Julkkikset

Näyttelijä Lauri Tilkanen: ”Olin jo alle kolmekymppisenä kokenut enemmän kuin moni ikäiseni”

Näyttelijä Lauri Tilkanen, 35, on saanut paljon jo varhain. – Vielä joitakin vuosia sitten tunsin olevani ikävuosiani vanhempi.

Teksti:
Annan Toimitus
Kuvat:
Sampo Korhonen

Pystyn ja jaksan siinä missä nuorempanakin, en ole vielä mihinkään asiaan tai tekemiseen liian vanha, sanoo Lauri.

Näyttelijä Lauri Tilkanen, 35, on saanut paljon jo varhain. – Vielä joitakin vuosia sitten tunsin olevani ikävuosiani vanhempi.

Lauri Tilkanen täytti äskettäin 35 vuotta, ja hän sanoo tuntevansa itsensä nuoremmaksi nyt kuin kaksikymppisenä.

– Tunnen olevani nousevalla elämän kaarella ja vasta reilusti alle puolenvälin, ehkä olen juuri ylittänyt ensimmäisen kolmanneksen.

”Vielä joitakin vuosia sitten tunsin olevani ikävuosiani vanhempi”

”Olen ollut aina hyvää pataa kroppani kanssa. Toistaiseksi se on myös palvellut minua hyvin. Olen ollut terve, ja kaikenlainen liikunta on minulle luontevaa, ei lainkaan tarkoitushakuista.

Mitkään ulkonäköjutut eivät ole olleet päällimmäisenä mielessä. Jos teininä olikin joitain pieniä huolia, ne unohtuivat nopeasti harrastusten alle. Vastavalmistuneena näyttelijänä esitin monia nuoren miehen rooleja. Silloin halusin olla vakuuttava ja näyttää vanhemmalta.

Toisaalta olin näytellyt monta vuotta jo ennen valmistumistani ja sain pian tehdä paljon erilaisia suuriakin töitä. Myös yksityiselämässä olin jo alle kolmekymppisenä kokenut enemmän kuin moni ikäiseni. Olin 24-vuotias, kun sain perheeseeni silloisen puolisoni Pamela Tolan kaksi poikaa, ja oma poikani syntyi, kun olin 27-vuotias.

Vielä joitakin vuosia sitten tunsin olevani ikävuosiani vanhempi. Nykyisin ajattelen olevani nuori, henkisesti nuorempi kuin parikymppisenä. Mitään kolmenkympin kriisiä tai keski-ikäistymisen pelkoa en todellakaan ole kohdannut.

Pystyn ja jaksan siinä missä nuorempanakin, en ole vielä mihinkään asiaan tai tekemiseen liian vanha.

Syön perushyvin kasvisvoittoisesti, ja pidän huolta terveydestäni, mutta en ole minkään sortin fanaatikko. Olavi Virran elokuvaroolia varten lihotin tarkoituksella jonkun verran, mutta kilot karisivat helposti normaalilla liikunnalla.

Padelia pelaan säännöllisesti ja seinäkiipeilen, liikun luonnossa ja haastan myös mielelläni kehoani kokeilemalla uusia lajeja. Jossain työkiireiden putkessa hommasin kotiin monenlaisia lihaskunto- ja itsehoitovälineitä kuten painopeiton ja matalatehoista värähtelyä lähettävän patjan. Monet roolit vaativat myös tiettyjen lajien tuntemusta, ja innostun helposti kaikesta uudesta. Esimerkiksi Pohjolan laki -tv-sarjaa varten aloitin avantouinnin, koska roolihenkilöni harrasti sitä. Siihen jäin hiukan kiinni ja olen tänäkin syksynä käynyt useamman kerran kylmässä vedessä uimassa.”

Luit juuri lyhennelmän Annan jutusta, jonka on kirjoittanut Sanna Wirtavuori. Jutussa Lauri Tilkanen kertoo muun muassa lapsuudestaan vanhalla maatilalla ja siitä, miten hän on oppinut tasapainoilemaan ammattiinsa liittyvien epävarmuuksien kanssa. Lue koko juttu Annasta 49/2022 tai digilehdestä. Tilaa lehti tai osta digilehden lukuoikeus täältä!

 

X