Kahden päivän päästä silmäni turposivat kiinni.

Saanan 7- ja 5-vuotiaat lapset olivat isällään ja Saana oli kotona yksin, kun Saanan silmät alkoivat aamulla, kaksi päivää lääkärissä käymisen jälkeen, muurautua kiinni. Onneksi Saanan sisko pystyi rientämään apuun.

– Sinä aamuna tajusin, että tilanne on todella huono.

Saanan sisko vei Saanan päivystykseen. Siellä Saanalle tehtiin testejä. Tällä kertaa otetut testit paljastivat, että kyseessä on mononukleoosi, johon ei ole olemassa lääkkeitä. Oireita yritettiin kuitenkin helpottaa.

– Minua nesteytettiin tipan avulla ja minulle annettiin kipulääkkeitä, Saana muistelee.

Koska olo ei helpottanut, Saana lähetettiin läheisimpään sairaalaan. Saanan olo vain paheni.

– En nähnyt enää yhtään mitään ja minua sattui ihan joka puolelle. Minulla oli kauhea päänsärky. Tuntui, että päässäni on kranaatti, joka räjähtää hetkenä minä hyvänsä. Siihen kipuun eivät auttaneet mitkään lääkkeet.

Pian Saana alkoi oksennella. Hän ei päässyt enää sängystä ylös, eikä hän pystynyt juomaan eikä syömään. Koska turvotusta ei saatu laskemaan, hän ei nähnyt useampaan päivään mitään.

– En tiennyt noina päivinä lainkaan, mitä tapahtuu. En pystynyt katsomaan puhelimeeni tulleita viestejä, kuulin vain, kun niitä tuli. Minulle myös soiteltiin, mutta yhdessä vaiheessa en pystynyt enää puhumaankaan, kun kurkkuni turposi. Pyysin välillä hoitajia kertomaan, kuka minulle oli laittanut viestiä. Olo oli aika avuton, koska en tiennyt, kauanko tällainen tila kestää, Saana kuvailee.

Saanan mieleen on jäänyt sairaalassa erityisesti yksi hetki.

– Makasin sairaalasängyssä ja kuulin, kun viereisessä sängyssä joku katsoi televisiota ja sieltä tuli Tanssii tähtien kanssa -mainos. Se oli ihan liikaa ja hajosin ihan totaalisesti. Mietin, että mitä tässä tapahtui. Silloin tuntui, että kaikki kaatuu päälle, Saana kuvailee.

Saana Akiola ja Mikael Jungner
Saana Akiolan oli tarkoitus tanssia Mikael Jungnerin kanssa Tanssii tähtien kanssa -ohjelman 12. tuotantokaudella.

Sairaalassa oli tehtävä kipeä päätös jättää ensimmäinen live-lähetys väliin

Saana yritti olla optimistinen, mutta sairaalassa olon aikana hänen oli myönnettävä, että ainakin ensimmäinen live-lähetys olisi jätettävä väliin.

– Minun piti vain myöntää, että ei tästä noustakaan, Saana sanoo.

Pikkuhiljaa Saanan silmät alkoivat aueta ja hän pystyi alkaa syödä. Viikon sairaalareissun jälkeen Saana päästettiin kotiin.

– Äitini tuli hakemaan minut sairaalasta ja menin hänen luokseen. Hän piti minusta huolta vielä pari päivää. Naamani oli edelleen sen verran turvoksissa, että olin niin hurjan näköinen, etten uskaltanut vielä nähdä lapsiani. He olisivat voineet pelästyä. Äitinikin alkoi itkeä, kun hän näki minut sairaalassa.

Olo oli kotiuttamisen jälkeen hyvin hatara.

– Kun pääsin sairaalasta, kuntoni oli ihan rappeutunut. Saatoin puhuessa joutua menemään kyyryyn, kun pelkkä puhuminen alkoi hengästyttää niin paljon. Kävelin köpötellen ja sykkeet nousivat koholle todella pienistä asioista.

Pernan laajentuminen tarkoitti koko TTK-kauden väliin jäämistä

Saanan kunto alkoi kotiuttamisen jälkeen palautua melko nopeasti. Mononukleoosi oli kuitenkin aiheuttanut Saanalle pahan maksatulehduksen, ja kun tutkittiin, voisiko Saana aloittaa jälleen treenaamisen, hän sai jälleen huonoja uutisia: hänen pernansa oli laajentunut taudin seurauksena. Käytännössä se tarkoitti sitä, että koko TTK-kausi oli jätettävä väliin.

