Julkkikset

Nämä julkkikset ovat sairastaneet borrelioosin – oireita luultu jopa mielenterveysongelmiksi

Punkin puremasta tarttuva borrelioosi eli Lymen tauti voi aiheuttaa laajan oirekirjon. Kokosimme viiden suomalaisen julkisuuden henkilön kokemuksia borrelioosista.

Teksti:
Salla Piirainen
Kuvat:
Otavamedia

Punkin puremasta tarttuva borrelioosi eli Lymen tauti voi aiheuttaa laajan oirekirjon. Kokosimme viiden suomalaisen julkisuuden henkilön kokemuksia borrelioosista.

Borrelioosi eli Lymen tauti on punkin levittämän Borrelia burgdorferi -bakteerin aiheuttama infektio. Borreliabakteeria kantaa noin viideosa punkeista. Terveyskirjaston mukaan suomalaisten arvioidaan saavan yli miljoona punkin puremaa vuosittain.

Arvioiden mukaan yksi viidestäkymmenestä tai sadasta punkin puremasta johtaa borrelioosiin Suomessa. Punkkien määrä on ollut viime vuosien ajan kasvussa.

Hanna Sumari

Toimittaja ja juontaja Hanna Sumari on kertonut blogissaan borrelioosiin sairastumisesta. Sumari on sairastanut borrelioosin jo kahdesti. Ensimmäisellä kerralla punkki puri Viron Saarenmaalle, toisella kerralla Espoossa hänen omalla takapihallaan.

Sumari kertoo blogissaan oireiden olleen täsmälleen samanlaiset kuin ensimmäisellä kerralla.

– Kiinnitin huomiota käsivarressa jatkuvasti kutiavaan punaiseen pieneen paiseeseen, kuin hyttysen puremaan. Ainoa ero oli se, että hyttysen purema ei kutise koko ajan. Tämä kutisi ja kun se kolme päivää oli kutissut, pienen paiseen ympärille levisi reilun viiden sentin kokoinen punainen alue.

Hanna Sumari on kertoo blogissaan saaneensa borrelioosin hoitoon tarkoitetusta antibioottikuurista ikävän yliherkkyysreaktion. © Tiia Ahjotuli / Otavamedia

Toisen tartuntakerran jälkeen olo oli epäuskoinen. Sumari kuitenkin huomasi tartunnan ajoissa ja sai siihen lääkityksen. Hänen epäonnekseen hän sai antibioottikuurista yliherkkyysreaktion, joka aiheutti ikäviä oireita.

– Lähdin aamulla perinteiselle lenkilleni, kun ensin käsissäni oli tunne, että veren sijaan niissä virtaisi jäävettä. Pieni ohuita jäävirtauksia kulki pitkin kädenselkää ja kämmeniä. Pikkuhiljaa käteni iho turposi, muuttui punaiseksi ja araksi kaikenlaiselle lämmölle. Iho kihelmöi ja jos sitä kosketti, siihen sattui. Tunne on sanoinkuvaamattoman epämiellyttävä, Sumari kirjoittaa blogissaan.

Sumari kertoo blogissaan halunneensa kertoa kokemuksestaan, koska borrelioosi on hoitamattomana vakava tauti.

Seppo Pääkkönen

Näyttelijä Seppo Pääkkönen kertoo Anna-lehden haastattelussa mystisistä oireistaan, jotka paljastuivat borrelioosiksi. Pääkkönen ravasi työterveyslääkärillä tärinän ja kipujen vuoksi. Hän painoi töitä Kansallisteatterissa buranan avulla.

– Minulla oli kummallinen epämääräisyyden tunne. En osannut hahmottaa ruumiini rajoja. Hoin itsekseni mantraa: Nimeni on Seppo Pääkkönen, olen töissä täällä, kohta astun näyttämölle.

Kotisairaanhoitaja kävi viikkojen ajan päivittäin antamassa antibiootteja suoraan suoneen borrelioosiin hoitoon. Pääkkönen ei jäänyt sairaslomalle, vaan näytteli kanyyli kämmenselässä. © Matias Honkamaa / Otavamedia

Pääkkönen pelkäsi, että oireiden takana on MS-tauti ja ALS. Oireiden syyksi paljastui lopulta borrelioosi, joka oli saattanut piileksiä Pääkkösen kehossa vuosien ajan.

Pääkkönen epäilee Annassa borrelioosin laukeamisen liittyneen avioeron aiheuttamaan stressiin.

Sirpa Selänne

Sirpa Selänne kertoi Ilta-Sanomille borrelioosiin sairastumisesta vuonna 2017. Selänteen tytär Veera oli huomannut hänen käsivarressaan punkin ja valkopunaisen jäljen. Palattuaan kotiin Kaliforniaan Selänne sai lääkäriltä varmistuksen tartunnasta.