– Se tarkoitti totaalia liikuntakieltoa siitä hetkestä lähtien, ettei perna vain repeä. Kun kuulin, että perna on laajentunut, ymmärsin, etten voi uhmata terveyttäni. Niin tyhmä minäkään en ole, että lähtisin tanssimaan sillä riskillä, että pernani repeää. Vaikka sisukas olenkin, sellaista en tekisi. Olen aikuinen ihminen ja äiti, eli vastuussa itsestäni jo lastenikin takia.

Liikuntakielto kesti kaikkiaan neljä viikkoa ja se tarkoitti sitä, että Saanan oli jättäydyttävä pois ohjelmasta. Se oli kova isku. Ohjelma on hyvää markkinointia ja merkitsee jokaiselle ohjelman opettajalle työrintamalla paljon.

– Jouduin käymään todella syvissä vesissä paitsi fyysisesti myös henkisesti. Minulla oli syksyn alussa todella hyvä draivi ja sitten tuntui, että kaikki vain romahti töiden kannalta.

Saana sai kuitenkin lääkäreiltä luvan mennä tanssimaan Tanssii tähtien kanssa Roosa nauha -ohjelmaan. Nostoja hän ei saanut tuolloin vielä tehdä. Myös iskuja ja painetta vatsan kohdalla oli vältettävä. Silti tanssiparketille pääseminen oli Saanalle iso asia.

– Koko identiteettini tuntui olevan kadoksissa sairastamisen aikana. En ole koskaan ennen ollut näin pitkää aikaa tanssimatta.

Sairastuminen sai Saanan pohtimaan elämän peruskysymyksiä.

– Sairastuminen sai minut ymmärtämään, miten pienestä kaikki on kiinni. Nykyään osaan kunnioittaa ihan eri tavalla terveyttä ja elämää ylipäätään. Olen oppinut, että terveydellä ei voi leikkiä. Monesti olen lähtenyt treenaamaan kuumeisena tai flunssassa. Niin ei pitäisi tehdä.

”Monesti olen lähtenyt treenaamaan kuumeisena tai flunssassa. Niin ei pitäisi tehdä.”

Lokakuun lopussa Saana sai viimein iloisia uutisia

Lokakuun lopussa Saana kävi uusissa verikokeissa ja pernan ultrassa. Saanan oli tärkeää saada tietää, mikä hänen fyysinen tilansa on, sillä Tanssien tähtiin -kiertue starttaa marraskuun 19. päivä ja hänen oli määrä olla kiertueella mukana tanssimassa.

Lääkäri arvioi etukäteen, että perna ei luultavasti ole ehtinyt lokakuun loppuun mennessä palautua. Saana sai ultran jälkeen kuitenkin iloisia uutisia.

– Parin päivän kuluttua ultrasta lääkäri soitti ja sanoi, että kaikki veriarvoni olivat normaalit ja hänenkin yllätyksekseen myös perna oli pienentynyt jo todella lähelle normaalia. Sain siis luvan alkaa taas elämään normaalia elämää, tanssimaan ja urheilemaan! Uskon, että omalla positiivisuudellani ja halullani parantua oli merkitystä, mieli pystyy ihmetekoihin.

Tällä hetkellä Saanan vointi on hyvä ja Tanssien Tähtiin -kiertueen treenit kovassa vauhdissa.

– Olen ehkä maailman onnellisin tanssija, kun saan olla kiertueella mukana. Arvostan sairastumisen jälkeen perusarkeani ihan eri tavalla. Tunnen myös entistä vahvemmin kiitollisuutta siitä, että saan tehdä työkseni jotain näin siistiä, Saana sanoo.

Lue myös:

Tanssii tähtien kanssa laittaa kilpailijat hurjaan rääkkiin – Meeri Koutaniemi ja Olli Herman ihmettelevät muutoksia kehossaan

Helena Ahti-Hallberg neuvoi TTK-tähtiopettaja Kia Lehmuskoskea ottamaan tavallisen miehen – kertoo syyn tähän Seurassa: ”Valitettavan usein nuoret haihattelevat kuuta taivaalta”

Kaikkien aikojen menestynein Tanssii tähtien kanssa -opettaja Matti Puro keikkailee yhdessä kihlattunsa kanssa ja liekittää pihvejä – listasimme 4 asiaa, joita moni ei hänestä tiedä

Matti Puro on kahminut eniten Tanssii tähtien kanssa -kilpailun voittoja – asiantuntija kertoo, mikä tekee tähtivalmentajasta huipun

X