– Sitä ei kuitenkaan voida tietää, tuliko sairaus nimenomaan tästä punkinpuremasta vai onko se tullut jo paljon aiemmin jostain muusta punkista. Joka tapauksessa tartunta on veressäni, Sirpa vahvisti Ilta-Sanomille.

Sirpa Selänteen (oik.) tytär Veera (vas.) huomasi äitissään punkin pureman. © Tiia Ajotuli / Otavamedia

Borrelioosi oireilee leviämisvaiheessa usein nilvel- ja lihaskipuina. Selännettä oli vaivannut jo pidempään kipu lonkassa ja jalassa.

– Aluksi luulin sen aiheutuvan tenniksen pelaamisesta, mutta ongelma on kestänyt jo yhdeksän kuukautta. Olen alkanut miettiä, voisiko jo johtua tartunnasta. Halvaantumisoireita ja muita borrelioosille tyypillisiä vaivoja ei ole ollut, Selänne kertoi Ilta-Sanomille vuonna 2017.

Lue myös: Miten punkki poistetaan oikein, ja mitä sen jälkeen on tehtävä? Lue lääkärin neuvot

Redrama

Rap-muusikko Redrama eli Lasse Mellberg kertoo Ylen haastattelussa saaneen diagnoosin borrelioosistaan vuonna 2018. Oireita hänellä oli kuitenkin ollut jo pidempään, mutta niihin ei ollut vain löydetty syytä. Borrelioosi-diagnoosin saaminen kesti pitkään.

– Borrelia-testitkin tulivat useamman kerran takaisin negatiivisina, kun olin juossut jo monta vuotta lääkäreillä. Oli hyvä kausia ja huonoja kausia, mutta minulla oli tunne, että jokin oli väärin, mitä ei ollut löydetty.

borrelioosi
Redrama kertoo Ylen haastattelussa saaneensa paljon avunpyyntöjä ja kyselyitä kertoessaan borrelioositartunnastaan julkisesti. © Tiia Ahjotuli / Otavamedia

Redrama kuvailee Ylen haastattelussa borrelioosia väliinputoajataudiksi. Borrelioosin kukistamisessa ei toimi kaikille samat hoidot ja lääkärit eivät ole yksimielisiä siitä, voiko borrelioosi kroonistua.

Redraman mukaan hänen borrelioosi-oireet loppuivat hoidon myötä vuoden 2020 alussa.

Lue myös Kotiliesi.fi: Apua, punkki puri! Voiko kotona tehtävän punkkitestin avulla selvittää, sairastunko nyt borrelioosiin?

Joonas Berghäll

Palkitusta Miesten vuoro -elokuvasta tunnettu ohjaaja Joonas Berghäll kertoo Sydänliiton artikkelissa, kuinka borrelioosi vei hänen terveytensä vuosiksi. Berghäll ei ole täysin varma, milloin punkin pureman sai, sillä borrelioosi voi lymyillä elimistössä vuosia tai vuosikymmeniä.

Berghällillä tauti puhkesi vuonna 2011. Hän oli ollut Keniassa kuvaamassa turvakodissa asuvien tyttöjen elämää. Kotimaahan palatessa alkoivat oireet, joihin kuuluivat muun muassa nivelkivut, rintakivut ja tasapainon heikkeneminen.

– Tauti puhkeaa, kun elimistöön tulee jokin vahva sheikkaus kuten minulla syödessäni Keniassa hyvin bakteerikantaista ruokaa, Berghäll kertoo Sydänliiton haastattelussa.

Joona Berghäll kertoo Sydänliiton haastattelussa syöneensä yhden vuoden aikana ison paperikassillisen lääkkeitä borrelioosin takia. © Tommi Tuomi / Otavamedia

Berghäll kulki lääkäriltä toiselle, kunnes verinäytteet lopulta todensivat punkin välittämät bakteerit ja virukset. Berghällin diagnoosi oli kroonistunut borrelioosi. Avun saanti taudin hoitoon ei ollut kuitenkaan helppoa. Taudin aaltoilevan luonteen vuoksi oireita epäiltiin mielenterveysongelmiksi.

Taudin hoitaminen on tullut Berghällille kalliiksi. Liki vuosikymmenen sairastamisen aikana Berghälliltä on kulunut lääkkeisiin ja hoitoihin yli 82 000 euroa. Hän on tehnyt kokemuksistaan myös henkilökohtaisen Punkkisota-dokumentin, jossa hän haastattelee alan johtavia asiantuntijoita ja lääkäreitä sekä muita borrelioosia sairastavia ympäri maailmaa.

X